Epheli Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Jak zwykle u-boot , i jak zwykle zacząłem od wiercenia . Będę starał się odtworzyć U-11, baza z ICM jest dobra, trochę trzeba dorobić, ale to w sumie przyjemność. Na pierwszy ogień poszedł do roboty kiosk. viewtopic.php?t=22834 - In-box modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Października 2010 Super Moderator Share Napisano 12 Października 2010 Fajnie ze to kolejny podwodniaczek Patrze i kibicuję z zapartym tchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 12 Października 2010 Share Napisano 12 Października 2010 Fajnie, że go zacząłeś. Ciekaw jestem ciągu dalszego. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 16 Października 2010 Autor Share Napisano 16 Października 2010 Pierwsze uzupełnienia w kiosku - stopnie Prace wiertnicze w podłodze kiosku zakończone Wymierzyłem punkty pod brakujące słupki relingów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 16 Października 2010 Share Napisano 16 Października 2010 Mam zamiar kupić sobie tę "dłubankę" (bo nie mam nic takiego małego w tej skali w "wariancie klasycznym" ), więc podglądam Twój warsztat z zaciekawieniem - przyda się wiedza, co poprawić i na co zwrócić uwagę. No i wykonanie - pozdrawiam, bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 17 Października 2010 Autor Share Napisano 17 Października 2010 Otwory przelewowe nawiercone.... oraz pocienione Ponieważ model będzie w wodzie, dołu nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 17 Października 2010 Share Napisano 17 Października 2010 Ponieważ model będzie w wodzie, dołu nie robiłem. WOW prosimy opis wody 'step by step' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 19 Października 2010 Autor Share Napisano 19 Października 2010 Palce bolą od robienia słupków relingowych, ale zrobić trzeba było Jeszcze trzeba zeszlifować główki i wyrównać wysokość, ale to po zainstalowaniu plastikowych relingów wokół stanowiska ogniowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 20 Października 2010 Share Napisano 20 Października 2010 Palce bolą od robienia słupków relingowych, ale zrobić trzeba było ... Jeszcze trzeba zeszlifować główki i wyrównać wysokość, ale to po zainstalowaniu plastikowych relingów wokół stanowiska ogniowego. Nie boisz się, że szlifowanie słupków będzie dosyć kłopotliwe (twardość metalu i delikatność jego zamocowania)? Jak dla mnie - szkoda że model będzie "pływał" - zawsze bardzo mnie interesuje całość kadłuba z wszystkimi jego detalami. Podglądam dalej. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 20 Października 2010 Autor Share Napisano 20 Października 2010 W temacie słupków, jest tak, że będę szlifował tylko górne końcówki (słupki sa zrobione z igieł), które są zdeformowane po przycinaniu. Malowanie tych elementów będzie także robione osobno, ponieważ ich kolor będzie inny niż kolor pokładu. Także montaż słupków to będzie jedna z ostatnich czynności. Bardziej martwi mnie kwestia odpowiedniego olinowania, muszę sprawdzić kto w rodzinie ma grube włosy ;). Z dobrych wieści mam w 1:72 IIA z pełnym kompletem walorki i ten będzie na pewno nie w wodzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 20 Października 2010 Share Napisano 20 Października 2010 Wszystko jasne. Zerknij do wędkarskiego za najcieńszymi żyłkami - może to będzie dobrym odpowiednikiem włosów? W 72ce to już kawałek modelu. Tutaj:http://models.rokket.biz/index.php?board=5.0 można pooglądać parę ciekawych wykonań. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 24 Października 2010 Autor Share Napisano 24 Października 2010 Montaż wręg Zaczynam powoli szpachlować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 Witam Też siedzę troszkę w Ubootkach Rozwierć jeszcze otwory pod wyrzutniami torpedowymi. Tam też elegancko to powinno wyjść w tym modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Ponieważ model będzie w wodzie, dołu nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 1 Listopada 2010 Autor Share Napisano 1 Listopada 2010 Wykryłem płytką jamę skurczową dużych rozmiarów i już jej nie ma wreszcie coś co przypomina u-boota podłoga kiosku wklejona, szpary