Przemek - MaXus Napisano 24 Lutego 2011 Autor Share Napisano 24 Lutego 2011 Na szczęście zdjęcia z prac przy kabinie się zachowały. Oto kolejne etapy drogi przez mękę: Teraz zabieram się za właściwy Dark Green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 24 Lutego 2011 Share Napisano 24 Lutego 2011 Łoł, ładnie zataśmowany, bardzo ładnie to wszytko wygląda ale... Czy krawędź natarcia skrzydła zaznaczona kółkiem wydaje się niezaszpachlowana, chyba że to taśma na zdjęciu tak się ułożyła, bo taka dziura bardzo by zepsuła ten model Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 24 Lutego 2011 Autor Share Napisano 24 Lutego 2011 Mikołaj, nie wiem, co to, może wloty chłodzenia silników. Wcisnąłem tam taśmę, żeby nie zamalować tych wnęk. Ta krecha jest właśnie między krawędzią natarcia a taśmą. A szczeliny jak rowy są i owszem, ale u nasady skrzydeł. Nie miałem jednak sił na zabawę z nimi. Okaże się po zdjęciu masek, jak się prezentują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 25 Lutego 2011 Share Napisano 25 Lutego 2011 Czy krawędź natarcia skrzydła zaznaczona kółkiem wydaje się niezaszpachlowana, chyba że to taśma na zdjęciu tak się ułożyła, bo taka dziura bardzo by zepsuła ten model Mosquito w tym miejscu ma wloty do chłodnic więc trudno to szpachlować Rzuć okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 25 Lutego 2011 Share Napisano 25 Lutego 2011 Źle mnie zrozumiałeś mac eyka, nie wiedziałem że w tym miejscu jest wlot powietrza, myślałem że Przemek - MaXus niezaszpachlował lini łączenia połówek skrzydeł Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 27 Lutego 2011 Autor Share Napisano 27 Lutego 2011 Bytom, Bytom i po Bytomiu. Naogląda się człowiek, to od razu jest motywacja do przyspieszenia prac: tak więc po powrocie z dalekiej podróży, komarowi został wymalowany dzióbek, zdjęte maski,tu i tam korekty oderwanej lekko farby oraz zniwelowanie schodów między poszczególnymi kolorami. Niestety w miejscach mocowania kabiny. dziwnym sposobem CA odkształcił ją i już nie jest taka piEnKNa :( Ale nic to, za dobry humor mam oglądając resztę, aby przejmować się takimi pierdołami. Widoczne szarpania na liniach pasów inwazyjnych są świadome, powstałe dzięki inspiracji jednego z forumowiczów, a za zadanie mają odzwierciedlenie nierówności powstałych przy odręcznym malowaniu pasów pędzlami, itp. Do oceny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 27 Lutego 2011 Share Napisano 27 Lutego 2011 Wygląda bardzo ładnie, ale poproszę więcej zdjęć Fajnie że nie zrobiłeś pasów inwazyjnych "od linijki" Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 27 Lutego 2011 Autor Share Napisano 27 Lutego 2011 A jak je uzyskałeś? Rafał, pasy pociągnięte z aero. Maski tradycyjnie z taśmy Tamiyi, z tym, że brzegi lekko zniekształcałem wykałaczką. Oczywiście zniekształcenia z umiarem i chaotycznie - w takiej skali nie można przesadzać. PS. Jak tam fotki, ja po przyjeździe zobaczyłem, że mam niespełna 900, z czego 5% akceptowalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 27 Lutego 2011 Autor Share Napisano 27 Lutego 2011 Ma ktoś szybki, prosty i bezbolesny sposób. Albo chociaż 2 z tych trzech: Dziwne, bo środek każdej z krzywizn znajduje się dokładnie w miejscu wpuszczenia kropelki CA. Mi przychodzi jedynie wpuścić dookoła CA i podmalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 28 Lutego 2011 Autor Share Napisano 28 Lutego 2011 Temat kabinki zakończony. A zakończyłem po dokładnej ocenie w najprostszy z możliwych sposobów: poprzez wypełnienie szczelin farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozik Napisano 28 Lutego 2011 Share Napisano 28 Lutego 2011 Dlaczego zastosowałeś taką kolejnośc malowania:cały kadłub w kamo następnie kabina?Czy nie mniej pracochłonne byłoby najpierw pomalować kadłub w okolicy kabiny , następnie przykleić zamaskowaną kabinę,zaszpachlować ewentualne szpary,a następnie cały samolot w kamo?Bez ryzyka , że przy maskowaniu na świeżej farbie coś zostanie na taśmie lub farba w innym kolorze dostanie się na pomalowany fragment modelu.Wiem , że to troszkę spóżniona uwaga , ale może przyda się na przyszłość.