gulus Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 Jakie mieliśmy samoloty szkoleniowe? Zacząłem trochę szukać w internecie i znalazłem takie: 1. Bartel BM-4 - 1929-1936 2. De Havilland Tiger Moth - II Wojna 3. Hansa Brandenburg BI i CI - do 1925 4. Miles M.14 Magister - II Wojna 5. Morane-Saulnier MS-35 EP2 - 1925 - 1934 6. PZL-130 Orlik 7. PZL TS-8 Bies 8. TS-11 Iskra 9. PZL-110 Koliber 10. Bartel BM-5 11. Albatros B.II - do lat`30 12. AS - projekt 13. PWS-18 14. EM-10 Bielik 15. Hanriot H.19 16. PZL I-22 Iryda 17. Jak-7 18. LeO H.135B3 19. Nikol A-2 – polski prototypowy samolot – amfibia szkolny wybudowany w 1939 roku 20. PWS-12 21. PWS-14 22. PWS-16 23. PWS-26 24. PZL S-1 25. MiG 21 - MiG-21U, MiG-21US, MiG-21UM - nie wiem, które mieliśmy 26. MiG 29 To tak na tę chwilę. Pozostało sporo MiG. Lim, Su których nie ująłem tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Października 2010 Share Napisano 30 Października 2010 (edytowane) 7. PZL TS-8 BiesW nazwie nie stosuje się skrótu PZL14. EM-10 Bielik To tylko prototyp, a nie samolot szkolny jaki mieliśmy.26. MiG 29 UB Poza tym: MiG-23UB, Su-7U, Su-22UM3, MiG-15UTI, SBLim-1, SBLim-2, F-16D... Edytowane 30 Października 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 30 Października 2010 Autor Share Napisano 30 Października 2010 Grześ, to tylko propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Października 2010 Share Napisano 30 Października 2010 Wiem wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 (edytowane) Samoloty szkolne (oraz innych typów użytkowane jako szkolne) użytkowane przez Lotnictwo Polskie w Wielkiej Brytanii (w spisie również uwzględniłem maszyny na których latali nasi lotnicy w ośrodkach Brytyjskich). 1. Avro Anson Mk.I 2. Avro 621 Tutor 3. Blackburn Botha 4. Hawker Henley TT 5. Hawker Hurricane TT Mk.IV 6. Fairey Battle Trainer 7. De Havilland DH.98 T Mk.III 8. Percival Proctor 9. Miles Master Mk.I 10. Miles Master Mk.Ia 11. Miles Master Mk.II 12. Miles Master Mk.III 13. Miles M.14 Magister 14. Miles Martinet TT Mk.I 15. General Aircraft Limited Hotspur 16. Airspeed Oxford Mk.I 17. Airspeed Oxford Mk.II 18. North American Harvard Mk.II 19. North American Harvard Mk.III 20. De Haviland Tiger Moth 21. Taylorcraft Auster Mk.II 22. Bristol Blenheim Mk.I 23. Bristol Blenheim Mk.IV 24. De Havilland DH.89 Dragon Rapide 25. Hawker Demon 26. Hawker Hector 27. Hawker Hart Trainer 28. Hawker Hind Trainer 29. Short Stirling 30. Vickers Valentia 31. Westland Wallace Edytowane 31 Października 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 25. MiG 21 - MiG-21U, MiG-21US, MiG-21UM - nie wiem, które mieliśmy Wszystkie mieliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 Powojenne: Jakowlew UT-2 Jak-11 Jak-17W Jak-18 LWD Junak 2 TS-9 Junak 3 Moim zdaniem, Koliber trochę nie pasuje do tego towarzystwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 Samoloty szkolne użytkowane w latach 1918-1924 (maszyny konstrukcji wojennej). W spisie wymieniłem tylko konstrukcje typowo szkolne - większość użytkowanych w tym czasie konstrukcji bojowych była wykorzystywana jako maszyny szkolne. 1. Albatros B.II 2. Hansa Brabdenburg B.II 3. Caudron G.IIIE2 4. Morane Saulnier MS-29R1 Rouler 5. Morane Saulnier MS-30E1 6. Nieuport 21E1 7. Nieuport 80E3 8. Nieuport 81D2 9. Nieuport 83E1 10. Albatros B.I 11. Lohner B.II 12. LVG B.II 13. LVG B.III Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 31 Października 2010 Autor Share Napisano 31 Października 2010 Konrad, zobacz, że niektóre samoloty, które podałeś już były podane wcześniej. Ale nie o to chodzi. dzięki, że jest jakieś zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 Samoloty szkolne użytkowane przez Polskich lotników we Francji w 1940 roku. Zdecydowana większość samolotów szkolnych to wycofane z pierwszej linii samoloty bojowe. 