wyszpachlowane nie mogłem się oprzeć, żeby nie przymierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 Widzę sporo poprawiasz po "fabryce" i wychodzi to całkiem fajnie Ciekawi mnie jakiej średnicy wiertło użyłeś do wiercenia podestu w kiosku, co czeka mnie podobna robota ale w 1:72 i 0,78mm jest za duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 1 Listopada 2010 Autor Share Napisano 1 Listopada 2010 Powiem Ci, że nie wiem, niedawno zakupiłem w Yadarze, garść wiertel od 0,1 do 0,5, wybrałem takie, które pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 8 Listopada 2010 Autor Share Napisano 8 Listopada 2010 Efekty pracy w weekend Dowiercam różnego rodzaju otwory na kiosku, które znajduję w dokumentacji Relingi i dodatkowe uchwyty Wklejony pulpit Zainstalowany pokład Zainstalowane ochraniacze burt Przymiarka peryskopów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 13 Listopada 2010 Share Napisano 13 Listopada 2010 Panie Kolego jak tam prace stoczniowe bo niecierpliwie czekam (jak inni) na dalszy ciąg doskonałej relacji i materiału poglądowego na temat tej dwójeczki . Oczywiście to ponaglenie to z "uśmiechem" i dla dodania otuchy bo wiadomo trzeba mieć czas i naładowane "akumulatory wewnętrzne" a nic na siłę. (Wiem to po sobie ) . Powodzenia w pracach !!! pozdrawiam - andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 13 Listopada 2010 Autor Share Napisano 13 Listopada 2010 Dzięki za pozytywnego kopa, prace trwają tylko teraz najmniej ciekawy etap, szpachlowanie i szlifowanie kadłuba. Okazało się, że wybrzuszenie w przedniej części kiosku kryjące mechanizm teleskopu anteny ma inny kształt więc trzeba go było przerobić. Na razie bez kształtu, ale to jutro już powinno być ok. Szpachla ma połączeniach kiosk-pulpit Szpachlowanie kadłuba - oj nie lubię tego etapu Na rufie trzeba było dokleić kawałek plastiku by poziomy pokładu się zgadzały. Na dziobie jest lepiej spasowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 13 Listopada 2010 Share Napisano 13 Listopada 2010 Ale mnie zaskoczyłeś szybką "odpowiedzią" - jednak roboty w stoczni trwają a jak sam wiem ten etap jest irytujący , mozolny i niewdzięczny ale z drugiej strony bez niego nic dalej nie można robić. Czym szpachlujesz ? Ja używam szpachlówki Tamiyowskiej ale ma tę wadę , że zapada się po pewnym czasie i trzeba ją niekiedy nakładać powtórnie lub uzupełniać powierzchnię płynną szpachlą z Gunzo. Powodzenia i pozdrawiam - andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 13 Listopada 2010 Share Napisano 13 Listopada 2010 Coś skopałem i to samo było po raz drugi - sory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 13 Listopada 2010 Autor Share Napisano 13 Listopada 2010 Używam szpachli w płynie mr. Hobby 500 do grubszych tematów plus 1000 do drobniejszych, mam też samopoziomującą się Gunze i Tamijowską klasyczną w tubce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino 61 Napisano 14 Listopada 2010 Share Napisano 14 Listopada 2010 Ja się tylko jednaj rzeczy doczepię, a mianowicie dodatkowych uchwytów na kiosku . Skoro jak sam piszesz masz "garść" wierteł od 0,1 do 0,5 mm to warto by było zamiast tych plastikowych pręcików nawiercić otworki i wstawić coś ( uchwyt ) z odpowiedniej grubości drucika. Lepiej by to wyglądało niż te plastikowe "klocki" gdzie stykają się z powierzchnią jedno punktowo, czyli na krawędziach . Reszta bez zarzutu . Na linki proponuję użyć owłosienia naszych samic . Jest nierozciągliwe i wieki wytrzyma, model się ze starości rozpadnie, a włos i tak przetrwa . Z wędkarskiej praktyki ( też ) wiem jak żyłki potrafią być zdradliwe, więc stanowczo je odradzam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 15 Listopada 2010 Autor Share Napisano 15 Listopada 2010 Dzięki za uwagę, problem polega na tym, że ścianki kiosku są bardzo cienkie na końcówkach i trudno jest wywiercić otwór, zwłaszcza, że jeśli spojrzy się na dokumentację foto np. U9 to te dodatkowe uchwyty są grube i średnica nie bardzo pasuje do ścianek kiosku. Zresztą w realu i tak tego nie widać bo element ma ok 4 milimetrów , ale dzięki za wniosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi