Skocz do zawartości

[Galeria Humvee] M1025A2 nr rej.UB-00008 6 BDSz. Academy1/35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jako bazę przyjąłem standardowy model Academy M 1025 (1350). Jako elementy dodatkowe wykorzystałem część blaszek Eduarda:

- 35580 M 1025 Exterior

- 35579 M 1025 Interior

- 35581 M 1025 Armoured Door (otwarte drzwi)

Poza tym:

- PKM z zestawu Dragona "Modern Machine Gun Set"

- koła żywiczne (5 sztuk). Nie do końca takie, jakie być powinny, ale innych wtedy nie miałem

- fotele żywiczne nowego typu

- silnik żywiczny

- tylny profil (bez napisu), deska rozdzielcza z Italeri

- przednia osłona z modelu Academy M998 I.E.D. Gun Truck

- kalkomanie Toro

Własna produkcja to:

- wyciągarka

- tylny zderzak wraz z uchwytami na koło zapasowe i kanistry

- lusterka

- uszczelki drzwi, okiem, pokrywy bagażnika

- trzypunktowe pasy bezpieczeństwa

- okablowanie silnika

- elementy obrotnicy

- drobne elementy wyposażenia

- obejmy zbiornika paliwa

- wewnętrzna powierzchnia pokrywy silnika

- wewnętrzna strona pokrywy bagażnika

- wewnetrzna strona części dachowej

- podsufitki

Okres budowy - od czerwca 2010 do stycznia 2011 (z kilkumiesięczną przerwą).

Model teoretycznie ma przedstawiać ten pojazd:

polski58.jpg

plhm_ub00008_2.jpg

A wyszło tak (przepraszam za niektóre ciemnie zdjęcia, ale pogoda nie sprzyja fotografowaniu, a czas goni...). Fotograf też ze mnie do bani.

M1025A2045.jpg

M1025A2048.jpg

M1025A2030-1.jpg

M1025A2029-1.jpg

M1025A2023-1.jpg

M1025A2022-1.jpg

M1025A2021.jpg

M1025A2027-1.jpg

M1025A2024.jpg

M1025A2040.jpg

M1025A2016-1.jpg

M1025A2015-1.jpg

M1025A2014.jpg

M1025A2009.jpg

M1025A2007.jpg

M1025A2003.jpg

M1025A2ss002.jpg

Podwozie przed kurzeniem:

M1025A2ss001.jpg

M1025A2ss.jpg

Pasy (naprawdę są zamontowane)

M1025A2001.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Obrodziło polskimi Humvee ostatnio

Tomek - wyszedł Ci piękny model, Twój najlepszy bez dwóch zdań. Podoba mi się malowanie i kurzenie. Uwaga podobna jak w przypadku Petera 1410 - potrafisz bardzo ładnie i czysto skleić i pomalować model - pora na nowe techniki. Tutaj suchy pędzel mógłby dodać jeszcze więcej życia, choć już teraz Twój Humvee ma go wiele.

Jest kilka nieścisłości, o których sam dobrze wiesz (koła, grill w masce, kanistry), ale wsadziłeś tyle pracy własnej i zaangażowania, że można to wybaczyć. Jednak przy kolejnym przypilnuję, żebyś wszystko zrobił jak należy

Napisano
Obrodziło polskimi Humvee ostatnio

A to jeszcze nie koniec
Napisano

No tak, Kuba...Gdyby ta zabawa tyle nie kosztowała...Poza tym wtedy nie udało mi się kupić wzorcowych kół (kupiłem te wychodząc z założenia, że i tak są dużo lepsze od Academy), grilla nie miałem możliwości zmienić (zarówno Academy jak i Eduard w blaszkach dedykowanych do tego modelu tylko taki dają, a kanistry...Kurcze, myślałem że są w miarę prawidłowe (może poza podstawami), ale wszystkie takie mam!.

Napisano
kanistry...Kurcze, myślałem że są w miarę prawidłowe (może poza podstawami), ale wszystkie takie mam!.

Do polskich Humvee polecam niemieckie kanistry z II w. św.

Napisano

Swietny model. Wygląda jak prawdziwy.

Napisano

To z takich mniejszych nieścisłości, o których nikt nie wspominał, to możesz pokusić się o przemalowanie tych dwóch "poduszeczek" w obrotnicy. Pod tylną częścią zamkniętego włazu są takie dwie pionowe płaskie elementy. Powinny być czarne, a nie zielone. Reszta błędów była albo wymieniona wyżej, albo nie ma sensu o nich pisać przy tak fajnym modelu

Napisano

Przesliczny nic dodac nic ujac tak sobie przegladam wszystkie modele z konkursu i nie wiem na co zaglosowac. po za tym zdradzisz swoja metode malowania drewnianych elementow broni?? Bo wyszlo Ci to krotko mowiac códmiód.