Skocz do zawartości

M1A2 ABRAMS 1:35 Trumpeter

SirMiko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z malowaniem modelu.

Model "pomalowany" i chciałem go ulepszysz technika wash.

I coś mi nie poszło (pierwszy raz próbowałem)

Model jest pomalowany 2 - 3 warstwy pactra A123

a wash chciałem zrobic rozcieńczona woda pactra A46 Black Matt

efekt jak na zdjeciach marny da sie to porawic??

2d0f2b659efd7759gen.jpg

1321966cf7728968gen.jpg

593d9f296c87fb1cgen.jpg

84e898eccf55734dgen.jpg

1b1de7fcf7a7454fgen.jpg

Zrobiłeś wash na matowej warstwie i to jeszcze na fragmentach z odtworzoną fakturą antypoślizgową, no i wszystko wniknęło między nierówności matowej farby na chropowatej powierzchni. Raczej nie do usunięcia.

Raczej grubej warstwy farby nie masz i nie ufaflałeś całego modelu, więc pewnie wystarczy zamalować. Uważaj tylko, żeby ta nowa warstwa nie wymieszała się z tym "washem", bo jedno i drugie masz na tej samej bazie.

Mała podpowiedz co zrobiłem źle???

Może farbki inne, olejne czy technika inna???

Smutny taki w jednym kolorze...

Nigdy nie slyszalem zeby wash robic tymi samymi rodzajami farb:/

Spróbuj farbami olejnymy Renesans( tansze ), Van gogh (drozsze). W tajnikach modelarskich kolega REGGY dokladnie pokazal jak poslugiwac sie ta technika, wystarczy troche poczytac.

viewtopic.php?t=6669

Pozdrawiam

Spróbuj farbami olejnymy Renesans( tansze ), Van gogh (drozsze). W tajnikach modelarskich kolega REGGY dokladnie pokazal jak poslugiwac sie ta technika, wystarczy troche poczytac.

Czytałem ale w sklepie powiedziano mi tak jak próbowałem tez można... :(

No to skoro model prawie skończony, to teraz czeka Cie lektura washu i do dziela. Popraw jeszcze te czarne pasy z przodu bo strasznie nierówno wyszly.

Pozdrawiam

Czytałem ale w sklepie powiedziano mi tak jak próbowałem tez można... :(

Pomysl:

1. Baza akryl rozpuszczalny w wodzie

2. Wash tez farba akrylowa ktora rozcieńczasz w wodzie

= efekt jaki uzyskales, a moglo byc gorzej.

Poczekam aż to co spaprałem wyschnie i wezmę jeszcze raz podstawowym kolorem pomaluje.

A teraz zastanawiam się jak zabrać się do nowego modelu M163A1/2 Vulcan SPAAG

Chciałem odlać z żywicy kilka elementów z tego modelu i dokleić do ABRAMSA (plecaki torby i taki inne) ale nie wiem czy będzie się to kalkulować i nie wyjdzie za drogo

Poczekam aż to co spaprałem wyschnie i wezmę jeszcze raz podstawowym kolorem pomaluje.

A teraz zastanawiam się jak zabrać się do nowego modelu M163A1/2 Vulcan SPAAG

Chciałem odlać z żywicy kilka elementów z tego modelu i dokleić do ABRAMSA (plecaki torby i taki inne) ale nie wiem czy będzie się to kalkulować i nie wyjdzie za drogo

Poszukaj po sklepach / allegro i porównaj jak sie ksztaltuja ceny gotowych zestawow plecaków itd i zywic. Musisz wziasc jeszcze to pod uwage ze odlewy tez nie sa latwa rzecza wiec jesli nigdy tego nie robiles to albo sprobujesz i sie troche pomeczysz, albo poprostu kup gotowe zestawy.

Spoko a jakieś inne uwagi co do ABRAMSA, pierwszy czołg jaki skleiłem.

A jakieś pomysły jak realistycznie zrobić celownik bo nic nie wkleiłem w niego ani go nie malowałem??

Po pierwsze kolor bazowy zabezpiecz lakierem bezbarwnym błyszczącym 2-3 cieniutkie warstwy (sidolux jest najtańszy a niczym nie ustępuje tym droższym). Po tym zabiegu wash (pamiętaj aby był dość 'wodnisty') rozleje się Tobie ładnie w zagłębieniach a z płaskich powierzchni będziesz mógł wytrzeć nadmiar Później inne techniki malarskie jeśli będziesz chciał i na koniec lakier matowy/satynowy lub w ogóle jeśli model ładnie zmatowieje.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

P.S. O washu poczytaj na naszym forum, wtedy dowiesz się duzo wiecej

Aha no i na ten kolor bazowy poleciłbym Ci ciemny brąz.

Dokładnie wash musi mieć lekko błyszczącą powierzchnię po macie raczej daleko nie zapłynie , do tego faktura czołgu jest chropowata.

Tak a pro po jakiego sido najlepiej używać do lakierowania?

A ja się czepnę innej kwestii. POpatrz na fotki swojego czołgu, zauwazyłeś że coś jest nie tak z zawieszeniem?? Ekrany przeciwkumulacjne czogłu, powinny zasłaniać lekko górną czść kół jezdnych. U ciebie są one całkowicie odkryte. Jesli sie da to popraw to.

Kiedyś miałem podobny problem jak składałem swój pierwszy czołg nie wyszedł super ale zawsze jakieś doświadczenie zdobyte. Odnośnie Sidoluxa to np . taki

http://www.sidolux.pl/index.php?c=wyswietl_prod01&id_prod=824&znak=2

Albo jak masz lakier błyszczący bezbarwny np Humbrola to połóż go i potem wash z akryli.

I coś na koniec

mam nadzieję że pomogłem

Jak na moje oko sa widzoczne plamy. Ja osobiscie bym go calego umyl po sam plastik i pomalowal jeszcze raz.

Pozdrawiam

No wygląda dużo lepiej aczkolwiek można by się przyczepic.

A jeśli chodzi o to, co teraz? to weź cały model pomaluj sidoluxem albo lakierem błyszczącym, daj temu naprawdę porządnie wyschnąc, z 24 godziny, a potem zrób wash. Jeśli nie nałożyłeś kalek, to nałóż lakier połysk, potem na to kalki, potem porządna warstwa lakieru błyszczącego (żeby zabespieczyc kalki). Niech lakier porządnie wyschnie i na to wash.

Dokładnie wash jest opisany w dziale "tajniki modelarstwa" i tam jest wszystko genialnie wytłumaczone krok po kroku.

Pozdrawiam

Bartek

Co do wash,a próbuj, próbuj, a na pewno kiedyś wyjdzie. Sam tej magicznej sztuczki uczyłem się na prawdę długo i dopiero w ostatnim czasie jestem zadowolony z tego co mi wychodzi. No i to, aby przed washem polakierować model sido czy czymś innym, to najświętsze prawda, bo jeśli wash nie wyjdzie, spokojnie można go zetrzeć nie narażając samego koloru bazowego, który jest zabezpieczony lakierem.