Skocz do zawartości

"Legowisko niedźwiedźa" Włochy 1944

Karol_Max

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupiłem ostatnio na allegro Forward command post z airfixa 1:72. Z pracy jaką wykonał producent jestem bardzo zadowolony, prawie żadnych nadlewek wszystko do siebie pasuje. Co do dioramy będzie się działa gdzieś we Włoszech. W ruinach postawie mojego trochę starego i jeszcze nie dokończonego Brummbara z italeri. Koło barykady postawię Jeepa a na drodze będzie jechał jakiś amerykański czołg najprędzej sherman no i oczywiście kilku żołnierz. Wykorzystam jeszcze zestaw italeri z ruinami. Niedługo wstawię fotkę z moim pomysłem.

A teraz to co mam:

dscf0527c.jpg

dscf0543h.jpg

dscf0528f.jpg

dscf0530y.jpg

dscf0529q.jpg

dscf0537gv.jpg

dscf0538u.jpg

dscf0534c.jpg

dscf0535xh.jpg

dscf0539f.jpg

dscf0540o.jpg

dscf0541b.jpg

• 1 month later...

No fajne się zapowiada! Tylko chwal się cały czas jak tam prace idą!

• 1 month later...
Tylko chwal się cały czas jak tam prace idą!

No jakoś powoli idą

Ostatnio czasu nie było a teraz trzy dni wolne bo egzaminy piszą więc coś trochę podłubałem tu i ówdzie. Wracając do tematu troszeczkę zmieniłem koncepcję, postanowiłem że pojawi się tam takie ustrojstwo:

1546678056.jpg

Będzie on jechał i usuwał gruz z głównej drogi ale reszta zostaj.szpachla:

A teraz to co zrobiłem:

Poprawiłem błędy po Airfixie a mianowicie obicia tynku. W zestawie to kamienie wystawały a nie tynk więc to poprawiłem

Na początku było tak:

dscf3246u.jpg

Teraz taśma:

dscf3247c.jpg

Trochę szpachli:

dscf3248mg.jpg

Wygładzamy:

dscf3249h.jpg

Zabieramy taśmę

dscf3253b.jpg

I trochę obić od siebie:

dscf3254l.jpg

Efekt całkiem zadowalający. Teraz tylko podmalować , podbrudzić i git

Gdzie kupić taakie fajne budynki? Tylko w skali 1:35, dacie jakieś linki?

W 1:35 robi takie MiniArt, możesz zobaczyć też na Mojehobby, mają tam trochę tego.

Tyle że jeśli skorzystam(a skorzystam) to bezczelnie pomaluję kamień/cegłę przed nakładaniem tynków(będzie jeszcze szybciej)

Dobry pomysł, bo teraz u mnie to nie wiem jak wyjdzie to malowanie, na szczęście nie zrobiłem jeszcze wszystkiego więc będę mógł spróbować.

Wracając do tematu...

Sory że tak długo nie mogłem się zebrać, ale już zrobiłem zdjęcie całości:

dscf3267d.jpg

dscf3264s.jpg

dscf3263a.jpg

dscf3266b.jpg

dscf3265n.jpg

• 3 months later...

Witam

Tak w przerwach pomiędzy innymi projektami coś tutaj podłubałem , a dokładnie zrobiłem z tektury pierwotny kształt terenu, teraz tylko wylać na to jakieś coś gipsopodobne i będzie git . I najważniejsze, jak przymierzałem wszystko na dioramie to zobaczyłem dziwna rzecz, a mianowicie poco ten brumbar pchał by się pod górę i władował się w ten dom, i po drugie jak przyczepiłem dach to zauważyłem że tan dom od strony ataku jest prawie wcale nie zburzony za to tyłu prawie wcale niema, więc wziąłem to i przemeblowałem

dscf0014l.jpg

dscf0015g.jpg

dscf0016lt.jpg

dscf0017t.jpg

I co myślicie o takiej koncepcji, krytyka mile widziana

Kiedyś kupiłem zestaw worków z piaskiem z Tamiya aby dać na winietę. Jednak chłopaki zmusiły mnie do zrobienia własnych. Chyba to był lepszy pomysł. Wymień te z Airfixa bo nie prezenyują się najlepiej. A tak wygladają moje własne (wiem, że skala 1/35 ale zawsze coś można popróbować).

IMG_0685.JPG

Ja nie wiem jak miał by się znaleźć brumbar właściwie w domu. Radził bym pozbyć się potworka a tak wygląda fajnie

Pozbyć się go na pewno nie pozbędą bo diorama nie miała by nawiązania do nazwy której nie zamierzam zmieniać, wolę coś wymyślić jak on się tam znalazł A mogło to być tka że domek został lekko uszkodzony np zawaliła się ściana ale dach jeszcze się trzymał i kierowca brumbara pomyślał sobie "Hmm, może wziąć i schować się tam, z góry nas nie zobaczą, od przodu też nie za bardzo a śmiało można strzelać, no to jazdą" Od dawna wiedziałem że niemieccy kierowcy czołgów nie byli mądrzy Ale oddziały Amerykanów się zbliżały i zauważyły misia w domku i dały znak artylerii aby ostrzelały ten domek. Mam nadzieję że tak mogło by się zdarzyć

Co do worków to jeszcze pomyślę

• 2 months later...

Witam ponownie.

Skończyłem właśnie teren(jak na tak długą przerwę to trochę mało, ale robiłem jeszcze trzy inne).

Zdjęcia trochę inne bo robiłem je z rana i słońce strasznie świeciło:

dscf0309d.jpg

dscf0310y.jpg

dscf0308.jpg

dscf0307w.jpg

Zacząłem też trochę skrobać drogę:

dscf0311b.jpg

Co o tym myślicie,lepsza taka czy normalna piaskowa?

A co do Brummbara to może zrobić, że niemcy widząc że nie mają szans, postanowili odwrót i zaparkowali niedźwiadkaw częściowo zawalonym domku, a później dach się na niego zawalił.

Raczej by tam sam nie wjechał, przydałoby się poszerzyć tą wyrwę.

Możesz go ładnie tam zakamuflować, wtedy tak kryjówka miałaby sens.

Taki przykład:

Kompania%20braci%202.jpg

Maskowanie na twoim pojeździe pasowało by bardziej do scenerii polnej lub leśnej,mój stoi w domku więc chyba powinno być jakieś inne mskowanie np. obłożony deskami czy cuś takiego, więc trzeba będzie pomyśleć coś w tym kierunku.

Ciekawa ta podstawka.

A dziękuje bardzo

I jeszcze jedno pytanie sugestia, a mianowicie czy podczas takiego ostrzału były miejsca nie naruszone, czyli że rosła tam normalna zielona trawka, czy wszystko ma być rozorane, same leje po bombach i zero wesołego letniego nastroju ? Ja osobiście wolałbym wariant pierwszy, ale też chciał bym zachować realizm.

Pomożecie ?

Skrobania ciąg dalszy

I tak to oto wybrukowałem całą drogę, muszę przyznać rączka trochę bolała.Teraz jednak mam kolejny dylemat, a mianowicie jak taki bruk pomalować, mało w mojej okolicy drug brukowanych więc będę musiał wzorować się na zdjęciach.

Na chwilę obecną mam to:

dscf0424n.jpg

dscf0425v.jpg

dscf0426w.jpg

I porównanie

dscf0430x.jpg

A co wy na to żeby obok drogi zrobić taki mały lej, zawsze to jakieś urozmaicenie

No nic idę działać dalej, pozdrawiam

No fajnie to wyszło. Bruk z granitu jest zasadniczo szary, ale są to najczesciej równe kwadratowe bloczki. To mi bardzie wygląda na kamienie, wiec trochę szarego, piaskowego i ich pochodnych. A pomiędzy jakiś ziemisty. Ale jak uznasz, w końcu ty tu rządzisz. Lej - fajny pomysł.

No i widzisz jedziemy dalej.

Zrobiłem wyżej wspominany lej, wyszedł...muszę przyznać lepiej niż na zdjęciach A także posadziłem drzewo, coś za szybko urosło i o korze zapomniało I teraz takie pytanie a bardziej stwierdzenie, po takim (choć krótkim) ostrzale to drzewo (w razie co iglaste) raczej nie powinno mieć takich małych gałązek co nie

To dosyć gadania bo przyjdą niemcy i zasypią nam lej:

dscf0434x.jpg

dscf0433bi.jpg

dscf0436d.jpg

dscf0435.jpg

Zdjęcia trochę słabe ale jak na robione przy lampce to całkiem ładne.

Pozdrawiam

Ci głupi angole to chyba bomby z piaskiem spuszczali, jak sądzę po leju.

Tak na serio to lej jak sama nazwa wskazuje powinien być dziurą w ziemi z rozsypanym gruntem dookoła a nie górką z kraterem w środku. Spróbuj go trochę spłaszczyć jeśli się da.