1. Loire 45C1 2. Loire 46C1 3. Dewoitine D.501C1 4. Dewoitine D.510C1 5. Nieuport Delage 662C1 6. Potez 540M4 7. Marcel Bloch MB.200BN4 8. Marcel Bloch MB.210BN5 9. Morane Saulnier MS-230ET2 10. Morane Saulnier MS-315ET2 11. Romano Ro-82ET2 12. Caudron C-635 Simoun 13. Bleriot-SPAD 510C1 14. Liore et Olivier LeO-20BN5 15. Caudron C-445M Goeland 16. Morane Saulnier MS.225C1 17. Amiot 143M4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 Takie mam pytanko (jako że znawcą tego okresu nie jestem) czy to były samoloty polskiego lotnictwa (czy miały np. polskie oznaczenia), czy były tylko tymczasowo wypozyczane do szkolenia? Bo temat zaczyna sie strasznie "rozlewać" że tak powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 Moim zdaniem, gdybyśmy założyli że jedyną poszlaką świadczącą o przynależności danego typu do lotnictwa polskiego była by namalowana na samolocie szachownica, można by było założyć że np. we Francji lotnictwo szkolne praktycznie nie istniało. W przypadku Polskich szkół lotniczych w ramach RAFowskiego Training Command też można znaleźć zdjęcia maszyn nie oznaczonych biało-czerwoną, aczkolwiek w ordre de bataille jednostek występują. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 2 Listopada 2010 Share Napisano 2 Listopada 2010 Samoloty szkolne Ludowego Lotnictwa Polskiego (konstrukcje wojenne) 1. Polikarpow R-5 2. Polikarpow UTI-4 3. Poikarpow Po-2 UT 4. Jakowlew UT-2 5. Jakowlew UT-2M 6. Jakowlew Jak-7W 7. Jakowlew Jak-9W 8. Iljuszyn UIł-2 9. Iljuszyn UIł-10 10. Tupolew USB typ 1 11. Tupolew USB typ 2 12. Petlakow UPe-2 13. Lisunow Li-2T (sb) 14. Tupolew UTB-2 15. Polikarpow I-16 (stary myśliwiec używany jako szkolny w 1.PLM) 16. Ławoczkin Ła-5FN (jedna sztuka, użytkowany jako szkolny) 17. Focke Wulf FW-190 (jedna sztuka, zdobyczny, samolot sprawny - niestety nie oblatany, użytkowany jako pomoc dydaktyczna w wojskowej szkole mechaników lotniczych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 Moim zdaniem, gdybyśmy założyli że jedyną poszlaką świadczącą o przynależności danego typu do lotnictwa polskiego była by namalowana na samolocie szachownica, można by było założyć że np. we Francji lotnictwo szkolne praktycznie nie istniało. W przypadku Polskich szkół lotniczych w ramach RAFowskiego Training Command też można znaleźć zdjęcia maszyn nie oznaczonych biało-czerwoną, aczkolwiek w ordre de bataille jednostek występują. PZDR No zgoda, dlatego pytam. Tylko myślę, że fakt, iż nasi się szkolili na jakimś typie samolotu nie kwalifikuje go automatycznie jako samolotu polskiego lotnictwa wojskowego. Nie wiem jak tam wyglądała sytuacja w czasie wojny, wezmę więc za przykład dzisiejsze czasy. Nasi szkolą się w Stanach na T-38 Talon, a z pewnością nikt nie powiedziałby że to samolot naszego lotnictwa wojskowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 Samoloty szkolne Ludowego Lotnictwa Polskiego (konstrukcje wojenne) 1. Polikarpow R-5 6. Jakowlew Jak-7W 16. Ławoczkin Ła-5FN (jedna sztuka, użytkowany jako szkolny) Dysponujesz może większą garścią informacji na temat ww. 3 maszyn? Pytam, bo z przyjmenością bym je zmajstrował. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 3 Listopada 2010 Autor Share Napisano 3 Listopada 2010 Tylko myślę, że fakt, iż nasi się szkolili na jakimś typie samolotu nie kwalifikuje go automatycznie jako samolotu polskiego lotnictwa wojskowego.Nie wiem jak tam wyglądała sytuacja w czasie wojny, wezmę więc za przykład dzisiejsze czasy. Nasi szkolą się w Stanach na T-38 Talon, a z pewnością nikt nie powiedziałby że to samolot naszego lotnictwa wojskowego. Osobiście zgadzam się z tym, ale nie wiem, jak to rozwiązać w przypadku samolotów II Wojny na których szkolili się nasi piloci. Moja wiedz o lotnictwie tamtych czasów jest zbyt nikła. Nie wiem, jak były zorganizowane nasze dywizji pod względem szkoleniowym, czy mieliśmy swoje oddziały szkoleniowe ze specyficznymi maszynami szkolnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Po przerwie i "zachęcie " Gulusia podpinam zciągę jak to maja "Swensony" o swoich trzech koronach Przepraszam uciekła mi jedna strona dorobę Przepraszam za układ ale tak jest więcej widoczne zobaczcie ile informacji jest na tych stronach podstawe o malowaniu o typie ,o ilości szt. silnik , podstawowe wymiaty itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) Ło jej, ale wykopałem trupa w szafie!!! Jakoś tak latałem po forumie i znalazłem to czego szukałem a raczej nie znalazłem. Chodziło mi o jakieś fotki Polikarpowa Po-2/U-2 w naszym malowaniu wojennym lub powojennym ale nie "bojowego" naszpikowanego i jednym SzKAS-em lecz typowo szkolnego, nie wiem dokładnie jakie miał oznaczenie, UTI czy coś podobnego? No i do tej listy trzeba by było dopisać jeszcze najnowszego "Bielika" z Dęblina czyli Leonardo M-346. Jeszcze jedno, moim zdaniem tytuł wątku nie jest precyzyjny, nie jest zaznaczone, że mają to być tylko i wyłącznie samoloty szkoleniowe wojskowe tak więc wspomniany przez kolegę Kiemlicza PZL-110 Koliber lapie się na tą listę tak jak przykładowo Zlin-42M i cała masa podobnych "cywilów". Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 1 Maja 2021 Share Napisano 1 Maja 2021 W dniu 25.04.2021 o 19:48, jmx62 napisał: Jeszcze jedno, moim zdaniem tytuł wątku nie jest precyzyjny Tak naprawdę, to cały ten wątek "nie jest precyzyjny", żeby nie napisać że jest lekko bezsensowny... O ile jeszcze samoloty "szkolne" da się rozgraniczyć, to nie ma czegoś takiego jak "szkoleniowe". Tu by trzeba wymienić po prostu wszystkie typy statków powietrznych używanych w naszym wojsku (o le temat ma się do wojska ograniczać). Przecież np. 4slsz ma na stanie Bryzy, i szkoli pilotów na ten typ, a nie ma specjalnej wersji szkolnej. Analogicznie już w jednostkach piloci są przeszkalani na CASAch, Herculesach, Boeingach czy Gulfstreamach. Dokładnie tak samo piloci śmigłowców po szkoleniach na Puszczykach i Mi-2, są dalej przeszkalani w jednostkach na dany typ, czyli wykorzystuje się do tego W-3, Mi-8/17, Mi-14, SH-2G czy Mi-24. Nie mówiąc już o tym, że bardzo wiele lotów w bazach wykonywanych nawet przez doświadczonych pilotów, to również loty "szkoleniowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 Tutaj zgodzę się z Jacko, szkolny a szkoleniowy niby nie wielka różnica a jednak... I jeszcze chciałbym przypomnieć moje zapytanie o szkolne "pociaki" ewentualnie nawet CSS-13. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 8 Maja 2021 Share Napisano 8 Maja 2021 Jeżeli ktoś ma na stanie tego Stratusa czy można prosić o info albo najlepiej kilka fotek z zawartością co tam dają w środku, chodzi mi jak wyglądają rysunki i fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi