Skocz do zawartości

Pomoc w doborze

Gość seba1295

Rekomendowane odpowiedzi

Jako pierwszy model skleiłem sobie M.C. 202, lecz za kolejny postanowiłem obrać UH 60 Desert Hawk. No i chodzi mi o to że chcę aby kolejne modele były blisko związane z tym oto helikopterem, coś w stylu ,,lotnictwo amerykańskie II WW" czy coś takiego. Zaproponujcie mi proszę jakąś mini kolekcję tematyczną a ja ją rozważę, w rzeczywistości chciałbym stworzyć 2 mini kolekcje jedną powiązaną z UH a drugą z tym moim Folgore'm.

seba1295

Lenistwo jest straszną przypadłością .Wejdz w google -grafika -masz całą stronę różnych wersji i opcji tego śmiglaka . Oby Ci starczyło kasy i chęci. To samo pewnie będzie i z samolotem .

Wpisz sobie w google grafika takie frazy jak Black Hawk, Sea Hawk, Pave Hawk czy też Rescue Hawk a zobaczysz ile tego jest. Panowie konstruktorzy z zakładów Sikorskiego dobrze poradzili sobie z tą konstrukcją i doczekała się ona setek odmian od śmigłowców w służbie Coast Guard po potężnie uzbrojone Black Hawki. Ja bym nie wytrzymał tłuc kilku dziesięciu podobnych modeli dla siebie ale jak już chcesz to możesz sobie zrobić UH-60, NH-60, SH-60 a potem może jakieś konwersje do Coas Guard czy też Rescue Hawka. To już masz roboty co najmniej na kilka dobrych miesięcy (zakładając, że nic innego nie robisz tylko sklejasz). Italeri wypuściło całą serie tych śmiglaków w skali 48. Są tanie ale nie polecał bym tych zestawów dla początkujących ze względu na marne spasowanie elementów (zwłaszcza przeszklenia) - musisz szukać a jak już coś znajdziesz to mamy tu wątek traktujący o "jakości" danego modelu. Mam nadzieję, że tego UH-60 byś nie chciał włączać do kolekcji z IIWW bo wtedy Pan Sikorsky dopiero myślał o wirniku ogonowym. Ja sobie np. zbieram modele (bo czasu na robienie niewiele) do takiej małej kolekcji śmiglaków made in usa. To tylko będzie jakaś tam część modeli, a już widzę ile się tego uzbierało. Powiedz - czy to takie trudne przejrzeć np Allegro gdzie modeli jest prawie tyle co ludzi w naszym kraju i zobaczyć czy coś Ci się podoba ? Mam wrażenie, że liczysz na to by ktoś narzucił Ci gusta, a te niestety są indywidualne. Jedni napiszą Ci żebyś kleił "niemieckie zoo" inni żebyś ładował kasę w modele śmigłowców, a kolejni żeby robić okręty japońskie z II wojny. Jeśli już tak monotematycznie chcesz podejść do tworzenia kolekcji to zastanów się co cię kręci - śmigłowce, samoloty z WWII, samoloty współczesne, okręty, śmigłowce - jest tego trochę. Ja tu sobie pozwolę przytoczyć podpis Kolegi Moses - "USMC LOVER" - jak myślisz w czym jest zakochany? ( dla Ciebie ). Ja czasem spędzam troszkę czasu przykładowo na Allegro i często jak mi się coś spodoba to kupuje (często bezmyślnie bo się zakocham w danym modelu ), ze sklepu modelarskiego raczej nie wychodzę z pustymi rękoma i przez to mam kilka stert pudeł z żaglowcami , motocyklami, samolotami, śmigłowcami i samochodami, a teraz myślę nad zakupem jakiejś fajnej ciężarówki . Jestem modelarzem a nie kolekcjonerem - robię to co lubię (albo to co muszę ).

Pozdrawiam

Piotrek

Ja tu sobie pozwolę przytoczyć podpis Kolegi Moses - "USMC LOVER" - jak myślisz w czym jest zakochany? ( dla Ciebie ).

Pozwalam

Najgorsze jest to że zawsze w kieszeni mam nóż, a jak czytam takie tematy boje się że mi się otworzy i stracę klejnoty rodzinne

Zaproponujcie mi proszę jakąś mini kolekcję tematyczną a ja ją rozważę, w rzeczywistości chciałbym stworzyć 2 mini kolekcje jedną powiązaną z UH a drugą z tym moim Folgore'm.

osobiście proponuję okręt podwodny i średniowiecznych rycerzy...

twoje lenistwo mnie rozbraja, do "zaproponujcie... a ja rozważe" brakuje tylko "sklejcie mi" bo mam taki kaprys i chce mieć gotowe pod nos.

Na necie aż roi się od stron tematycznych, 5min klikania i wiesz o niebo więcej, ale to już wyższa szkoła jazdy - bo trzeba chcieć SAMEMU.

Jak kolege ta tematyka nie interesuje i chce mieć kilka kolorowych zabawek gdzie nazwa UH-60 jest tylko ciekawostką to jasna sprawa, ale jak kolega chce zrobić modele to minimum własnego zaangażowania jest bardzo wskazane.

My koledze chętnie pomożemy, ale kolejna osoba domagająca się gotowca pod nos wywołuje u mnie odruch wymiotny...

pozdr...

My koledze chętnie pomożemy, ale kolejna osoba domagająca się gotowca pod nos wywołuje u mnie odruch wymiotny...

W takiej formie bezdyskusyjnie się z Tobą zgadzam jednak już sporo rozmawialiśmy na temat kolekcji i chyba nie wypada rozpoczynać kolejnej dyskusji. Niektóre kolekcje składające się z jednego typu modelu w różnych wersjach potrafią być niesamowicie imponujące jednak nie o tym mowa. Jeśli kolega zlecił by mi wykonanie 150 wersji UH-60 to bym wnioskował, że tak mu się spodobał ten śmiglak, że chce mieć wielką kolekcję różnych wersji. Ja po prostu kompletnie nie rozumie jak można się pytać co mam lubieć, co mnie fascynuje i co mam w związku z tym kleić. Modelarstwo to wyobraźnia i pasja - logiczne myślenie które jest podstawą wykonania dobrego modelu więc jeśli problemem jest już brak tematyki, zainteresowania, jakiejś wiedzy historyczno-technicznej to strach się bać jak potem taki model będzie wyglądał. Niestety ale moje odczucie jest takie, że jak już stwierdzisz jaką byś chciał mieć kolekcje następnymi tematami będą : "jak szpachlować", "jak malować" czy też (w najgorszym przypadku) "jak skleić dobrze model".

Rozmawiasz tutaj nie tylko z doświadczonymi modelarzami ale też ludźmi którzy nie pytali się co mają kleić - kierowali się pasją i nie dziw się, że odbierają Twoje pytanie jak byś się pytał "czy mam zjeść śniadanie". Nikt Ci nie powie co lubisz i co Ci się podoba a jeśli już mamy Cię wychowywać to proponuje kleić modele bo to naprawdę kształtuje umysł a co? - Klej co Ci się podoba.

Pozdrawiam

Piotrek

Koledzy wszystko ładnie pięknie ale już z kolegą Sebą była dyskusja na ten temat, i wcześniej nie trafiło to do niego.

viewtopic.php?p=384350#384350

Niestety jak tak dalej pójdzie to nikt nie będzie czytał tematów kolegów. Co też już było wspominane.