Skocz do zawartości

Fw-190A-8, 1:48, Eduard

Skoren86

Rekomendowane odpowiedzi

Ze wzgledu na to, że w moim Sdk`u została do skonczenia tylko winetka, postanowilem podjąć sie nowej relacji.

Tym razem bedzie to model czeskiej firmy Eduard WEEKEND EDITION FW-190A-8, który był pilotowany przez Alfreda Bindseil`a . Malowany bedzie zgodnie z instrukcją. Cena 49,99 na Allegro

100_0177.JPG

100_0178.JPG

100_0183.JPG

Model jest "tzw" testerem do malowania areografem i do użycia nowych farb do Washu, tak że bedzie on robiony prosto z pudła. Stanie on na niewielkiej podstawce, co do otoczenia na niej mam lekkie dylematy ale mysle ze wszystko wyjdzie w trakcji budowy

100_0189.JPG

Postęp prac na chwile obecna. Model skleja sie bardzo przyjemnie i bezproblemowo

100_0187.JPG

Elementy uzbrojenia będa w modelu widoczne ( tzn klapa bedzie otwarta ) wiec postaram sie poszukac fotografi i dodać elementy których ewentualnie brakuje.

100_0188.JPG

Pozdrawiam

Skoren13

Uważaj na niego i postępuj w myśl zasady " miłe złego początki ". Wszystko dokładnie pasuj i sprawdzaj nawet i po 4 razy. Ja swojego właśnie z powodu malutkiego błędu w pasowaniu kabiny i przedziału uzbrojenia, który potem przy montażu płata urósł do niebagatelnego problemu , wywaliłem do kosza

I tu zaczyna sie sedno sprawy. Podczas przymiarki km`ów na dziobie zauwazylem ze wogole nie pasuja do miejsc w ktorym maja byc przyklejeone:/ a winę za to ponosi prawodopobnie za szeroka kabina. Najgorsze ze okazalo sie ze to nie jest jedyny problem.

Poniżej prezentuje dalszy postęp prac. Pisałem ze model bedzie prosto z pudła ale... widząc to łyse siedzisko, postanowiłem dorobić pasy :].

100_0196.JPG

100_0202.JPG

100_0205.JPG

100_0210.JPG

Co do nowo wykorzystywanych farb do WASHU------> nie rozpuszczają sie w rozcienczalniku Wamood`a :/

Trzymaj sie dzielnie bo juz nie jednego ten model hmm delikatnie mówiąc zdenerwował

To nawet nie chce wiedziec czym mnie jeszcze zaskoczy ten model

• 2 months later...

Prace trochę stanęły w miejscu z powodu braku czasu, myślę ze za parę dni wrzucę nowe zdjęcia z postępu prac.

• 2 years later...

Witam po b długiej przerwie. Postanowiłem w końcu poświecić wolny czas na modele. Postęp prac przy "Foczce" idą do przodu. Ze względu na to, że podczas budowy natrafiłem na bardzo duże problemy w łączeniu poszczególnych elementów, toteż koncepcja całego modelu i jego otoczenia zmieniła się całkowicie. Model będzie w formie porzuconego "wraku".... co z tego wyjdzie zobaczymy. Na modelu pierwszy raz chcę przetestować preparat do imitacji "pękającej" farby.

Poniżej prezentuje zdjęcia z dzisiejszych prac tj. przed samym nałożeniem podkładu z surfacera 1200. Zdjęć z wcześniejszych prac niestety nie posiadam.

Przed pryśnięciem podkładu ( po raz drugi )

DSCF4601.JPG

DSCF4602.JPG

DSCF4603.JPG

DSCF4604.JPG

A tutaj model przygotowany do wstępnego nakładania kolorów, wraz z winietka ( w początkowym stadium budowy )

DSCF4606.JPG

Witam.

A wiec malowanie czas zacząć. Początkowo model dostał "preshajding".

DSCF4627.JPG

Ze względu na to ze chciałem stosować preparat Vallejo " Crackle medium " toteż model dostał podkład w kolorze rdzawym - i na tym etapie moja praca z preparatem Vallejo się zakonczyła. Moje modły nie zostały wysłuchane i farba nawet nie drgnęła. Preparat więc schowałem do skrzynki, ( będe uczył się go używać na jakiś starociach ) a model malowałem zgodnie z instrukcją.

Użyte farby to Hobby colour. Całość została pryśnięta RLM 76 Light Blue, natomiast kamuflaż RLM75. Tutaj musze wspomnić ze to jeszcze nie jest finalna wersja malowania.

DSCF4629.JPG

DSCF4630.JPG

DSCF4634.JPG

DSCF4635.JPG

Dziś kolejna porcja zdjęć. Foczka dostała kamuflaż z "olive grab", i ten oto kamuflaż zajechał mi aerograf :/... ale cóż walczę dalej Tak jak założenie model ma być w postaci porzuconego samolotu toteż......

Strona modelu jeszcze "ładna" z niekompletnymi kaltami

DSCF4641.JPG

DSCF4643.JPG

DSCF4644.JPG

.... oraz strona częściowo zajechana, oczywiście z niekompletnymi kalkami...

DSCF4645.JPG

DSCF4646.JPG

DSCF4647.JPG

DSCF4649.JPG

... dla porównania dwie strony...

DSCF4650.JPG

... oraz nieruszony spód

DSCF4652.JPG

Zdarta farba robi wrażenie! Ale co najmniej dziwnie wyglądają oznaczenia na tej powłoce. Szczególnie żółta 11 jak nowa na tak zniszczonej powłoce.

Zdaję sobie sprawę, ale nie ma obaw bo to jest dopiero początek pracy z modelem. Kalki zostały założone dziś ( są jeszcze niepełne ), teraz czekają na płyn zmiękczający.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Witam, dziś kolejna porcja zdjęć. Zmianie uległa winietka, model nadal ma jeszcze " piękne" kalki .

DSCF4654.JPG

DSCF4655.JPG

DSCF4656.JPG

DSCF4658.JPG

DSCF4660.JPG

DSCF4662.JPG

Pozdrawiam.

• 5 weeks later...

Witam Brać modelarska, kolejna porcja zdjęć z postępów prac...

DSCF4702.JPG

DSCF4703.JPG

DSCF4704.JPG

DSCF4705.JPG

DSCF4706.JPG

Pozdrawiam

Bardzo interesująca kompozycja.

Niemniej dwie rzeczy wydają mi się lekko odstawać od całości.

1. Śmigło powyginane podczas przymusowego lądowania wygląda jakby mniej zmęczone niż reszta płatowca.

Tak samo kołpak śmigła.

2. Oszklenie kabiny także wydaje się zbyt czyste w stosunku do reszty i nie nosi śladów żadnych uszkodzeń.

Czy to możliwe aby tak się działo w rzeczywistości ?

Nie jestem specem od tego typu prac więc proszę o zweryfikowanie moich wątpliwości przed ewentualnymi zmianami.

Bardzo interesująca kompozycja.

Niemniej dwie rzeczy wydają mi się lekko odstawać od całości.

1. Śmigło powyginane podczas przymusowego lądowania wygląda jakby mniej zmęczone niż reszta płatowca.

Tak samo kołpak śmigła.

2. Oszklenie kabiny także wydaje się zbyt czyste w stosunku do reszty i nie nosi śladów żadnych uszkodzeń.

Czy to możliwe aby tak się działo w rzeczywistości ?

Nie jestem specem od tego typu prac więc proszę o zweryfikowanie moich wątpliwości przed ewentualnymi zmianami.

Spostrzeżenia jak najbardziej sluszne , ale model nie jest jeszcze gotowy dlatego smigło wyglada jeszcze tak a nie inaczej . Oszklenie fakt zbyt czyste.

Pozdrawiam