Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Wielkie dzięki za wszystkie komentarze!

Stojkovic - dzięki za miłe słowa. Nie chciałbym Ci łamać serca, ale w "Full Metal Jacket" czołgi M48 zostały zagrane przez M41 - cóż, film był kręcony w całości w Wielkiej Brytanii...

rtoipmodest - dzięki, odpowiedź na Twoje pytanie - właśnie tak! Chcę wziąć amerykańskich czołgistów z Preisera i przerobić im hełmy. Stanowczo zbyt mało pojazdów w 1:72 ma załogi!

pioter - dzięki za komentarz, i proszę, wybacz że się przychrzaniam, ale w wypadku, kiedy nie stosujesz polskich znaków, ortografia staje się krytyczna... W sprawie tych klamer, z czego byś proponował je wykonać?

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Sorry, innej mozliwosci nie mam

Wiem ze brzmi to czasami jak U1bator

machnij te klamry z cienkiego paska plastiku, orginylne sa jakies rozmyte

• 4 weeks later...
Napisano

Witam ponownie i jadę dalej z robotą!

Na początek prace na kadłubie - praktycznie jest on gotowy do malowania. Z tyłu dołożyłem osłony piaskowe włąsnej roboty z płytki polistyrenowej. I jeszcze skrzynka z telefonem, wzięta z M60 Revella:

hull13.jpg

Z przodu weszły światła, dokończyłem też błotniki

hull14.jpg

hull15.jpg

Na wieży też się dzieje, zrobiłem wieżyczkę dowódcy z otwartym włazem i prawie wszystkie detale dookoła. Dokleiłem żywiczny kosz załadowany badziewiem. Z drutu zrobiłem też uchwyty do podnoszenia wieży i ramkę-ogranicznik karabinu maszynowego dowódcy. Co ciekawe na bokach wieży jak się dobrze przyjrzeć, są delikatne zagłębienia pozwalające precyzyjnie umieścić tam detale, których w zestawie nie ma, np. uchwyty do podnoszenia wieży czy też haczyki do lin holowniczych. Wieża::

turret03.jpg

turret04.jpg

A propos liny holowniczej - zobaczcie, co mi się udało zlutować:

tow01.jpg

Cały czołg ładnie nabrał sylwetki i teraz wygląda tak:

hull16.jpg

Jak wam sie podoba? Pozdrawiam i do usłyszenia

Paweł

Napisano

Skoro parę części robiłeś samemu to długie chwyty na wieży jak i koszyk z tyłu również mogłeś wykonać z drutu.

Napisano

Sam czołg jest makabrycznie brzydki. Kojarzy mi się z jakimś filmem dokumentalnym o Elvisie, gdy pokazywali okres jego służby w US Army. Robota przy modelu natomiast bardzo fajna. Kadłub i lacze będziesz malował poklejone już ze sobą?

Napisano

Paweł! Co na koszu robi Alice!?

Napisano

A czym w tej skali różni się ALICE od nylon Tropical Rucksack? Dobrze, ze autor nie dał czegoś AD 2000+

A najlepiej niech ulepi plecak ARVN bo prosty do zrobienia

Czołguś nabiera rumieńców

Napisano

Proszę, proszę -ile komentarzy! Za wszystkie serdecznie dziękuję.

szlachcik1 - trochę mi zajęło, zanim zrozumiałem o co może Ci chodzić, ale po zastanowieniu muszę przyznać Ci rację - zwłaszcza "poręcze" są znacznie grubsze, niż widać na przykład na zdjęciach. Bardzo prawdopodobne, że je obetnę i zrobię jeszcze raz z drutu. Inna sprawa, że wtedy wieża zrobi się strasznie delikatna - załóżmy, że użyję drutu miedzianego 0,2mm - wtedy każde dotknięcie będzie groziło ich wygięciem. Szykujesz mi ostrą jazdę! Co do kosza - zostaje, ledwo go widać spod tego całego stuffu i nie razi swoimi wymiarami.

FAHR - amerykanie nawet nazywają M-48 "the Elvis tank". Z tego co czytałem, Elvis w rzeczywistości jeździł na M-59 (Taki śmieszny transporter opancerzony) http://pl.wikipedia.org/wiki/M59_%28transporter_opancerzony%29 Czy brzydki - mnie się podoba, tak czy inaczej jest to klasyk. Jak napisałeś "lacze" to nabrałem ochoty żeby Ci odpisać po niemiecku Tak, podwozie już jest sklejone i częściowo pomalowane - na czarno. Resztę malowania mam zamiar zrobić niedługo, twierdzę, że się da i mam zamiar to udowodnić. Zwłaszcza, że czołg ma być wykonany w wersji "brudnej"

Moses - Dzięki, że napisałeś! I wyłapałeś dodatkowy detal. Jeszcze to sprawdzę, ale zdaje mi się, że widziałem podobny plecak na odpowiednich zdjęciach. Tak czy inaczej zwrócę na to uwagę.

rtoipmodest - dzięki za komentarz i miłe słowa. Jak nie udowodnię tego plecaka, to trzeba będzie przerabiać Szkoda, w zestawie mam jeszcze takie dwa czy trzy, wygląda na to, że jednak ich nie użyję. Cóż, zdarza się każdego dnia...

