big buba Napisano 12 Maja 2011 Autor Share Napisano 12 Maja 2011 Dziekuje za milo slowo. Nie zrobilem zbyt wiele od ostatniego postu ale przednie oslony sa juz gotowe. Brakuje jeszcze ich przednich podpor poniewaz nadal stanowia zagadke. Sprostowanie: Prosze nie sugerowac sie szkicem ktory zamiescilem wczesniej, oslony wykonalem na podstawie rysunkow Jana Jedryki. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 22 Lipca 2011 Autor Share Napisano 22 Lipca 2011 Czołem! Wszystkich zainteresowanych wątkiem przepraszam za tak długą przerwę. Wprowadziłem kilka zmian, zdjęcia mówią same za siebie, ale jak ktoś ma jakieś pytania to chętnie na nie odpowiem. Sytuacja przed zmianami. Zmniejszyłem średnicę otworów pod nowe osłony wentylatorów, wyciąłem otwór pod chwyt powietrza zapożyczony z Panthery G oraz pozbyłem się kilku niepotrzebnych śrub. Zakleiłem też miejsca pod zaczepy których pozycja jest już inna na kolejnych zdjęciach. Pierścień który widzicie wyciąłem z płyty pożyczonej z zestawu Panther G ( w pudełku Dragona są dwie do wyboru), przy okazji go pocieniłem. Nowe śrubki:) Zaczepy na płytach nad chłodnicami pocieniłem (będą jeszcze "przyspawane"), wykonałem fakturę i dodałem zaczepy na linkę na prawej osłonie went. Większość elementów nie jest jeszcze przyklejona. Do zobaczenia w następnym odcinku. Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 chcial bym rozpoczac warsztat w ktorym podziele sie z poczatkujacymi przede wszystkim modelarzami pewnymi technikami ktore sam stosuje. Jako ze sam bylem do niedawna poczatkujacy wiem jak bardzo tego typu warsztaty pomagaja. Postaram sie to wszystko w miare przejrzyscie pokazac w kilku czesciach koncentrujac sie najbardziej na technikach malowania i eksploatacji. Fajnie że założyłeś taki wątek śledzę go od początku w nadzieji że coś podłąpię. Tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 22 Lipca 2011 Autor Share Napisano 22 Lipca 2011 Dzięki! Fajnie że oprócz mnie są osoby zainteresowane tematem, to mobilizuje do dalszej pracy . Następny warsztat będzie bardziej szczegółowy, coś w rodzaju krok po kroku. Model też będzie zdecydowanie łatwiejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Fajnie, że ciągniesz temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Dajesz śmiało ja śledzę z ciekawością. Sam mam w planach trochę oklepany temat bo Tygrysa z Italleri ,teraz bawię się w obicia na Panzer3 metoda z gąbką mam jeszcze w planach zrobić błotko i w końcu spróbować washa. Tak więc jedziesz z koksem bo chcę coś podłapać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 27 Lipca 2011 Autor Share Napisano 27 Lipca 2011 Cześć, klapa nadsilnikowa gotowa. Odboje wykonałem z blaszki 0.15mm i zmieniłem ich pozycję. Spawy z CA. Pokrywki nawiewiu do gaźnika z Panther G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 Ja bym poprosił o mały tutorial jak pracować z metalem przy modelach plastikowych, gięcie, łączenie itp. Elelmenty metalowe z twoich rąk wychodzą jak fabryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 27 Lipca 2011 Autor Share Napisano 27 Lipca 2011 W poprzednim poście chciałem napisać, że pokrywki wziąłem z zestawu Panther G, dorobiłem im też spawy. Faktura na klapie jest, ale na fotce tego nie widać. Miło, że się podobają moje wyroby, ale to chyba lekka przesada... Jeśli znajdzie się więcej zainteresowanych pomyślę o tutorialu. Jeśli masz jakieś pytanie to na pw . Pzdr Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 23 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Cześć! Tak Jaga wygląda na dzień dzisiejszy. Dorobiłem kilka spawów, zaszpachlowałem wszystkie zbędne otwory i wkleiłem zamaskowany wcześniej wizjer kierowcy, gniazdo anteny wykonałem z tulejek mosiężnych. Metalowa lufa wchodzi na wcisk dzięki trzem paskom Evergreena. Przede mną faktura i blachowanie, dach nadbudowy zostawiam na koniec. Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Sierpnia 2011 Share Napisano 23 Sierpnia 2011 No coraz więcej sie pojawia. Szkoda tylko że z takimi przerwami. Jak robiłeś spawy - na strzykawkę i jakiej szpachli używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 23 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Szpachla to dwu częściowa Gunze Sangyo, najpierw spaw formuję w małe wałki a póżniej wykańczam odpowiednio zeszlifowaną wykałaczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Cześć, osłona wizjera powstała z dwóch blaszek 0.1mm. Trochę czasu nad nią spędziłem, ale wedłg mnie wygląda dużo lepiej od tej, którą oferuję nam firma Dragon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Twoje poczynania z blachami są naprawdę imponujące. Gdybyś zechciał następnym razem jak coś dorobisz dać zdjęcie porónawcze z oryginałem, tomoż na by zobaczyć tą przepaść pomiedzy nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Dzięki Krzysiek! Rzeczywiście mogłem wstawic taką fotkę, zupełnie o tym nie pomyślałem. Odnoszę wrażenie, że tylko Ty tu zaglądasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Nie tylko ; ) no ale co można napisać:P jestem pod wrażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 ... no ale co można napisać No choćby właśnie to jestem pod wrażeniem. Nawet nie wiesz jak takie teksty mogą zmobilizować do pracy. Wtedy wiesz że się podoba, ktoś docenia to co robisz, bo sam licznik wizyt to nie wszystko. Ponadto zawsze można jakąś sugestię podrzucić. Odnoszę wrażenie, że tylko Ty tu zaglądasz . Kurde jak mogę nie skoro: 1. To moja skala 2. Super praca 3. A i kiedyś pewnie coś takiego będe montował to i co nieco podejżeć się da . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Inni też zaglądają i podziwiają. Jak patrzę na Twoją Jagę, to też mam ochotę zabrać się za coś podobnego... tylko poprzeczka wysoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Zaglądamy zaglądamy. I podziwiamy w ciszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2011 W takim razie radośnie i ochoczo biorę się do dalszych prac . Co do podniesionej wysoko poprzeczki, cóż sam sobie ją tak wysoko podniosłem . Nie dosyć, że Jagdpanther do najłatywiejszych tematów nie należy to jeszcze "823" jest wyjątkowo upierdliwym przykładem, o czym zdążyłem sie przekonać na własnej skórze. Właściwie najtrudniejsze etapy mam już za sobą, więc wszystko powinno przebiegać dużo sprawniej. Już nie mogę doczekać się malowania bo to moja ulubiona strona tego hobby. Czy myślicie, że ten konkretny model powinien otrzymać podstawkę? Zastanawiam się nad tym od dłuższego czasu i nie wiem. Obawiam się, że ten kawałek wiejskiej drogi mógłby odciągnąć uwagę oglądającego od wszystkich zmian które wprowadziłem, jak wcześniej omawiane osłony antyodłamkowe. Co myślicie? Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Zrób najpierw jagę, daj do galerii, zbierz oklaski. A potem zrób podstawkę, daj update w galerii i zbierz je po raz drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Gdzie można kupić te kostki ścierne? Pokaż od razu w jaki sposób można zrobić prostą nieskomplikowaną podstawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Krzychu, ten pomysł brzmi wręcz cudownie Miro,jeśli masz na myśli gąbki ścierne to zapewne można je dostać w każdym większym sklepie narzędziowym lub budowlanym, pilniki natomiast, w sklepie kosmetycznym. Podstawki jeszcze nie robiłem więc jeśli ma taka powstać to liczę na pomoc forumowiczów. Materiały na nią raczej posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Sierpnia 2011 Share Napisano 29 Sierpnia 2011 Ja jestem w trakcie robienia podstawki pod moją PanzerIII podłoże wykonałem z kleju do styropianu zmieszanego z drobnym piaskiem dodałem barwnik brązowy. Powiedział mi to gość w modelarskim który robi makiety pod kolejki , fajnie to wyszło zawsze można uformować pomalować jakimiś farbkami i odcisnąć ślady kół/gąsienic czy czego tam chcemy. Teraz czekam na trawkę elektrostatyczną. Warto spróbować Odwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 30 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Dzięki Miro, trawa to będzie raczej produkt Heki w macie, wyszrpnę z niej małe kawałki na mokro(gdzieś to wyczytałem), zamierzam też użyć piachu dla szynszyli. Na zdjęciach piach wydaje się być drobny, więc mam nadzieję, że się nada. Myślałem też o samoutwardzalnej plastelinie jako podłożu drogi. Pojazd ma otwartą klapę silnikową, a jest już niestety za póżno żeby zamonować przedział silnikowy i sam silnik . Na pewno wyglądałoby to zdecydowanie lepiej niż z zamkniętą. Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi