Skoren86 Napisano 3 Marca 2011 Share Napisano 3 Marca 2011 Ze wzgledu na to, że w moim Sdk`u została do skonczenia tylko winetka, postanowilem podjąć sie nowej relacji. Tym razem bedzie to model czeskiej firmy Eduard WEEKEND EDITION FW-190A-8, który był pilotowany przez Alfreda Bindseil`a . Malowany bedzie zgodnie z instrukcją. Cena 49,99 na Allegro Model jest "tzw" testerem do malowania areografem i do użycia nowych farb do Washu, tak że bedzie on robiony prosto z pudła. Stanie on na niewielkiej podstawce, co do otoczenia na niej mam lekkie dylematy ale mysle ze wszystko wyjdzie w trakcji budowy Postęp prac na chwile obecna. Model skleja sie bardzo przyjemnie i bezproblemowo Elementy uzbrojenia będa w modelu widoczne ( tzn klapa bedzie otwarta ) wiec postaram sie poszukac fotografi i dodać elementy których ewentualnie brakuje. Pozdrawiam Skoren13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 3 Marca 2011 Share Napisano 3 Marca 2011 Uważaj na niego i postępuj w myśl zasady " miłe złego początki ". Wszystko dokładnie pasuj i sprawdzaj nawet i po 4 razy. Ja swojego właśnie z powodu malutkiego błędu w pasowaniu kabiny i przedziału uzbrojenia, który potem przy montażu płata urósł do niebagatelnego problemu , wywaliłem do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 4 Marca 2011 Autor Share Napisano 4 Marca 2011 I tu zaczyna sie sedno sprawy. Podczas przymiarki km`ów na dziobie zauwazylem ze wogole nie pasuja do miejsc w ktorym maja byc przyklejeone:/ a winę za to ponosi prawodopobnie za szeroka kabina. Najgorsze ze okazalo sie ze to nie jest jedyny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 4 Marca 2011 Autor Share Napisano 4 Marca 2011 Poniżej prezentuje dalszy postęp prac. Pisałem ze model bedzie prosto z pudła ale... widząc to łyse siedzisko, postanowiłem dorobić pasy :]. Co do nowo wykorzystywanych farb do WASHU------> nie rozpuszczają sie w rozcienczalniku Wamood`a :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 4 Marca 2011 Share Napisano 4 Marca 2011 WhiteSpirit- em je i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 4 Marca 2011 Autor Share Napisano 4 Marca 2011 WhiteSpirit- em je i po sprawie Totez wlasnie uczynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darthjacek Napisano 4 Marca 2011 Share Napisano 4 Marca 2011 Trzymaj sie dzielnie bo juz nie jednego ten model hmm delikatnie mówiąc zdenerwował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 4 Marca 2011 Autor Share Napisano 4 Marca 2011 Trzymaj sie dzielnie bo juz nie jednego ten model hmm delikatnie mówiąc zdenerwował To nawet nie chce wiedziec czym mnie jeszcze zaskoczy ten model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 4 Marca 2011 Share Napisano 4 Marca 2011 Trzymaj sie dzielnie bo juz nie jednego ten model hmm delikatnie mówiąc zdenerwował Zgłaszam uczestnictwo w klubie PS. Model Dragona w tej skali też potrafi "zaskoczyć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 18 Maja 2011 Autor Share Napisano 18 Maja 2011 Prace trochę stanęły w miejscu z powodu braku czasu, myślę ze za parę dni wrzucę nowe zdjęcia z postępu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 30 Maja 2013 Autor Share Napisano 30 Maja 2013 Witam po b długiej przerwie. Postanowiłem w końcu poświecić wolny czas na modele. Postęp prac przy "Foczce" idą do przodu. Ze względu na to, że podczas budowy natrafiłem na bardzo duże problemy w łączeniu poszczególnych elementów, toteż koncepcja całego modelu i jego otoczenia zmieniła się całkowicie. Model będzie w formie porzuconego "wraku".... co z tego wyjdzie zobaczymy. Na modelu pierwszy raz chcę przetestować preparat do imitacji "pękającej" farby. Poniżej prezentuje zdjęcia z dzisiejszych prac tj. przed samym nałożeniem podkładu z surfacera 1200. Zdjęć z wcześniejszych prac niestety nie posiadam. Przed pryśnięciem podkładu ( po raz drugi ) A tutaj model przygotowany do wstępnego nakładania kolorów, wraz z winietka ( w początkowym stadium