Może jeszcze ktoś napisze? Pozdrawiam i do usłyszenia

Paweł

Napisano
Jak napisałeś "lacze" to nabrałem ochoty żeby Ci odpisać po niemiecku

Hahahaha, po prostu pozwoliłem sobie na odrobinę szaleństwa a że chciałem być oryginalny to nie napisałem "gąski"

amerykanie nawet nazywają M-48 "the Elvis tank". Z tego co czytałem, Elvis w rzeczywistości jeździł na M-59

O widzisz o tym przydomku to nie wiedziałem. Z tego filmu pamiętam króla jak siedział w wieży czołgu i co mnie wtedy uderzyło to fakt, że w wieży było całkiem sporo miejsca, no ale kończe ot, czekam jak pójdzie malowanie.

Napisano

rtoipmodest - maszyna ma być armijna (Moses się wnerwi...), późny '68. Sprawdziłem sobie już tropical rucksack - rzeczywiście da radę. Ale zanim zaczne wieszać na czołgu różne rzeczy, najpierw biorę się za malowanie. Pozdrawiam

Paweł

Napisano

A czym w tej skali różni się ALICE od nylon Tropical Rucksack?

Tym samym Co ERDL Green Dominate a Woodland, lub Golden Tiger Stripe od zwykłego ;) Owszem w tej skali byłby problem w odróżnieniu, gorzej że na tankach w namie widywało się w koszach raczej Duffle niż plecaki, w nich czołgiści swoje klamoty przewozili

Napisano
Tym samym Co ERDL Green Dominate a Woodland, lub Golden Tiger Stripe od zwykłego ;) Owszem w tej skali byłby problem w odróżnieniu, gorzej że na tankach w namie widywało się w koszach raczej Duffle niż plecaki, w nich czołgiści swoje klamoty przewozili

Może byś w wolnej chwili napisał krótki poradnik / artykuł na temat oporządzenia US army w różnych latach? Ułatwisz życie ludziom a forum bardzo zyska.

Pozdrawiam!

Napisano

Hehe za cienki w uszach jestem, poza tym nie byłby to krótki poradnik

Jedyne co mogę poradzić to zdobyć wszelakiej maści ospreye (wyposażenie armii, o korpusie, o czołgistach) itp publikacje. Tam można sporo znaleść nt wyposażenia

Napisano

pioter - wiesz,na tym właśnie polega ten bajer, kiedy ktoś się specjalizuje w określonym temacie modelarskim, a nie klei co po szynach leci. Oczywiście od razu zastrzeżenie, że nie lekceważę nikogo, niczyich zainteresowań i prawa do zabawy z klejenia. Ale jeżeli zdecyduję się np. na budowanie modeli amerykańskich pojazdów z czasu wojny w Wietnamie, to można się założyć, że kupię (i przeczytam!) więcej niż pięć książek, żeby moje modele były jak najlepsze - i te książki przydadzą się do więcej niż jednego projektu. Poza tym, gdybym policzył sobie przynajmniej 30 zł za każdą godzinę spędzoną nad modelem, wtedy koszt tych książek, nawet zagranicznych, będzie w porównaniu niewielki.

Ale moje główne przesłanie jest takie, że trzeba inwestować w dokumentację, po to, żeby robić lepsze modele. Jeżeli sobie to odpuścimy, to nie miejmy potem pretensji do ludzi, którzy lekceważą naszą pasję i traktują ją jako niepoważną zabawę.

OK, schodzę z ambony, wybaczcie Dziękuję wszystkim za komentarze i pozdrawiam

Paweł

Napisano

Pioter każdy klei jak mu się podoba. TankRed1070 poprosił o stworzenie przewodnika w sprzęcie, a to jest a wykonalne. Jeżeli ktoś ma chęć dokształcenia się, i poznania tej tajemnej wiedzy co gdzie i jak, to musi trochę jest sporo publikacji czy to w księgarniach, czy w necie gdzie tą wiedzę może poznać. Ot co

P.S. Kupienie 5 książek, jest tym samym przy chęci sklejenia poprawnego modelu, co zakupienie 5 zestawów blaszek i 3 zestawów żywic

Napisano
Hehe za cienki w uszach jestem, poza tym nie byłby to krótki poradnik

Jak mawiają informatycy każdy najbardziej złożony problem można rozłożyć na proste zadania. Tak samo w tym przypadku:

napisz coś o plecakach, pasach i szelkach, butach .....itd. A jak nie masz czasu to napisz bibliografię: co i gdzie znaleźć (podstawy).

PS: jako wielbiciel poprawności merytorycznej zgadzam się, że dobra literatura to podstawa. Często ważniejsza od blaszek i żywic

Pozdrawiam!

Napisano

Tank a co konkretniej potrzebujesz wyposażenie armii, USMC, Sealsów, Czołgistów (rozumiem że z Naamu to będzie wygodniej

Napisano

Nie mam nic przeciwko zbieraniu dokumentacji pojazdu (jaknajbardzie za)

Problem w tym ze zwraca sie uwage na "dodatki" nie poprawiajac samego pojazdu - wizjery, dalmierz, celownik itp

Nie chce tu nikogo obrazac, chcialem tylko powiedziec ze mym skromnym zdaniem dodatki to poprostu dodatki, na wojnie lapie sie co akurat jest pod reka i nikt nie przejmuje sie czy to z zasobow USMC, US Army czy Vietcong

Napisano

Taaaaaaa i przez takie podejście mamy piękne dioramy z amerakańcami z AK w ręku Kocham ten powielany wszędzie mit To raz, dwa wiem że Paweł jest osobą która dba o szczegóły dlatego to mnie zdziwiło. Z drugiej strony tak samo karygodne jest poprawianie modeli i pakowanie kasy w dodatki etc wrzucając na pakę rzeczy które nie miały prawa się tam znaleść bo fajnie wyglądają

Napisano

pioter - chyba nie chcesz powiedzieć, że gdzieś poszedłem na skróty przy czołgu? Gdybyś chciał właśnie to powiedzieć, to proszę, zrób to szybko, zanim pomaluję wieżę, oszczędzisz mi roboty

I faktem jest, łapie się to co jest. Tak się zastanawiam, czy na moim czołgu umieścić drewniany stołeczek (mam dokumentację fotograficzną!!!). Tylko jest jeden problem - bardzo ciężko jest chwycić towar z przyszłości (czołg w/g stanu z 1968 roku, rodzina sprzętu ALICE - początek lat siedemdziesiątych). Przy okazji, ciekawy artykuł na wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/All-purpose_Lightweight_Individual_Carrying_Equipment

Ach, uwielbiam kontrowersje - ludzie zaczynają komentować!

A ja się zbieram do malowania mojej maszyny. Może nawet dam radę jutro dać mały update! Dziękuje wszystkim za komentarze i proszę o więcej. Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano
Tank a co konkretniej potrzebujesz

Dzięki. Chwilowo daję radę. Ale w razie czego uderzę do Ciebie.

Chodziło mi o artykuł do działu "jak to zrobić jak pokazać"

Dziękuje wszystkim za komentarze i proszę o więcej.

Co do pojazdu wygląda to świetnie. Psiknij jakimś podkładem żeby gluty kleju i niedoskonałości obróbki wyłapać.

Pozdrawiam

Napisano
Tank a co konkretniej potrzebujesz

Dzięki. Chwilowo daję radę. Ale w razie czego uderzę do Ciebie.

Chodziło mi o artykuł do działu "jak to zrobić jak pokazać"

Spoko. Jak będzie to się mieściło w zakresie moich zainteresowań to podpowiem, coś podeśle

Napisano

Moses - patrz to, napisaliśmy (prawie) równocześnie! Nie badałem sprawy dokładnie, więc trudno mi wykluczyć amerykańskiego marynarza (SEAL Team!) z AK w ręku - inna sprawa, że na pewno w modelu widzi się to częściej niż miało miejsce w rzeczywistości - no ale to nie jest jedyny taki przykład.

A na razie umówimy się, że ten plecak na koszu to jest tropical rucksack:

http://www.vietnamgear.com/kit.aspx?kit=453

Tymczasem wrzuciłem trochę farby na czołg. Ale przedtem jeszcze trochę poprawiłem wieżę. Wywaliłem plastikowe poręcze i dałem nowe z cienkiego drutu, na obudowie wentylatora dodałem też uchwyt transportowy do reflektora (wiesza się na nim reflektor, szkłem w dół, kiedy jest nieużywany):

turret05.jpg

No i malowanie. Zacząłem od warstwy rdzawobrązowego - Humbrol 113, potem delikatnie pociągnąłem niektóre miejsca Humbrolem 66 - to kolor który odpowiada amerykańskiemu Olive Drab. W tym momencie model wyglądał tak:

paint01.jpg

A podwozie tak:

paint02.jpg

Analiza zdjęć pokazała, że powierzchnie podlegające tarciu w niektórych warunkach ładnie wracają do naturalnego koloru, a inne pozostajączerwone od pyłu. Ten efekt chcę uzyskać. No to wziąłem mały pędzelek i pomalowałem gumowe powierzchnie kolorem 32 Humbrola, a metalowe powierzchnie przetarłem Gun-Metalem Humbrol 53. Teraz podwozie wygląda tak:

paint03.jpg

Mam nadzieję, że to pokazuje tę możliwość pomalowania kół i gąsienic PO ich sklejeeniu w jeden zespół, mam też nadzieję, że wam się podobało, zachęcam do komentowania i pozdrawiam

Paweł