Skocz do zawartości

T-55 MERIDA , skif 1:35

maszynista93

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post na tym forum więc wypada zacząć od przywitania się Dzień dobry wszystkim

Temat MERIDA jest na mojej tapecie już od kilku lat. Zacząłem budować tą wersję jeszcze w 2003 roku (widać po komputerze w tle zdjęcia). Potem na kilka lat zapomniałem o modelarstwie. Ostatnio jednak postanowiłem odgrzebać te tematy i zacząć sobie wszystko przypominać. Dotychczasowe rezultaty mojej pracy wyglądały tak:

DSCF003.jpg

DSCF007.jpg

Natomiast po tym co przeczytałem- szczególnie napisane przez Marka zdecydowałem się wykąpać go w podchlorynie. Pozbieram trochę papierów na jego temat i poczekam na rozwój tematów na forum.

Weekendowo pozdrawiam,

Michał

Odnośnie saperskiej wersji Meridy-czy były stosowane na tych wozach trały magnetyczne ? Gdzieś widziałem zdjęcie takiego trału na nie zmodernizowanym T-55. Trał ten ma postać płaskiej płyty umieszczonej na przednim pancerzu nieco cieńszej od dodatkowego pancerza Meridy .

Byc moze jakies próby były czynione . Trzeba by było sprawdzić w muzeum saperskim we Wrocławiu Ja przynajmniej u nas czegoś takiego nie widziałem.Barem ja na twoim miejscu bym go nie czyścił tylko trochę z przodu dobrudził. Czo-lg po trałowaniu był strasznie z przodu8 utytłany . Widziałem kaczuszkę i Piecpiatke po trałowaniu i przedni pancerz miały niezłe obrzucony piachem i błotem. Jak byś mógł wrzuć jeszcze parę zdiec tej Meridy - wygląda mi na całkiem ładny modelik .

Witam, widzę, że temat Meridy się rozwija. Chciałbym dodać do tego swoje trzy grosze. Po bokach wieży były montowane : WPD -Wyrzutnia Pocisków Dymnych oraz WWGD - Wyrzutnia Wybuchowych Granatów Dymnych. A nie TUCZA, Która jest montowana na wozach naszego wielkiego wschodniego sąsiada. Odpalanie Pocisków i granatów następowało parami i było sterowane z pulpitu obsługiwanego przez ładowniczego.

Jak byś mógł wrzuć jeszcze parę zdiec tej Meridy - wygląda mi na całkiem ładny modelik

Za późno- całość farby jest już zdarta i trzeba wszystko od nowa malować. Mam jeszcze jedno zdjęcie tego modelu przed kąpielą.

DSCF005.jpg

Przy okazji- pojawił się temat wersji saperskiej z pojemnikami PS-ŁWD. Też mam coś takiego od kilku lat na tapecie (czeka chyba z 4 lata na dokończenie). Stan prezentuje się następująco:

DSCF0003.jpg

Jak dokończę Leoparda C2 to rownież się nim zajmę.

Pozdrawiam

Michał