Trojan Napisano 15 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2011 skąd ty teraz weźmiesz tylne klosze do tego drugiego? To już najmniejszy problem. Zrobię kopię z bezbarwnej żywicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 5 Maja 2011 Autor Share Napisano 5 Maja 2011 Coś tam drgnęło. Kasta prawie skończona. Zostały nieszczęsne lampy. Niestety również do wymiany idzie tylny dyfuzor. Jak niektórzy pamiętają dyfuzor popękał i niestety mimo pierwotnego dopasowania obecnie jest to nie do przyjęcia i nie leży tak jak powinien. Jako, że i tak kupuję nowego Astona zrobię sobie kopię żywiczną i będzie po kłopocie. A na razie buda prezentuje się tak. Sorki za syfek na obiektywie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 5 Maja 2011 Share Napisano 5 Maja 2011 No no wyglancowany jak ta lala Podoba mi się odcień lakieru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 5 Maja 2011 Share Napisano 5 Maja 2011 No nieźle się prezentuje. Zadbaj o to żeby wszystkie listwy chromowane były bez zarzutu. Pięknie dopełniają ten lakier i szkoda by było zepsuć wygląd postrzępionymi brzegami listew lub czymś podobnym. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 5 Maja 2011 Share Napisano 5 Maja 2011 Jest w końcu up . Ten kolor jest genialny pięknie wygląda na Astonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 5 Maja 2011 Autor Share Napisano 5 Maja 2011 Zadbaj o to żeby wszystkie listwy chromowane były bez zarzutu No właśnie pojawiły się drobniutkie nierówności. Spróbuję to jakoś usunąć. Ta ramka wokół okien to była mordęga. Ślady zostały głównie w liniach podziału tam gdzie niedokładnie przycięte zostało maskowanie, ale jest to do wyrównania. W połowie maja zacznę szukać kolejnego Astona (wyjazd) więc jak tylko wyląduje na biurku szykują się ciekawe relacje z odlewu bezbarwnych kloszy i żywicznego dyfuzora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 15 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2011 No wreszcie coś się ruszyło. Odlewy okazały się nie lada wyzwaniem. Odbyłoby się to wszystko szybciej ale jak to bywa zanim dopracowałem technikę odlewania minęło trochę czasu. Poza tym zakupiona bezbarwna żywica do kloszy ma czas pełnego utwardzenia ok 5 dni. Więc jak coś nie tak poszło, pojawił się bąbel powietrza, niedolewka czas wydłużał się niemiłosiernie. To samo tyczy się normalnej żywicy. Dyfuzor jest na tyle skomplikowany, że zanim doszedłem do właściwej procedury odlewu minęło trochę czasu. Efekt finalny to 6 odlewów dyfuzora do śmietnika i 4 odlewy kloszy do śmietnika. Zrezygnowałem z dzielonej formy i wszystko odlewałem z jednej silikonowej formy. Dzielenie w celu wydobycia oryginału wykonałem skalpelem ale tak by silikon zachował kształt. Dodatkowo wyciąłem otwory, którymi wypływał nadmiar żywicy (w obu przypadkach). Dzięki temu wtryskiwałem strzykawką żywicę w ilości większej niż było potrzeba dopóki żywica nie lała się wszystkimi otworami. Można by to nazwać przepłukaniem formy ale się udało. A ty pokrótce procedura: Elementy przylepione do dwustronnej taśmy klejącej Dorobione kartonowe ścianki formy Forma zalana silikonem A tu wydobyty gotowy dyfuzor Żywica jest dość krucha więc w celu uniknięcia niespodzianek podkleiłem spód wzmocnieniem z cieniutkiej tkaniny zalanej cyjanoakrylem Gotowe klosze lamp Prawie finalny dyfuzor już w carbonie Tym oto sposobem praca nad Astonem została prawie skończona. Zostały jeszcze jakieś drobiazgi ale już szykuję się do sesji fotograficznej do Galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 16 Czerwca 2011 Share Napisano 16 Czerwca 2011 Brawo za odlewy i za wytrwałość W takim razie czekam z niecierpliwością na galerię Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 16 Czerwca 2011 Share Napisano 16 Czerwca 2011 Wygląda to świetnie. Mam pytanie odnośnie zderzaka, bo widzę, że nie robiłeś kanalików do wprowadzenia żywicy. No właśnie, którędy wlewałeś żywicę i jak [wzdłuż której osi] rozciąłeś formę dla zderzaka. Jeszcze raz - wygląda bombowo. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2011 Formę rozcinałem wzdłuż dyfuzora, tak jakby po jego obwodzie. Ciąłem po krawędzi. Jako, że część leży bezpośrednio na podłożu pozostały małe miejsca styku elementu, które pozwoliły wprowadzić strzykawkę. Po rozcięciu formy utworzyła się tak jakby kanapka. Po rozchyleniu można było dotrzeć do zakamarków i już bezpośrednio w silikonie wyciąć drobne rowki do odprowadzenia żywicy. Najpierw zalałem trudno dostępne miejsca a po zamknięciu kanapki przez dziurkę wstrzykiwałem żywicę do oporu aż zaczęła wypływać (również z linii cięcia). Ewentualne nadlewki były cieniutkie i łatwe do usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 16 Czerwca 2011 Share Napisano 16 Czerwca 2011 Dzięki wielkie za odpowiedź. Naoglądałem się na YT różnych technik, i tam zawsze te kanaliki w formie robili na etapie odlewania formy. Widzę, że nie jest to jednak konieczne do otrzymania tak świetnego rezultatu jak u Ciebie. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2011 Aston przygotowany do transportu na sesję i niespodziankę. Niespodzianka będzie jak wszystko się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 18 Czerwca 2011 Share Napisano 18 Czerwca 2011 Odlewy powaliły mnie na glebę Sesja + niespodzianka? Brzmi interesująco Czyżbyś chciał skonfrontować Astona w skali z tym w 1:1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 18 Czerwca 2011 Share Napisano 18 Czerwca 2011 Coś mi mówi, że to będzie bardzo fajna niespodzianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 19 Czerwca 2011 Share Napisano 19 Czerwca 2011 Odlewy pierwsza klasa Tak zapakowany model kojarzy mi się z wyprawą na jakiś konkurs jeśli tak, to życzę powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2011 Odlewy pierwsza klasa Tak zapakowany model kojarzy mi się z wyprawą na jakiś konkurs jeśli tak, to życzę powodzonka Dzięki Konkurs raczej nie. Po prostu nie chcę być coś się stało nawet w błahym transporcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 Przepraszam, kiedy można spodziewać się zdjęć?;] Twój warsztat narobił mi smaku, żeby w całości zobaczyć to ślicznotkę. Sprawnie budujesz napięcie;] pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 22 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2011 Właśnie zgrywają się zdjęcia i niniejszym kończę relacje z warsztatu. Do zobaczenia już niebawem przy warsztacie z DBS Volante! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi