tassadar Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Witam szanownych sympatyków modelarstwa! Postanowiłem podzielić się krótkim opisem zmagań z modelem Caudron 714 Cyclone skala 1:72, czy też raczej modelopodobnym wyrobem firmy Mister Craft( Mister(?) tak jest na pudełku) Ambicje na początku pracy nad nim miałem spore, skończyło się tylko na połowicznym sukcesie, w postaci doświadczeń z pierwszej próby zastosowania oszklenia kabiny własnego wyrobu,użycia płytek polistyrenowych w celu wykonania przeróbek i doróbek i w ogóle przerabiania modelu. Dotychczasowe modele kleiłem z tego co dał producent, bez żadnych zmian, więc wyzwanie było spore. Wybrałem Caudrona z powodów sentymentalnych (w dzieciństwie latach 70-tych kleiłem taki samolot z firmy Heller) i imponującego zestawu kalkomanii jakie ten model posiada,do wersji polskiej, niemieckiej i fińskiej Kalkomanie są na 3 oddzielnych arkusikach, niestety nędzne.Fińskie nie sprawdzałem, pewnie to samo. Płyn do kalkomanii Tamiya, w każdym razie kompletnie ich nie zmiękcza. Jako że wróciłem do modelarstwa po dwóch dekadach, wciąż jestem na etapie nauki. W połowie budowy wena jakoś mnie opuściła i efekt jest taki jaki jest. Udało mi się jedynie, lepiej lub gorzej:wykonać nowe oszklenie, wykorzystać wiatrochron od Ju-87 Academy, pozostałe części przezroczyste są z folii z jakichś opakowań,wydłużyć gondole na km-y w tylnej części, poprawić przejście skrzydło-kadłub,(patrząc od góry), lekko zmienić końcówki skrzydeł i statecznika pionowego, "zatkać"wnęki podwozia.A potem wziąłem się za malowanie i odpuściłem resztę. Oznaczenia są raczej mało historycznie zgodne z prawdą, mogło być trochę lepiej, ale niektóre kalki rozpadły się i ponaklejałem parę wynalazków z zapasów po innych modelach. Malowanie Pactra,i półmatowy bezbarwny. Następnym razem,jeśli będzie,na pewno zrobię lepsze zdjęcia bo już się trochę poduczyłem w tej sprawie, ale póki co mam nogę w gipsie,dzięki której i niespodziewanemu wolnemu czasowi ten post powstał, pierwsza galeria. Puszczam Caudrona w świat niech leci, nie ma jeszcze luf do km więc sam go będę bronił ,zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 już sam fakt brania się za ten zestaw z zamiarem waloryzacji i budowy modelu zasługuje na wielkie słowa uznania (a może podziwu dla skrajnego szaleństwa? ) Modelik jaki jest każdy widzi, mnie się podoba składałem ten zestawik pacholęciem będąc, też mam do niego sentyment ale i też wiem co to za zabawka modelopodobna twój sięb. przyjemnie prezentuje, za sprawą oszklenia wygląda o niebo lepiej, może zapału do końca nie starczyło ale i tak widać sporo własnego wkładu. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Gratulacje. Bardzo fajny Caudronik! Ambitny projekt, bo samoloty francuskie są tyleż ciekawe co niewdzięczne w wykonaniu dla modelarza. Ja też wróciłem do modelowania po podobnym okresie czasu i też czasem lubię skleić jakiegoś starocia ze względów sentymentalnych... Ale zamierzam jednak skorzystać z dobrodziejstw współczesnej technologii i przerzucić się na Tamiye i Hasegawe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Model bardzo ładny. Widać włożoną w niego pracę. Gratulacje zwycięskiej walki z oszkleniem. Jedno, do czego można się przyczepić - to szachownice. Chyba Ci się nałożyły odwrotnie? Wszystkie zdjęcia polskich maszyn z Francji jakie mam mają szachownice tak jak na box-arcie (ja wiem, że powinno być jak u Ciebie, ale właśnie przez to kiedyś zwróciłem na ten fakt uwagę). Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tassadar Napisano 3 Lutego 2011 Autor Share Napisano 3 Lutego 2011 W sprawie szachownic święta racja po stronie kol. Erolka, rzeczywiście, powinny być przekręcone, uszło to mojej uwadze. Ciekawe jak było w instrukcji , bo miała byki na pewno, np kołpak w każdym rzucie w innym kolorze ,ale niestety już ją wyrzuciłem. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Według książki Balcarza "Polish Wings 2" (chyba nejlepszej jeśli idzie o zdjęcia polskich Cr 714) stożek śmigła był szary, ale to tylko interpretacja. Oprócz barwnego schematu można w tej publikacji znaleźć dwa zdjęcia tej "6"ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Że Ci się chciało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Zważywszy na materiał wyjściowy to efekt całkiem przyjemny. Mógłbyś podać jakimi farbami malowałeś? Tzn. firma i numery? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tassadar Napisano 3 Lutego 2011 Autor Share Napisano 3 Lutego 2011 Kamuflaż to Pactra 29,36,103 ale nie twierdzę że to był najlepszy wybór. Od dołu natomiast mieszanina której składu nawet za bardzo nie pamiętam. pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Ok dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Gratuluję moim zdaniem bardzo sympatycznej maszyny! Sam bym chyba nie miał odwagi; swoją zbieram na jeszcze jedną Czapelkę z przeszczepami;) Mój wielki szacun za oszklenie w Cadroniku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi