Markuz Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 Witam! Naszedł Nowy rok a z nim jak co roku nowe postanowienia. Mam zamiar wykonać w tym roku co najmniej dwa modele w 100 %. Możne to niewiele ale czasu niestety jak na lekarstwo. Dwa rozgrzebane warsztaty w dziale lotniczym czekają na lepsze czasy. Ostatnio zainspirowany warsztatami kolegów z tego działu zabrałem się dziarsko za coś w miarę taniego i miałem nadzieję bezstresowego. Było różnie Prace ruszyły jakoś w październiku zeszłego roku. Dlatego nie będzie to pełny warsztat. Zaczynam od stanu na dzień dzisiejszy. Ma to byś scenka w której w roli głównej wystąpi Gaz AAA oraz kliku pozorantów spożywających napoje bez alkoholowe wiosna gdzieś w drodze po zaopatrzenie. Pozoranci pochodzą z zestawu Tamiya WWII Rusian Infantry&Tank Crew A teraz Zdjęcia. Figurant stracił głowę ponieważ zaglądał nie tam gdzie powinien Tutaj znacznie lepiej A teraz główny bohater w trakcie brudzingu. To moje pierwsze w życiu spotkanie z tematem brudzenia pojazdu. Drzwi od strony kierowcy zostaną doklejone na końcu - mają być otwarte. Podsumowując: Malowanie pędzlem, farby różne ale głównie Model master i Citadel. Błoto wykonane ze szpachli Tamiya pomieszanej z klejem do glazury malowane w/w farbami oraz pociągnięte pigmentami Tamiya w stylu cieni do powiek Pozorantów docelowo ma byś około pięciu zależy na ile wystarczy samozaparcia. Oczywiście proszę o wszelkie podpowiedzi oraz sugestie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 12 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2011 Witam ponownie! Cicho jakoś. To znak że albo jest ok albo tragedia straszna i nikomu się nie chce pisać. Tym czasem brudzenia ciąg dalszy. Dokleiłem zderzak. Niestety w trakcie wycinania z ramki połamał się. Postanowiłem go jednak wykorzystać bo nie miałem natchnienia dłubać z blaszki nowego. Dokleiłem go tak żeby wyglądał jak po uderzeniu. Na środku w miejscu uderzenia nałożyłem trochę rdzy. Paka i koła już przyklejone. Myślę ze ostatnie zdjęcie najlepiej oddaje kolory na modelu. To tyle na dziś do końca tygodnia mam zamiar uporać się z Gaz-em i przejść do prac nad figurkami oraz terenem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Ogólnie podoba mi się malowanie jako całość tylko ta wspomniana rdza jakaś różowa wyszła (albo u mnie tylko tak to wygląda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 Witam! Gaz na ukończeniu zostało przykleić lusterko i wycieraczkę. Tym czasem zabrałem się za rzeźbienie w błocie. Nie wiem czy nie za bardzo w brązy pojechałem? Malowane aerografem farbami Citadel. Jeśli macie jakieś sugestie co do koloru błotka to proszę bardzo. Na podstawkę dojdzie jeszcze trawka sypnięta tu i ówdzie. Może jakieś drzewko i trochę chaszczy. Figuranci w malowaniu fotki zamieszczę może jutro. Na razie tyle prace trwają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 16 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2011 Skoro nikt nie pisze to ja coś skrobnę Ciąg dalszy prac nad terenem. Pomęczyłem trochę błoto do za bardzo brązowe mi się wydawało. dodałem trochę szarości. posiałem trawkę i trochę ją przemalowałem. Ma wyglądać mniej więcej jak trawa teraz za oknem. Dorobiłem drzewko. Brzózka wykonana z jakiegoś uschniętego krzaczka niestety nie znam się za bardzo na roślinach. Gaz i figuranci na razie postawieni bez kleju. Do wykonania została mi jeszcze zawartość paki. Mam zamiar załadować na Gaz-a skrzynie z amunicją, może ze dwie beczki z paliwem oraz skrzynkę z samogonem w butelkach Którą będzie ładował ten wojak na dole. Muszę tylko zdobyć materiał na butelki. Jeśli zna ktoś patent na wykonanie szklanych butelek to chętnie skorzystam. Nie mam jeszcze pomysłu czym zapełnić tę pustą przestrzeń po przekątnej od brzózki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 16 Stycznia 2011 Share Napisano 16 Stycznia 2011 Witam! Już na obecnym etapie można powiedzieć,że pojazd się pięknie i autentycznie wygląda. Co do kukiełek się nie wypowiadam. Moim zdaniem błoto i opony pojazdu będą wyglądały jeszcze bardziej realnie i zjawiskowo, jak zrobisz na ich efekt mokrego błota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 16 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2011 Witam! Ciąg dalszy prac nad terenem. Zgodnie z sugestią Mierzu dodałem efekt mokrego błota. Pociągnąłem je błyszczącym lakierem Vallejo. Nie jestem na razie zadowolony efektu. Dodałem reszki brudnego wiosennego śniegu (soda kładziona na rozcieńczony w wodzie wikol). Trochę brudnej zeschłej wyskokiej trawy i klika krzaków. Płot wykonany z balsy malowany wcześniej wspomnianymi farbami Citadel. A oto kilka fotek z dnia dzisiejszego. Figuranci jeszcze nie wykończeni, brakuje cieniowania. W planach tak jak wspomniałem zawartość paki i jeszcze jeden wojak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Bardzo ladnie Ci idzie oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Coraz bardziej dioramka pachnie miodkiem ! Błoto wygląda bosko, tylko się w nim taplać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus92 Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 mój gazik AAA też wykończony i czeka na coś podobnego do tego. Może ten warsztat natchnie mnie i będzie swoista inspiracją? do tematu: naprawdę fajny projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Ta szpara z boku daje po oczach :/ http://picasaweb.google.com/m.kuziemski/GazAAA?fgl=true&pli=1#5561027489136308114 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 Witam! Ta szpara z boku daje po oczach :/ Rozumiem że masz na myśli tę szparę? Trochę nierówno wkleiłem osłonę silnika i stąd ta szpara. Szkoda że nie założyłem warsztatu na etapie lepienia Gaz-a wtedy (przed malowaniem) dało by się to jeszcze poprawić. W rzeczywistości nie rzuca się jednak tak bardzo w oczy. Ale postaram się ją jeszcze jakoś zamaskować. Dzięki za komentarze ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 Ta szpara mogła akurat w tym miejscu być, bo przecież jest przy klapie silnika, tyle że ciut mniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 Witam!Ta szpara z boku daje po oczach :/ Rozumiem że masz na myśli tę szparę? Trochę nierówno wkleiłem osłonę silnika i stąd ta szpara. Szkoda że nie założyłem warsztatu na etapie lepienia Gaz-a wtedy (przed malowaniem) dało by się to jeszcze poprawić. W rzeczywistości nie rzuca się jednak tak bardzo w oczy. Ale postaram się ją jeszcze jakoś zamaskować. Dzięki za komentarze ;) Dokładnie ta Sam mordowałem się z tym autkiem - porzuciłem aby swoje odczekał do skończenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 Ta szpara mogła akurat w tym miejscu być, bo przecież jest przy klapie silnika, tyle że ciut mniejsza Powieś kawałek brudnej szmaty, plandeki i będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Witam! Niestety dopadł mnie permanentny brak czasu a jeszcze sezon rowerowy się zaczął w związku z tym pewnie na modelowanie będzie go jeszcze mniej. Dziś jakoś udało mi się warsztat rozłożyć więc zamieszczam małą (bardzo małą) aktualizację tematu: Paka pomału się zapełnia. Zmieniłem kolor błota (tamto nie za bardzo mi się podobało) na bardziej rdzawo brązowy (dojdą jeszcze inne odcienie brązów i cieniowanie) W skrzyni docelowo mają znaleźć się jakieś "witaminki" - (jabłka marchewki i co tam jeszcze uda mi się wyskrobać). Zastanawiam się czy w 1/48 ktoś wypuścił taki zestaw dodatków? No i oczywiście butelki napojami "regenerującymi" . Nie mam pomysłu z czego je wykonać. Jeśli ma ktoś patent na bezbarwne butelki to bardzo proszę. Gaz jest już ukończony pozostało dopracować podstawkę oraz wojaków. Mam nadzieję że przez święta uda mi się zakończyć ten projekt i rozpocząć coś nowego. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 17 Października 2011 Autor Share Napisano 17 Października 2011 Witam! Po półrocznej przerwie wracam do GAZ-a. W tak zwanym między czasie rozpocząłem dwa warsztaty KW i oba są już na finiszu. Przyszedł czas na dokończenie noworocznego tematu (temat założony w styczniu). Gaz odleżał swoje bo nie miałem pomysłu czym zapełnić pakę. Ale w ostatni weekend miałem okazję przebywać we Wrocławiu (całe dwie godziny ) gdzie drogą kupna nabyłem taki oto zestaw firmy Black Dog I tym oto sposobem problem zapełnienia paki się rozwiązał. A teraz zdjęcia z dzisiejszego wieczoru. A tu eksperymenty z nowym specyfikiem który zakupiłem czyli Still Water od Vallejo. I jeszcze kilka ogólnych widoków na całą scenkę. Popracuje jeszcze trochę nad błotem i koniec. Chyba już nic nie będę dodawał. Co prawda myślałem jeszcze nad jednym figurantem ale ... to się zobaczy. Wszelkie sugestie i uwagi mile widziane. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Października 2011 Share Napisano 18 Października 2011 Scenka mi się podoba, ale trzeba by jeszcze wojakom buty błotem ubrudzić bo za czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 18 Października 2011 Share Napisano 18 Października 2011 Tylko skąd oni to wzięli w jesieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 18 Października 2011 Autor Share Napisano 18 Października 2011 Konrad C Akurat sezon zbioru warzyw przypada na jesień więc wydaje mi się że jest ok. bazylms Figuranci oczywiście dostaną jeszcze porządne brudzenie i lakier matowy. Obecnie są po olejnym washu i trochę się świecą. Na samej podstawce muszę jeszcze podziałać trochę pigmentami. W zamyśle scenka przedstawia późną jesień. Stąd resztki pierwszego śniegu i rozmięknięta droga Robiąc podstawkę inspirowałem się tym zdjęciem Zdjęcie zaczerpnięte z http://forum.axishistory.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 Super pomysł i model, gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 Fajna scenka i wykonanie . Mam uwagę tylko do butelek , jakieś takie ... plastikowe? Daj dużo ciemniejsza zieleń i wysoki połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 28 Października 2011 Autor Share Napisano 28 Października 2011 Z butelkami miałem największy problem. Planowałem wykonać butelki przeźroczyste z ramki po oszkleniu ale nie wyszło. Więc posiłkowałem się zakupionym zestawem. Zastanawiałem się jak je pomalować żeby w miarę realnie wyglądały. Marcin1970 masz racje pociągnę je jeszcze lakierem słyszącym albo specyfikiem Still Water. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 29 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2012 Zapraszam do Galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi