Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

oto co zbudowalem jako alternatywa dla osob ktore nie chca wywalac hajsu na kompresor albo nie chce im sie budowac wlasnego.

potrzebne elementy:

drut stalowy-5 zyla

wezyk 4x6mm-5zl

sprezony gaz 400ml do czyszczenia sprzetu elektronicznego-12zl

poxipol mialem ale ok 9-12zl(zalezy gdzie)

aerograf

robilem tak:docinamy odpowiednia dlugosc weza,naciagamy na koncowke w aero i koncowke w puszcze z powietrzem.kazde polaczenie wzmacniamy zaciskajac drutem.pozadnie obsmarowujemy poxipolem.psiukamy dziala.oczywiscie trzeba jakos zablokowac zawor w puszce ale to juz nie problen,np tasma.zdjecia:

2422687b4eeaed95.jpg

59185b1e73cd0056.jpg

Napisano

dziala,dziala.jaki gaz,jaka koncowka??gdzie to kupic??

Napisano

Ja i tak wolę swój inhalator

• 5 months later...
Napisano

Pamiętaj jednak, że butla się kiedyś skończy i co wtedy? tka np w połowie malowanie? Kompresor jednak wydajniejszy a inwestycja długoterminowa:)

Napisano

Moje pierwsze doświadczenia z aero + butla (oryginalna) nie są zachęcające. Pomalowałem podkładem kosz naczepy (ten między siodłem a osiami), 2 zbiorniki i jeszcze jakąś pierdółkę i butla się zamroziła. Nie sposób było wyregulować. Kolejny raz pomalowałem same zbiorniki i jakieś drobniejsze rzeczy i butla 500ml się skończyła. Kupiłem kompresor, ale na razie nie pracowałem z nim, bo wykorzystuję farby w spray'u z OBI - 300ml za 8zł. Wybór kolorów dość duży, efekt niezły.

Pozdrowienia

Napisano
i butla się zamroziła.

"(...)W czasie rozprężania gazu, zgodnie z prawami fizyki, następuje szybkie schładzanie pojemnika , a co za tym idzie spadek ciśnienia. Można wtedy wsadzić butelką do pojemnika z LETNIĄ wodą. W żadnym przypadku nie wolno stosować gorącej wody. Nie należy też wstrząsać w czasie pracy pojemnikiem, bo zamiast gazu będzie się wydostawać płyn."

opis produktu ze sklepu, który podał Majek.

a co do pojemności, to racja, że szybko schodzi zawartość butli... Niestety nie starcza na zbyt długo. Kompresor zawsze jest lepszym rozwiązaniem na dłuższą metę. A zawsze można go sobie zrobić z części po lodówce, albo (ktoś nawet na forum pokazywał ostatnio przy jakimś modelu) z opony samochodowej

Napisano
"(...)W czasie rozprężania gazu, zgodnie z prawami fizyki, następuje szybkie schładzanie pojemnika , a co za tym idzie spadek ciśnienia. Można wtedy wsadzić butelką do pojemnika z LETNIĄ wodą. W żadnym przypadku nie wolno stosować gorącej wody. Nie należy też wstrząsać w czasie pracy pojemnikiem, bo zamiast gazu będzie się wydostawać płyn."

To akurat wiedziałem od początku, tylko nie przypuszczałem, że tak szybko ta butla "schodzi"

Pozdrowienia

Napisano
Moje pierwsze doświadczenia z aero + butla (oryginalna) nie są zachęcające. Pomalowałem podkładem kosz naczepy (ten między siodłem a osiami), 2 zbiorniki i jeszcze jakąś pierdółkę i butla się zamroziła. Nie sposób było wyregulować. Kolejny raz pomalowałem same zbiorniki i jakieś drobniejsze rzeczy i butla 500ml się skończyła. Kupiłem kompresor, ale na razie nie pracowałem z nim, bo wykorzystuję farby w spray'u z OBI - 300ml za 8zł. Wybór kolorów dość duży, efekt niezły.

Pozdrowienia

Racja , ja miałem butle Revell'a i po 5 minutach zabawy szron na łapach jak butle dotknąłem:/