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 1 Marca 2011 Autor Share Napisano 1 Marca 2011 jozik, oczywiście, że lepiej byłoby od razu ją przykleić ale jakoś zawsze albo o niej zapominałem, albo z kolei świadomie odwlekałem na potem, ze względu, że to pierwszy raz do czynienia z tym tematem, a jest on bardzo ważny w efekcie końcowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 7 Marca 2011 Autor Share Napisano 7 Marca 2011 Kolorowy cukiereczek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 8 Marca 2011 Share Napisano 8 Marca 2011 Cudny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 8 Marca 2011 Autor Share Napisano 8 Marca 2011 Dzięki Giulio, chociaż do cudownego to mu jednak spoooro brakuje . Mam tylko nadzieję, że nauką brudzenia dodam mu trochę uroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 8 Marca 2011 Share Napisano 8 Marca 2011 No, model nabiera wyglądu! Nos wygląda jak domalowany innym kolorem czy to złudzenie? I szkoda, że nie usnąłęś tych nitów na gondolach silnikowych - bardzo szpecą model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 9 Marca 2011 Autor Share Napisano 9 Marca 2011 Tak Banny, nos oraz dopancerzenie dołu było przeróbką wzmacniającą po zamontowaniu działka 57mm: Z tymi nitami oraz resztą wypukłych linii na skrzydłach oraz gondolach już brakło mi cierpliwości i chęci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 9 Marca 2011 Share Napisano 9 Marca 2011 Wielki plus dla Ciebie za wykonanie pasów inwazyjnych. Mniej więcej tak właśnie to powinno wyglądać. Mógłbyś jednak poświęcić trochę więcej czasu wydechom. W chwili obecnej ich kolor wygląda trochę zbyt jednolicie. Powodzenia przy pracach wykończeniowych Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 9 Marca 2011 Autor Share Napisano 9 Marca 2011 Dzięki kornik, aczkolwiek omawiałem już temat pasów z bardziej doświadczonymi ode mnie i nie do końca z nimi jest tak, jak powinno - są nadto postrzępione a w tej skali takiego efektu raczej nie było. Niemniej w następnym modelu mam nadzieję, będzie lepiej. Co do wydechów, to jak wcześniej pisałem - model jest po bazowym malowaniu i będzie jeszcze tyrany, jak to popularnie się teraz mówi, więc powinno być lepiej (lub gorzej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 13 Marca 2011 Autor Share Napisano 13 Marca 2011 Powoli do przodu. Z kalkami jak widać, szału nie ma. Było nawet gorzej: po dwóch godzinach szukania, kompletowania i sztukowania numeru "NT225" z kalkowych zasobów, w końcu udało mi się znaleźć w miarę jednakowych rozmiarów podwójne oznaczenie. Niestety, jednakich rozmiarów było, ale o połowę mniejsze od docelowych. Nie zrażony tym, z mozołem nałożyłem literko-cyferki rozmiarów 2x1 [mm] ... chwila konsternacji ... hmmm, myślę sobie: wygląda to tak paskudnie, że nawet mnie zwala z nóg Na tym zakończyłem prace, rano po przebudzeniu olśniło mnie, że kilka tygodni temu zakupiłem przecież arkusz czystej kalkomanii. Po tym poszło w miarę gładko. Kilka prób z drukiem i nawet na kiepskiej plujce po wcześniejszym zmatowieniu kalki efekt o niebo przewyższał wcześniejsze mikrusy. Niestety po kilku próbach wycinania maski pod białe tło dla litery "O" zrezygnowałem z niego. Podobnie jest z czerwonymi oznaczeniami na skrzydłach - tych nie miałem. Do całości dorzucam strasznie widoczne linie łączące barwy kamuflażu - nie umiem jeszcze z umiarem nanosić warstw farby i daję ich po kilka, w efekcie czego przy taśmie tworzy się brzydki uskok. Ścierałem to chusteczką nawiniętą na wykałaczkę ale nie wyeliminowało to całkowicie wady Teraz nauka wash'a potem lakier i popróbujemy z brudzeniem. Mam pytanie, jakim lakierem pokryć finalnie model: mam matowy MM oraz gunzowski semi gloss 181? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 17 Marca 2011 Autor Share Napisano 17 Marca 2011 Model skończony. Zapraszam do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitchell78430 Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 zbabrałeś stary masz u mnie na pieńku za to mosquito to.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi