Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam koledzy

Ostatnio udało mi się dokończyć model mirage 2000 1:72

italeri

wiem że do waszego poziomu jeszcze dużo mi brakuje ale może kiedyś...

prosiłbym was o ocenę...wiem że są smugi farby na zielonym

02dfc58300f314e8m.jpg

d935040bb0a245b3m.jpg

e1cae5879eba338bm.jpg

54c4562d9b3de387m.jpg

a469eccfb2b1812dm.jpg

przy okazji proszę was o ocenę wykonania spitfire revell 1:72

był robiony rekreacyjnie wsunie jako szkoleniowy wiec nie do końca mogą się kolory zgadzać z oryginałem

706f0f00bd37b95dm.jpg

bfa8f2f01a1b2e47m.jpg

fdd20e532e61e2d7m.jpg

279b24b1d7671716m.jpg

da4b3c80a7049957m.jpg

Napisano

Siema, odrazu przejde do pomarudzenia xD

1 taśma maskująca (Tamiya 10mm) do owiewek

2 skalpel (np olfa+ ostrza) aby ładnie dociąć taśme do maskowania owiewek

3 Sidolux jako lakier bezbarwny, błyszczący (dzięki lakierowaniu kalkomanie ładnie przylegają do modelu).

To parę narzędzi które warto kupić i zastosować dla polepszenia walorów modelu.

Można by jeszcze pomarudzić ale to zostawiam lepszym odemnie...

A generalnie to OK

Czekamy na następne efekty prac

Napisano

Ja też trochę ponarzekam, taka tutaj tradycja

Kolory kamuflaży dobierałeś jakie miałeś, co? Trochę szkoda, bo lakier położyłeś ładnie, a przez kolorystykę model traci. Co do kalkomanii - trzeba sporo wprawy, żeby je kłaść dobrze, ale to przychodzi z czasem, kazdy kolejny model będzie tylko lepszy. Zwracaj za to uwagę na dokładność miejsca kładzenia kalek - kokardy w tyle kadłuba masz połozone za wysoko i zbyt do tyłu.

Najważniejsze, że oba modele zrobione są starannie, to duży plus. Porady o maskowaniu masz w poście wyżej, naprawdę bardzo Ci to pomoze przy pracy nad kolejnymi modelami.

Powodzenia przy kolejnych modelach.

Napisano

Dzięki koledzy mimo wszystko szczypta pochwały jest

kalki w spitfire były przerobione z mustanga a jedna litera była malowana teraz poluje na kalki do spita wiec obiecuje ze następny będzie już dobrze pomalowany

Czekam na następne marudzenie

a co do następnych modeli to mam w czym wybrać

Napisano

Nie no Mirage fajny jak na początki, troche ten zielony bije po oczach, ale widziałem już na tym forum gorsze modele początkowe bez urazy dla innych . Merytorycznie - nie wiem nie zagłębiałem się.

Pozdrawiam.

Przemek.

Napisano

Moim zdaniem jest dobrze. Ta potworna rozdzielczość zdjęć i zbliżenia obnażają i uwypuklają niedostatki. 72ka jest pod tym względem bardziej czuła niż 48ka.