budowy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 1 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2013 Witam. A wiec malowanie czas zacząć. Początkowo model dostał "preshajding". Ze względu na to ze chciałem stosować preparat Vallejo " Crackle medium " toteż model dostał podkład w kolorze rdzawym - i na tym etapie moja praca z preparatem Vallejo się zakonczyła. Moje modły nie zostały wysłuchane i farba nawet nie drgnęła. Preparat więc schowałem do skrzynki, ( będe uczył się go używać na jakiś starociach ) a model malowałem zgodnie z instrukcją. Użyte farby to Hobby colour. Całość została pryśnięta RLM 76 Light Blue, natomiast kamuflaż RLM75. Tutaj musze wspomnić ze to jeszcze nie jest finalna wersja malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2013 Dziś kolejna porcja zdjęć. Foczka dostała kamuflaż z "olive grab", i ten oto kamuflaż zajechał mi aerograf :/... ale cóż walczę dalej Tak jak założenie model ma być w postaci porzuconego samolotu toteż...... Strona modelu jeszcze "ładna" z niekompletnymi kaltami .... oraz strona częściowo zajechana, oczywiście z niekompletnymi kalkami... ... dla porównania dwie strony... ... oraz nieruszony spód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Czerwca 2013 Share Napisano 3 Czerwca 2013 Zdarta farba robi wrażenie! Ale co najmniej dziwnie wyglądają oznaczenia na tej powłoce. Szczególnie żółta 11 jak nowa na tak zniszczonej powłoce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2013 Zdarta farba robi wrażenie! Ale co najmniej dziwnie wyglądają oznaczenia na tej powłoce. Szczególnie żółta 11 jak nowa na tak zniszczonej powłoce. Zdaję sobie sprawę, ale nie ma obaw bo to jest dopiero początek pracy z modelem. Kalki zostały założone dziś ( są jeszcze niepełne ), teraz czekają na płyn zmiękczający. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Model robi wrażenie. Taka uwaga. Pokrywa karabinów maszynowych powinna być trochę wyżej, żeby nie było uskoku względem wiatrochronu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 13 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2013 Witam, dziś kolejna porcja zdjęć. Zmianie uległa winietka, model nadal ma jeszcze " piękne" kalki . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 13 Lipca 2013 Autor Share Napisano 13 Lipca 2013 Witam Brać modelarska, kolejna porcja zdjęć z postępów prac... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 13 Lipca 2013 Share Napisano 13 Lipca 2013 Ciekawie się prezentuje, czekam na efekt końcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 13 Lipca 2013 Share Napisano 13 Lipca 2013 nieziemsko się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 16 Lipca 2013 Share Napisano 16 Lipca 2013 Bardzo interesująca kompozycja. Niemniej dwie rzeczy wydają mi się lekko odstawać od całości. 1. Śmigło powyginane podczas przymusowego lądowania wygląda jakby mniej zmęczone niż reszta płatowca. Tak samo kołpak śmigła. 2. Oszklenie kabiny także wydaje się zbyt czyste w stosunku do reszty i nie nosi śladów żadnych uszkodzeń. Czy to możliwe aby tak się działo w rzeczywistości ? Nie jestem specem od tego typu prac więc proszę o zweryfikowanie moich wątpliwości przed ewentualnymi zmianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 16 Lipca 2013 Autor Share Napisano 16 Lipca 2013 Bardzo interesująca kompozycja.Niemniej dwie rzeczy wydają mi się lekko odstawać od całości. 1. Śmigło powyginane podczas przymusowego lądowania wygląda jakby mniej zmęczone niż reszta płatowca. Tak samo kołpak śmigła. 2. Oszklenie kabiny także wydaje się zbyt czyste w stosunku do reszty i nie nosi śladów żadnych uszkodzeń. Czy to możliwe aby tak się działo w rzeczywistości ? Nie jestem specem od tego typu prac więc proszę o zweryfikowanie moich wątpliwości przed ewentualnymi zmianami. Spostrzeżenia jak najbardziej sluszne , ale model nie jest jeszcze gotowy dlatego smigło wyglada jeszcze tak a nie inaczej . Oszklenie fakt zbyt czyste. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi