Spawacz Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Witam By móc zdobywać więcej doświadczenia i wprawy w sztuce modelarstwa postanowiłem stworzyć dioramę. W planach zamierzam wykonać bunkier (jego część) stanowisko ( działka AA lub p-panc ) , i niewielka linie okopów z szalunkiem z desek. Wszelkie rady i pomysły będą mile widzialne . Prace będę uwarunkowane wolnym czasem od pracy i kobiety... Więc zaczynamy: Prowizoryczny zarys tego co chciałbym żeby powstało : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luke Sky Walker Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Prace będę uwarunkowane wolnym czasem od pracy i kobiety... Skąd ja to znam Hmm... na razie Ci idzie dobrze. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Będę obserwował z zainteresowaniem przebieg prac. Jakie wymiary ma podstawa dioramy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 23 Lutego 2011 Autor Share Napisano 23 Lutego 2011 30 x 37 . Prace troszkę ruszyły zacząłem przyklejać wszystko gipsem -wyszło tak : A tu troszkę z innej beczki ,myślałem także nad mała podstawka pod współczesnego snajpera w ghillie - innowacyjny pomysł nieprawdaż ? A tu ja w mojej samoróbce ghilie - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz kumorek Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Śledze z przyjemnościąxD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAMSON Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 No zapowiada się nieźle! Będę co jakiś czas tu zaglądał!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MICHAŁ R Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Ciekawy pomysł , jak ze sklejalnością i jakością figurek ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdzichmig Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 super pomysł jestem ciekaw jak wejdzie całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 fajne ghillie pomysł na dioramke zacny, będę podziwiać z przyjemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 No czekam na kolejne kroki prac nad projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 23 Lutego 2011 Autor Share Napisano 23 Lutego 2011 Z figurkami jest troszkę gorzej , bo w sumie to kiepsko się znam na tym - figurki ze zdjęcia sa pokazane przykładowo a sklejałem je daaawno temu - teraz poznaje nowe techniki i metody wszelkie rady mile widziane będę się starał Więc troszkę dzisiaj czasu poświeciłem na prace po pracy :P i zacząłem gładź całego obiektu . Dodałem schodki prowadzące do bunkra , co by niemiaszki nie Musiały wskakiwać do wewnątrz - ale spokojnie wchodzić , także rzuciłem lekko gładzi w budyneczku i dorobiłem sciankę prawdo podobnie osłaniająca wejście bunkra Troszkę jeszcze popaprałem lekko gipsem resztę by juz jakiś zarys mieć. I następne fotencje: Powiem że gips świetnie się formuje jak zacznie troszkę schnąć , nożykiem do tapet nadaję odpowiednia formę super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 24 Lutego 2011 Autor Share Napisano 24 Lutego 2011 Dalsze prace nad moja architekturą : Planuje by bunkier był częściowo z góry przysypany ziemią , będzie miał także trafienie które obnaży jego rusztowanie szalunkowe , i siateczkę wykonana z gazy z listkami z kminku Chce wykonać także dróżki , ścieżki najczęściej uczęszczane przez wojaków i ładne podłoże trawka gęściejsza , lekkie włochate kępki troszkę ziemi brązowej gdzie niegdzie . Teraz pytanka: Z czego ładnie wykonać ziemie i na co ja kleić do gipsu (wikol starczy?) Z czego polecacie trawkę ( pędzle malarskie mam ale chodzi mi tu o lekka przydeptana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 24 Lutego 2011 Share Napisano 24 Lutego 2011 po trawke idz do sklepu, kup posypke do kolekek i wystarczy, ziemie najlepiej z mozliwie drobnego piasku np do szynszyli w zoologicznym, wikol czy inny podobny bialy klej zalatwi sprawe, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAMSON Napisano 25 Lutego 2011 Share Napisano 25 Lutego 2011 Tak jak napisał michal0281. Chyba że nie chcesz hajsu wydawać, to możesz zrobić z drobno posiekanego mchu, no ale jest zima więc jak byś wybrał tę opcje to niestety musiałbyś poczekać pewnie Co do klejenia: do trawy i piachu wikol jak najbardziej starczy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 26 Lutego 2011 Autor Share Napisano 26 Lutego 2011 Dalsze prace nad afktura mojego projektu : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 3 Marca 2011 Autor Share Napisano 3 Marca 2011 Troszkę podłubałem przez weekend i tak wyglądają dalsze prace: Nie mam pojęcia z czego wykonać drogę i te pagórki by wyglądały naturalnie - faktóre zrobiłem w gisie uderzając dość twardym pędzelkiem. Sypać coś na to czy po prostu malować bo już sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 3 Marca 2011 Share Napisano 3 Marca 2011 A jaki konkretnie schron (bunkier odtwarzasz) Polski, sowiecki? jaka pora roku? Rozumiem, że schron jest "betonowy", a takie zazwyczaj miały "okap" nad wejściem przed uderzeniem pocisków z broni stromotorowej, drzwi stalowe lub kratę przeciwszturmową w wejściu, czerpnie powietrza i inne elementy stalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 3 Marca 2011 Autor Share Napisano 3 Marca 2011 Hmm schron ma być niemiecki , ogólnie wejście do kompleksu. Pora roku - koniec lata , troszkę rozdeptane podloze lekko brazowa faktura ziemi , troszkę wyschniętych trawek i troszkę zieleni gdzieniegdzie. Kratę wykonam z ramek podgrzeje i rozciągnę . Czerpnie powietrza - prosił bym o jakieś zdjęcia bo coś mi świta ze wyglądają jak stalowe kominy z grzybkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 4 Marca 2011 Share Napisano 4 Marca 2011 wpisz w google lub zadaj pytanie cioci Wikipedi "czerpnie powietrza", na pewno znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 6 Marca 2011 Autor Share Napisano 6 Marca 2011 Troszkę do przodu - z weatheringu i mieszanki ''śmieci'' ( posypki kminek rozdrobnione pakuły) wykonałem podłoże. Następnie rozwodniony wikol , na miejsca gdzie trawka ma byc gęsta i soczysta. Posypka to trawka statyczna mialem tylko kolor sianka:/ , trochę posypki i jakies przyprawy. Na koniec lekko psiknę wszystko aero by nadać odpowiedniemu stanowi trawkę. A następnie zacznę kleić większa faunę roślinności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi