Constructor Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Jaki odcień powinna mieć farba Panzer Dunkelgelb '43? Pomalowałem nią Sd. Kfz 142 Stug III G i wyszedł mi jakiś taki odcień zielonkawy... Na obrazku z opakowania wyraźnie jest to taki piaskowy kolor... Czy Model Master 4796 to odpowiedni kolor do malowania tego pojazdu? Maluję z zestawu Italeri w barwach "25th Pz. Gren. Div., 5th Pz. Abteilung Smolensk, late '43". Jutro jadę kupić farby wiec jeśli mógłbym prosić o pomoc, będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Dunkelgelb jak sama nazwa wskazuje - ciemny żółty, zielonkawy raczej nie. Kup sobie Tamiyę XF60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 20 Września 2010 Autor Share Napisano 20 Września 2010 Seweryn a coś z modelmastera? Mi coś takiego wyszło jak ten jasny zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Jak chcesz olejne kup humbrol 63 bodajze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 20 Września 2010 Autor Share Napisano 20 Września 2010 63 akurat mam pod ręką. Jakby co to dzięki za info. Przeczytam jeszcze rano jakby co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Jakiś czas temu porównywałem ze sobą Dunkelgelb/Dark Yellow od : Pactry, MM emalia i akryl, Vallejo MC, Tamiya i najbardziej 'żółta' okazała się Tamiya a tuż za nią MM akryl. Ot takie moje przemyślenia Pozdr. Lexx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaTDS Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Mam kilka słoiczków tej farby i na 5 sztuk 3 są żółte, a 2 zielonkawe, z tym, że o ile pamiętam symbol jest ten sam, ale w nazwie farby jest dunkel...........43 przy żółtych, a przy zielonych to samo z dopiskiem 1/2. niewiem dlaczego tak jest jeszcze sprawdzę po powrocie czy dobrze napisałem bo niemam ich przed sobą, ale jak układałem ostatnio farby to też mnie to zastanowiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Specem od pancerki nie jestem ale ta farba od MM 4796 ma pewną właściwość. Przynajmniej z tego słoiczka co mam. Otóż inaczej wygląda w świetle dziennym - wtedy ma odcień zółto-piaskowy (mniej więcej) a w świetle sztucznym (tzn po zmroku gdy brak promieni słonecznych) przybiera właśnie zielonkawy odcień. Gdzieś kiedyś od kogoś usłyszałem, że oryginalna farba na panzerach też tak miała więc zanim kupisz następny słoiczek to poszukaj jeszcze czegoś o tej barwie albo może jeszcze poczekaj aż się tu jakiś specjalista od pancerki wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Otóż inaczej wygląda w świetle dziennym - wtedy ma odcień zółto-piaskowy (mniej więcej) a w świetle sztucznym (tzn po zmroku gdy brak promieni słonecznych) przybiera właśnie zielonkawy odcień. No właśnie kolor zależy od światła, bo bez niego była b ciemność. Ale dosyc filozofi. Powiem Ci tak, ze nie warto patrzeć na nr przeliczniki i instrukcje. Kup taki kolor jaki Ci opowiada na oko. Osobiscie to dodawalem zawsze bialego do bazy, bo wiadomo ze washe i filtry przyciemniaja model. Robilem tez tak ze malowalem fragment modelu na pudelku i sprawdzalem czy mi pasuje. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 No właśnie kolor zależy od światła, bo bez niego była b ciemność. Tego nie śmiałbym negować Może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem więc spróbuję jeszcze raz. Farbka, którą posiadam (MM 4796) w pełnym letnim słońcu ma odcień żółto-piaskowy. Gdy natomiast pogoda nie dopisuje i promienie słoneczne docierają w zdecydowanie mniejszej ilości to odcień robi się zielonkawy. A czy tak ma właśnie być to przydałby się tu głos kogoś biegłego w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 21 Września 2010 Share Napisano 21 Września 2010 A czy tak ma właśnie być to przydałby się tu głos kogoś biegłego w temacie Wystarczy popatrzec na modele na misinglinx, kazdy ma delikatnie inny kolor, odcien. Nie warto sugerowac sie numerkami. Zreszta i te niemieckie orginaly tez pewnie byly rozne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 22 Września 2010 Autor Share Napisano 22 Września 2010 Dzięki bardzo za pomoc. Będe póbował wszystkich odcieni. Jeszcze Pactre w to właczyłem, mimo, że za nią nie przepadam, ale podziałam z nia trochę Zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi