Skocz do zawartości

Pytanie.Czeski Sokół

Egon

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś Sokoła żywicznego pakowało Legato a był to ten sam Sokół co robił nasz rodzimy TOP GUN chyba z Gdyni . Może to to z nowymi kalkami bo nie wierze że pakują badziew z AJ Model. No chyba że czesi opracowali swojego Sokoła.

Kiedyś Sokoła żywicznego pakowało Legato a był to ten sam Sokół co robił nasz rodzimy TOP GUN chyba z Gdyni . Może to to z nowymi kalkami bo nie wierze że pakują badziew z AJ Model. No chyba że czesi opracowali swojego Sokoła.

Poprawnie było by skopiował . To nie jedyny bo jeszcze model Bo-105 CBS . Przykro że Pan Peter Muzikant ten proceder uprawia w A-Z model nic się nie nauczył szkoda .

Poprawnie było by skopiował . To nie jedyny bo jeszcze model Bo-105 CBS . Przykro że Pan Peter Muzikant ten proceder uprawia w A-Z model nic się nie nauczył szkoda .

Znaczy był wziął i ukradł... Nieładnie...

BTW Mi-14PL jeszcze będzie czy to już poszły ostatnie sztuki?

Błąd a nawet dwa:

1) to Legato robił swojego Sokoła i był zupełnie inny od TOP GUN miał cały kadłub odlany jako bryła i robił to osobiście Pan Petr Muzikant mój kolega na bazie moich planów i po czasie prosiłem go o wznowienie, ale odpuścił nastawił się na AZ Model -bo to ten sam właściciel czyli Petr.

2) ten Sokół co pokazany wyżej na zdjęciu to wypraski AJ Model - czarny plastik (ble) plus blaszka (na pewno) i chyba żywica dokładnie nie pamiętam i już go widziałem w czerwcu na Model Brno, a sprzedaje go miły Pan z firmy AML zresztą fajnie mówi po polsku bo mieszkał blisko granicy i tyle. Wart grzechu tylko ze względu na dodatki.

Błąd a nawet dwa:

1) to Legato robił swojego Sokoła i był zupełnie inny od TOP GUN miał cały kadłub odlany jako bryła i robił to osobiście Pan Petr Muzikant mój kolega na bazie moich planów i po czasie prosiłem go o wznowienie, ale odpuścił nastawił się na AZ Model -bo to ten sam właściciel czyli Petr.

2) ten Sokół co pokazany wyżej na zdjęciu to wypraski AJ Model - czarny plastik (ble) plus blaszka (na pewno) i chyba żywica dokładnie nie pamiętam i już go widziałem w czerwcu na Model Brno, a sprzedaje go miły Pan z firmy AML zresztą fajnie mówi po polsku bo mieszkał blisko granicy i tyle. Wart grzechu tylko ze względu na dodatki.

Panie Krzysztofie sklejenie połówek W-3 z Top-Gun i odlanie ich w całości dalej jest kopią , proponuję zachować odrobinę powagi .

Jest Pan osobą publiczną a koleżeństwo i udostępnienie planów nie zmienia faktu bo i ja znam osobiście Petera .

Zanim Pan coś mądrego napisze proszę pomyśleć

Proszę pamiętać że nie jest Pan wyrocznią , bo to dzięki drobnym producentom i ich dobrej woli macie co jeszcze pisać .

Panowie często na forum leczycie własne kompleksy.

Tomasz Bilkiewicz

Panie Krzysztofie dziękuję za linka ,

jeszcze gdyby była lepsza jakość zdjęcia od Legato to osoby posiądjące W-3 z T-G w pięć minut mają główne elementy do stanu ''Legato"

Z tego wynika , że T-G robi bardzo uniwersalny model - ''wielozadaniowy''

Pozdrawiam i bez urazy.

Tomasz Bilkiewicz

Może cenowo to lepsza opcja...

Za model+33 sztuki żywicy+115 części na blaszce za 499 koron.

U nas 30parę zyli(50 na stronie producenta) za golasa i obowiązkowo blachy trzeba dokupić.

Cześć

Co do setów do naszego Sokoła z AJ Model, to można sobie obejrzeć zestawy na ........................... Oprócz dwóch kompletów (model + żywice + blacha + kalki) w cenie 500 Kc (czyli około 85 zł) można kupić zestaw dodatków bez modelu (blacha + żywice), kalki na czeskie Sokoły, maski oraz wycinane na ploterze wzmocnienia kadłuba.

Jeśli będzie zainteresowanie na te produkty, to możemy je sprowadzić do naszego sklepu (KS-Model) w ciągu tygodnia.

Jeżeli chodzi o historię żywicznego Sokoła, to ja słyszałem, że Pan Petr Muzikant w legalny sposób wszedł w posiadanie form z Top Gun. Czy tak było naprawdę, to wiedzą tylko zainteresowane strony

Pozdrawiam

Ralf_S

Edytowane przez Gość

Jeżeli chodzi o historię żywicznego Sokoła, to ja słyszałem, że Pan Petr Muzikant w legalny sposób wszedł w posiadanie form z Top Gun. Czy tak było naprawdę, to wiedzą tylko zainteresowane strony

Pozdrawiam

Ralf_S

Peter Muzikant w latach 1997-2001 zjmował się sprzedażą modeli

Top-Gun .

Nigdy nie otrzymał form ani prawa do licencji na produkcję modelu W-3

na podstawie modelu matki W-3/W-3RM 1/72 dokonał tego bez prawnie produkując i markując firmą Legato

Dotyczy to również modelu Bo-105 CBS 1/72

Koniec wyjaśnień i domniemań .

Tomasz Bilkiewicz ( Top-Gun )

Koniec wyjaśnień i domniemań .

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie - tego było potrzeba. Jestem zdecydowanie "anty" jeśli chodzi o takie praktyki.

Grzes, Pepsi_Adam: jeśli chodzi o osobne zestawy żywic i blaszek, to producent na razie ich nie przewidział. Komplet żywice+blacha kosztuje około 65 zł. Same kalki na wersję SAR dodatkowo 17 zł. Moim zdaniem lepiej jednak kupić komplet za 85 zeta

Pozdrawiam

Ralf_S