Skocz do zawartości

C-130E Hercules 1/72 Airfix, polskich sił powietrznych

Paweł S

Rekomendowane odpowiedzi

No w końcu na temat , dzięki za opinie. Cieszę się że panele boczne są ok a co do zegarów i tp. na panelu głównym to nie miałem lepszego pomysłu więc zostały zrobione tak samo, może następnym razem wymyśle coś lepszego na te zegary.

I jeszcze raz zaznaczam że modelarstwa w kąt nie rzuce żeby nie wiem co

No i bardzo dobrze. Wracając do tematu twojej tablicy przyrządów pokładowych polecam przeczytać kilka postów u mnie na warsztacie z Migiem-21. Bo tłumaczyłem tam bardzo prosty sposób wykonania takiej tablicy.

Po zamknięciu kadłuba to niewiele bedzie widać z tej ''elektroniki' w Twoim w kokpicie( w sumie to do Sokoła Millennium by pasowała taka koncepcja). Piotr ma rację, jak nie masz kasy to kombinuj z samodzielnym wkonywaniem elementów - wyjdzie Ci to na zdrowie przy następnych modelach i rozwiniesz się manualnie. Ja z kolei używam i żywic i blaszek i własnej walorki ale ze wzgledu na to iż nie mam czasu na wykonywanie wszystkiego od podstaw.

Pozdr

Stary nie żebym się czepiał, ale na jakiego szwanca potrzebne Ci sa zdjęcia w takiej rozdzielczości warzące ponad 1mb jedno skoro przeciętny zjadacz chleba ogląda je w 1280/1024. Nie powiem co mi sie chce jak je otwieram. Cierpliwosci starczyło mi do 3 szt.

Po pierwsze jakikolwiek program i zakładka "Image size"

Po drugie, to zależy czy Ci sie chce, ruchoma wyglada efekciarsko, ale nie widziałem tego modelu w 72

Po pierwsze nie wiem jak zmienić rozdzielczość.

Na pierwsze pytanie nie odpowiem bo nie robiłem nigdy tego modelu, natomiast jeśli chodzi o zmianę rozdzielczości zdjęć to wystarczy taki program jak IrfanView( do pobrania z http://www.programs.pl/program,239,IrfanView.html za free). Otwierasz tym zdjęcie po czym wchodzisz w zakładkę ,,Image" i wybierasz ,,Resize/Resample" lub poprostu wciskasz Ctrl R . Po prawej u góry wybierasz wartość ( 800 x 600 jest w zupełności wystarczające) i potwierdzasz OK. Potem zapisujesz zdjęcie i na serwer który je hostuję wrzucasz wersję po zapisaniu ( jeśli koniecznie chcesz mieć też to zdjęcie w oryginalnej wielkości to przy zapisywaniu dodaj sobie do coś do nazwy).

Proste a jak ułatwia przeglądanie wątku Gdy byś coś nie wiedział odnośnie zdjęć to pytaj.

PS. Zdjęcia rób na bardziej jednolitym tle. Na przykład macie do cięcia którą widać na jednym ze zdjęć ponieważ tak jak jest teraz aparat mając kilka podobnych wielkością przedmiotów w kadrze nie wie na czym ustawić autofokus i zdjęcia będą wychodziły rozmyte albo na przykład ostre będą twoje palce a nie to co chcesz pokazać.

O bardzo dziękuje za pomoc ze zdjęciami.

Co do rampy to zdecydowałem się na zamkniętą, bo to w sumie nie zabawka do latania na polu bitwy żołnierzyków dla maluchów.

AKTUALIZACJA

Tak wygląda tuż przed zamknięciem wnętrza, jakby co to w orginale są takie czerwone siatki, może troszkę inaczej to wygląda ale lepiej bym tego nie zrobił.

dscf0910b.jpg

dscf0908n.jpg

dscf0905j.jpg

Jutro albo pojutrze wstawie fotki ze stanu obecnego (kadłub skrzydła stateczniki poziome i kilka innych drobiazgów sklejonych do kupy, poszpachlowanych i wyszlifowanych)

Mam prośbę. Czy mógłby mi ktoś zrobić kalki do polskiego Herculesa?

Chodzi głównie o szachownice i wszystkie napisy boczne 1502

Powiem tak. Kadłub jest już definitywnie zamknięty. A pozatym to w sumie nie potrzebnie te sietki robiłem gdyż po zamknięci kadłuba absolutnie nic w środku nie widać, a i wszystko jest zamknięte bo otwieranek nie lubię.

P.S. To podjąby się ktoś zrobienia tych kalek?

Jak będzie trzeba to może być za niewielką opłatą + koszt wysyłki

• 2 weeks later...

O widzę że Pan odwiedził wątek.

Muszę tez Wam powiedzieć że temat zahamował praktycznie do zera przez szkołę i działalność pozaszkolną. Coś tam dłubię ale jakieś większe postępy to widać będzie dopiero koło wielkanocy.

Ponawiam pytanie o kalki do Herkiego.

Zaglądam , zaczynam pisać i kasuję .

Spokojnie nie utrudniaj sobie pracy pokazuj to co widać od razu.

Poprawne klejenie , czystość , wpasowanie oszklenia- w tym modelu Airfixa to wyzwanie, potem detale zewnętrzne , jakieś klapy , podziały no i malowanie.

Napewno będzie fajny model do kolekcji .

• 1 month later...

No koledzy modlarze. Model poszpachlowany, poszlifowany i gotowy do malowania

Zdjęcia jutro bo dzisiaj już nie ma światła.

Ale jak zwykle w moim przypadku jest duży problem..... owiewka pęknięta w 3 miejscach , czy macie jakiś patent żeby to skleić i poszpachlować? Na szczęście wnieszczęściu pękła na na "ożebrowaniu" owiewki a nie bezpośrednio na szybkachpomiędzy tymi "żebrami"

Ale i tak sytuacja jest beznadziejna

A no i z tego czerwonego worka na owoce zrezygnowałem jakby się kto pytał bo i tak mósiałem z powrotem otworzyćkadłub żeby dociążyć.

Ale jak zwykle w moim przypadku jest duży problem..... owiewka pęknięta w 3 miejscach , czy macie jakiś patent żeby to skleić i poszpachlować? Na szczęście wnieszczęściu pękła na na "ożebrowaniu" owiewki a nie bezpośrednio na szybkachpomiędzy tymi "żebrami"

Ja bym spróbował skleić to klejem contacta clear. A w najgorszym wypadku wytłoczył bym ją od nowa metodą vacu.

Paweł pomogę ,

oba spsoby podane wcześniej są ok ,

Jak ktoś ze znajomych - Twoich lub rodziców będzie w Gdyni to przekażę

klej "cud" albo nową szybkę jak uda mi sie oderwać moją bez szkody.

Zrobił bym Tobie Vacu

dsc02669m.jpg

Chyba że wyślesz mi swoją połamaną , powinna być trochę zmodyfikowana, ma okropne podziały , jak to stary dobry Airfix .

Jak chcesz to podziały mogę zmodyfikować .

Pozdrawiam TB