Mikele Napisano 15 Marca 2011 Autor Share Napisano 15 Marca 2011 Ale tak bez warsztatów na forum? Ładnie to tak się chować? ;) Wrzuć chociaż galerie. Ja chwilowo znów szlifuję spachę na modelu - tym razem przy opływach kadłub-usterzenie poziome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Ale tak bez warsztatów na forum? Ładnie to tak się chować? ;) Wrzuć chociaż galerie. Ja chwilowo znów szlifuję spachę na modelu - tym razem przy opływach kadłub-usterzenie poziome. Mówisz i masz viewtopic.php?p=398823#398823 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Marca 2011 Autor Share Napisano 19 Marca 2011 Spód pomalowany. Do malowania została jeszcze mechanizacja sprzydła, ale to już nie dziś. edit: pomalowałem też kołpak śmigła. Zabawne, że na modelu niemieckiego samolotu robionym przez Polaka dla Niemca kołpak ma biało-czerwone barwy A żeby jeszcze dołożyć symboliki malowanie modelu będzie z Libii z 1941 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 20 Marca 2011 Share Napisano 20 Marca 2011 Coraz ładniej ten Twój Sztukasik wygląda I zanosi się na to że nie zestrzelę Cię Nie mam nic wyposazeniu afrykańskim, ale w Europie się nie pokazuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 Nie no, po tym modelu wracam na moje biało-czerwone podwórko, a model i tak pojedzie do Niemiec ;) Na dziś tyle, nie mam weny walczyć dalej, bo słońce wyszło i mój stopień rozleniwienia sięgnał zenitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Marca 2011 Share Napisano 20 Marca 2011 Fajnie to wygląda, taka skala zawsze robi wrażenie. Widzę, że na kartonie na ostatnim zdjęciu ujawniają się jakieś niesmiałe zapędy artystyczne ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 Alerograf czyściłem, a przecież ile można malować jakieś nieregularne bohomazy ;) edit: A jednak połozyłem dziś oba zielone: Mam nadzieję, że w tygodniu uda mi się połozyć piaskowy, bo sam jestem ciekaw, jak to malowanie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 Coraz bardziej ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Marca 2011 Autor Share Napisano 22 Marca 2011 Nieskromnie powiem, że mi też coraz bardziej się ten niemiaszek podoba ;) Zrobiłem poprawki malarskie na górze przy obu zielonych kolorach (miejscowo, bez ponownego maskowania). Na dolnych powierzchniach w kilku miejscach też trzeba bedzie pomalować w kilku miejscach, zarówno niebieskim jak i białym, ale miejsc do poprawy jest znacznie mniej, niż na górze. Pomalowałem też mechanizację skrzydła i okaptowanie silnika oraz bomby i resztę drobnicy. Podwozie wklejał będę na sam koniec, już po nałożeniu kalkomanii. W tym momencie dużo poręczniej się nim operuje. Opony przyprószyło mi farbą w kilku miejscach, ale da się to zmyć rozcieńczalnikiem bez problemu. Na koniec pierwsza przymiarka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Marca 2011 Autor Share Napisano 27 Marca 2011 Kamuflaż skończony. Lokalnie do małych poprawek, ale ogólnie wyszło ok. Może, ale to bardzo może ;) zacznę dziś kłaść kalkomanie, jesli oczywiście zdążę wcześniej pokryć całość błyszczącym bezbarwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 REWELACJ Przy tej skali wszystkie znaki postaraj sie malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Marca 2011 Autor Share Napisano 28 Marca 2011 Z oznaczeniami i napisami eksploatacyjnymi będzie pół na pół. Małe kalki siadają dobrze, więc wszystkie napisy będą z zestawu. Dwa napisy siadły źle i film się błyszczy, ale powalczę jeszcze z nimi, nawyżej namoczę je, zdejmę z kadłuba i położę bezpośrednio na świerzą warstwę lakieru. Tak to się prezentuje w znacznej większości: Od szablonu będę zaś malował wszystkie krzyże. Chciałem pójść na łatwiznę, ale po prostu się nie da Wczoraj połozyłem dwa na górnych powierzchniach płata, juz po walce z płynami wyglądały źle, a że dziś rano, po wyschnięciu płynów, zaczęły odchodzić od powierzchni i rwać się podjęcie decyzji o malowaniu ich nie zajęło mi zbyt wiele czasu ;) Tak to wyglądało wczoraj: Generalnie, straszna loteria z tymi kalkomaniami Airfix'a. Niektóre siadają ładnie i bez bólu, inne rwą się zawijają, albo nie chcą przyjgnąć do powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 28 Marca 2011 Share Napisano 28 Marca 2011 Dawałeś błysk na model pod kalki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Marca 2011 Autor Share Napisano 28 Marca 2011 Dałem dałem, choć na zdjęciach tego nie widać. obróciłem zdjęcie dolnej powierzchni płata, żeby napis dało się przeczytać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Marca 2011 Autor Share Napisano 29 Marca 2011 Dwa krzyże namalowane na próbę. Rewelacji nie ma, ale biorąc pod uwagę skok jakosciowy od mojego ostatniego malowania znaków od szablonów (szachownice na Mi-17) uważam, że wyszło tak, a nie inaczej za spory sukces ;) Będzie trochę poprawek, ale ogólnie wstydu nie ma. edit: lewa burta: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 30 Marca 2011 Share Napisano 30 Marca 2011 Całkiem sympatycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 30 Marca 2011 Share Napisano 30 Marca 2011 Oj, strasznie poszarpane te krawędzie :( No i powłoka kamuflażu bardzo chropowata. Chyba że plastik taki był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Raz, że faktura modelu do najgładszych nie nalezy, a dwa, że aerograf mi strasznie pluje czarną farbą, nie mogę jej wyczuć przy rozcieńczaniu. Krawędzie wyszły poszarpane, to fakt, ale będę je poprawiał pędzelkiem od taśmy, w efekcie końcowym nie powinno być źle. Skończyłem malowanie/nanoszenie kalkomanii. Mniej więcej w połowie maskowania skończyła mi się taśma Tamiy'i i musiałem maskować niebieską, elastyczną taśmą. NIestety jest ona strasznie gruba i w miejscach, gdzie nachodzi jedna na drugą robią się przestrzenie, gdzie prószy farbą, stąd taki a nie inny efekt. Tak czy inaczej, jutro chcę skończyć ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Nie spiesz się! Wygląda źle, ale ma potencjał. Przyłóż się, to będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Znaki do natychmiastowej poprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2011 korekta będzie obowiązkowo, tak tego nie zostawię. Niestety do pracy wezmę się dopiero w przyszły weekend, bo dziś wyjeżdżam na tydzień. Ale zapewniam, że tak to napewno nie zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Koniec tej nierównej walki ;) Zapraszam do GALERII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi