karambolis8 Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Witam. Przy okazji zakupów farbek i innych dupereli kupiłem sobie TS-11 Iskra Mastrcrafta. Powiecie nieciekawy model słabej jakości. Powiem, że tak. Ale szkoda marnować drogie modele, jeśli w zasadzie uczy się modelowania w plastiku (wracam po dobrych kilkunastu latach). Poza tym pomijając jakość zestawu, samolot sam w sobie jest śliczny (: Jako, że nie drogi to kupiłem drugi na części zapasowe. A jak nie zepsuję pierwszego, to zrobię oba. Tyle wstępu, teraz mięso, czyli treść właściwa: Na razie części trzymają się na taśmę i słowo honoru, bo muszę dorobić ściankę za fotelem, ale sama kabina skończona. Trochę mi się ręka trzęsie przy malowaniu detali ;/ Teraz czekam na pastę polerską bo szybki wyglądają tragicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Jestem początkujący, i także będę w niedługim czasie sklejał ten model z tym, że z PLASTYK-a . Więc będę bacznie obserwował postępy i podpatrywał metody sklejania go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Października 2010 Autor Share Napisano 10 Października 2010 Z tego co się orientuję, to wszystkie Iskry 1/72 są z tej samej formy. Jedyną różnicę stanowią kalki (Mastercraft ma więcej detali, Plastyk więcej numerów bocznych na jednym arkuszu) i chyba oszklenie (w Mastercrafcie dają dwie wersje oszklenia, Plastyk zależnie od pudełka). Popatrz na inboxy z mojehobby - wybierzesz sobie najlepszy zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 4 dni temu skończyłem iskrę z mastercrafta w malowaniu morskim, jak dla mnie całkiem przyjemny, prosty i relaksacyjny modelik. Jako że obecne Polskie Siły Powietrzne to mój temat będę się bacznie przyglądał. Życzę powodzenia. Pozdrawiam Paweł S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 Widziałem twoje galerie, ale chyba wszystkich modeli z podpisu nie prezentowałeś? Pochwal się chociaż Iskrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Powiecie nieciekawy model słabej jakości.Model i samolot są bardzo ciekawe, a o jakości i wyniku końcowym decyduje ilość zaangażowania i włożonej pracy oraz pomysłowości.Ja ten model oceniam bardzo pozytywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 Powiecie nieciekawy model słabej jakości.Model i samolot są bardzo ciekawe, a o jakości i wyniku końcowym decyduje ilość zaangażowania i włożonej pracy oraz pomysłowości. Oczywiście masz rację, ale ja pisałem o czym innym. Wiadomo jest, że z większości zestawów da się zrobić ładny model wkładając w to odpowiednią ilość pracy, doświadczenia i szpachli. Ja mówiłem o jakości zestawu. Tragicznie spasowane skrzydła i dodatkowe elementy poszycia do wersji jednomiejscowej, nie wróżą niczego dobrego początkującemu. Zobaczymy co mi się uda z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Do tego zestawu są dwa komplety blaszek Parta i fotele żywiczne Pavli, ale nie wiem czy się chcesz w to bawić od razu. Poza tym proponuję żebyś zerknął na kilka warsztatów Iskry na tym forum, na pewno uda się coś podpatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Widziałem twoje galerie, ale chyba wszystkich modeli z podpisu nie prezentowałeś? Pochwal się chociaż Iskrą. Wszystkie modele z podpisu (oznaczone jako zakończone) mają swoje kalerie oprócz iskry właśnie, ale oczywiście ją stworzę prawdopodobnie w czwartek bo dzień nauczyciela przypada i sobie posiedzę w domu A tu linki do pozostałych (oczywiście komentarze i oceny mile widziane) viewtopic.php?t=23208 viewtopic.php?t=22742 viewtopic.php?t=22709 viewtopic.php?t=22678 viewtopic.php?t=22107 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 Do tego zestawu są dwa komplety blaszek Parta i fotele żywiczne Pavli, ale nie wiem czy się chcesz w to bawić od razu. Wiem i nawet zastanawiałem się nad zakupem blaszek do kabiny, ale stwierdziłem, że zepsuję. Trochę kabinę zwaloryzowałem po swojemu. Dodałem imitację paneli bo bokach i coś na kształt wzmocnień poszycia wewnątrz kokpitu. Poza tym proponuję żebyś zerknął na kilka warsztatów Iskry na tym forum, na pewno uda się coś podpatrzeć Zbyt wiele ich chyba nie ma (: Prześledziłem chyba wszystkie i masz rację, trochę podpatrzyłem (jak chociażby wspomniana prosta waloryzacja kabiny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Powiecie nieciekawy model słabej jakości czemu? modelik bardzo ladny, dosyc dobrze spasowany jak na przepak z zts platyk, poszla tylko miimalna ilosc szpachli. jak kupywalem takie "cus" rok temu rownolegle z b-17 1/72 revell, po otwaciu pudelek bardziej cieszylem sie z tego modelu, mimo ze byl 8 razy tanszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 Powiecie nieciekawy model słabej jakości czemu? modelik bardzo ladny, dosyc dobrze spasowany jak na przepak z zts platyk, poszla tylko miimalna ilosc szpachli. jak kupywalem takie "cus" rok temu rownolegle z b-17 1/72 revell, po otwaciu pudelek bardziej cieszylem sie z tego modelu, mimo ze byl 8 razy tanszy Powierzchnia skrzydeł w stosunku do analogicznej krzywizny na kadłubie jest przesunięta o 1mm. Niektóre otworki na bolce montażowe są zalane. Elementy do konwersji na wersję jednomiejscową nijak się mają do krzywizny kadłuba. Zwichrowany ogon i wygięty statecznik. Dlatego napisałem, że słabej jakości. Może są gorsze zestawy? Nie wiem, jak wspominałem jestem początkujący. Mimo tego modelik skleja się dotychczas w miarę przyjemnie. Nie skupiajmy się już na jakości zestawu i nie wspominajmy mojego sformułowania z pierwszego posta (może rzeczywiście niezbyt fortunnego). Jutro zamykam kadłub, wrzucę zdjęcia i będziemy się mogli skupić na złej jakości modelu w moim wykonaniu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Jutro zamykam kadłub, wrzucę zdjęcia i będziemy się mogli skupić na złej jakości modelu w moim wykonaniu ;) Dobreee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 12 Października 2010 Share Napisano 12 Października 2010 Zwichrowany ogon i wygięty statecznik u mnie tez tak bylo, ale minut, maks dwie wyginania w druga strone i jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Października 2010 Autor Share Napisano 13 Października 2010 Kadłub sklejony. Skrzydła i stateczniki też. Dzisiaj sklejanie mniej mi się podoba, bo w sumie prawie nic innego oprócz szpachlowania i szlifowania nie robię. Ale jak skończę, to będzie można malować Oszklenie i podwozie nie jest jeszcze przyklejone, ale nie mogłem się powstrzymać, żeby zobaczyć jak się prezentuje. Tak na prawdę, to co godzinę "nie mogę się powstrzymać" Wpadłem na pomysł, żeby lufę działka zrobić z igły lekarskiej, bo plastikowa jakaś taka nieciekawa. Ale igła za bardzo się błyszczy, co nie też wygląda zbyt dobrze. Papierem 280 nadałem więc lufie fakturę "jak z tokarki", potem przypaliłem zapaliczką, starłem okopcenie palcami, potem jeszcze delikatnie papierkiem i oto efekt. Nieskromnie stwierdzę, że wygląda lepiej niż najlepsza farba gunmetal Trzeba tylko uważać, żeby za bardzo nie przypalić, bo się może dziwnie przebarwić. Przy próbach najpierw opaliłem na niebiesko, następnie na zielono, dopiero za trzecim podejściem jest to co widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 Czy skrzydła nie mają zbyt dużego wzniosu? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Października 2010 Autor Share Napisano 13 Października 2010 Może trochę? Ale trzeba też wziąć pod uwagę, że zdjęcie nie jest idealnie na wprost, tylko trochę z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Października 2010 Autor Share Napisano 14 Października 2010 Witam. Dzisiaj dotarła pasta polerska. Ale nie taka modelarska, tylko z allegro za 2zł. Oto co potrafi: Jak na 2zł to całkiem nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 Wow. Chyba jakiś felerny zestaw Ci się trafił, bo w moim były przezroczyste a nie takie zamglone. Ale jeśli chodzi o polerkę to gratuluje efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Października 2010 Autor Share Napisano 14 Października 2010 Jakaś felerna seria, bo obu pudełkach są takie. To, że szybki są różnej grubości na przekroju, to przeżyję. Ale takiej kaszy i skaz (na zdjęciu wszystkiego nie widać), jaka na nich była już nie mogłem zaakceptować. Przy okazji nabrałem trochę doświadczenia. Żeby nie było tak różowo, to powiem, że pasta śmierdzi zjełczałym tranem :( figosadowski, a gdzie twoja Iskra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 Ciężkie życie gimnazjalisty. Przez sprawdziany zawaliłem całą noc z wtorku na środę, w czwartek odsypiałem, a potem trafił się jeszcze dłuższy wyjazd do miasta, ale obiecuję że jutro że jutro do galerii doleci z tym że uprzedzam, to żadne arcydzieło nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Października 2010 Autor Share Napisano 14 Października 2010 Życie gimnazjalisty całkiem podobne do studenckiego ;) Widziałem resztę galerii i powiem, że na pewno będę mógł się czegoś nauczyć od Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 Iskra dziś pojawi się w galeri. Dziękuje za komplement, bo nie myślałem że ktoś kiedyś międzie się mógł czegoś ode mnie nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 16 Października 2010 Share Napisano 16 Października 2010 nie myślałem że ktoś kiedyś międzie się mógł czegoś ode mnie nauczyć. ja tez nie myslalem tak, do czasu, gdy nauczylem kilka dzieciakow z modelarni pszowskiej latac modelami rc i TROCHE robic modele rc z balsy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Października 2010 Autor Share Napisano 20 Października 2010 Witam po malowaniu. Chyba niestety niezbyt się udało ;/ Trochę mi farba pod taśmę pozaciekała i naturalnie porobiły się schodki po maskowaniu. Schodki spróbuję usunąć papierem 1500 jak farba będzie już na 100% twarda. A zacieki to jakoś spróbuje pędzelkiem 00 pousuwać. Może ktoś powie na przyszłość jak maskować spływ i natarcie? Dobór kolorów jest jaki jest, mógłby być lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi