Tomek Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Od jakiegoś czasu lepię sobie takiego oto szkraba. Ilość części w tym modelu jest adekwatna do moich umiejętności. Złożony na sucho prezentował się tak: A tak wygląda częściowo posklejany i psiknięty podkładem Tamiyi w spraju: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Wspieram, bo i wóz, i model fajny Zwłąszcza, ze wybrałeś wersję ze złożonym dachem....czy podkład w rzeczywistości jest tak ziarnisty, czy to problem ze zdjęciami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 18 Marca 2011 Autor Share Napisano 18 Marca 2011 Dzięki za wsparcie. Ze złożonym dachem wygląda bardziej sportowo. A co do ziarnistości, to są to "szumy" na zdjęciach, bo pochmurno było i ISO musiałem zwiększyć. Tamiyowy Surface Primer po położeniu jest satynowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Rozumiem... wersję ze złożonym dachem bardzo ładnie zrobił forumowy japoniec, łsobota, zobacz, bo warto. A mój Kurogane[ pl. "gazik-wóz noddy'ego"] , kurczczczę, cały czas w pudle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Widzę mamy kolejny japoński pojazd na forum. Czekamy na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 19 Marca 2011 Autor Share Napisano 19 Marca 2011 To właśnie dzięki temu, że zobaczyłem na forum Kurogane łsoboty, tak mi się ten pojazd spodobał, że sprawiłem sobie swojego. A z malowaniem to będziecie musieli jeszcze trochę poczekać, bo robię to za pomocą antycznego narzędzia pędzlem zwanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 27 Marca 2011 Autor Share Napisano 27 Marca 2011 Malowanie w toku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 31 Marca 2011 Autor Share Napisano 31 Marca 2011 Wnętrze skończone. Potraktowałem je suchymi pastelami, fotele zaś posuchopędzlowałem. Karoserię malowałem Pactrą A69 Polish Khaki II, fotele i składany dach Vallejo Model Color 70988 Khaki. Odkąd zacząłem rozcieńczać Pactrę Acryl Thinnerem Model Mastera (nr. kat. 50496) zamiast wodą destylowaną, znacznie lepiej mi się nią maluje. Nie zasycha tak szybko na pędzlu i ładniej się kładzie. Na Vallejo natomiast bardzo muszę uważać, bo łatwo mi się z pomalowanych elementów ściera, czy wręcz odpryskuje. Z braku dedykowanego rozcieńczalnika użyłem do niej Lifecolora. A teraz zastanawiam się jak by to przybrudzić. Wszelkie Wasze uwagi będą mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Ten polish khaki to chyba najbardziej się do niego nadaje (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Jak na razie nieźle to wygląda. A teraz zastanawiam się jak by to przybrudzić. W sumie nie wyobrażam sobie tego pojazdu uwalonego błotem po same pachy, więc ja bym kierował się w stronę dość intensywnego kurzenia, zwłaszcza dolnych części pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Świetnie wygląda. Powoli będę się przymierzał do drugiego egzemplarza, tym razem w malowaniu Marynarki (i złożonym dachem), więc z tym większą przyjemnością odświeżyłem sobie temat. Miałem jeszcze pytać, czy przewidujesz dorabianie jakiś drobiazgów (np. pedałów czy dźwigni zmiany trybu z 2x4 na 4x4), ale domyślam się, że model ma być "z pudła"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Świetnie wygląda. Powoli będę się przymierzał do drugiego egzemplarza, tym razem w malowaniu Marynarki Masz może jakieś zdjęcia do tego malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Zdjęć niestety nie mam. W modelu na pewno trzeba będzie zamienić emblemat z gwiazdą na kotwicę. Poza tym różnić się będzie kolorem. Będę kombinował z jakimś szaro-niebieskim. ps. Kurogane w malowaniu Marynarki jest w zestawie Hasegawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 5 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2011 Miło mi, że Wam się podoba. Ten polish khaki to chyba najbardziej się do niego nadaje (?)Z farb, które posiadam, ta najbardziej przypomina kolorem to, co można na pudełku od zestawu zobaczyć. W sumie nie wyobrażam sobie tego pojazdu uwalonego błotem po same pachy, więc ja bym kierował się w stronę dość intensywnego kurzenia, zwłaszcza dolnych części pojazdu.Masz rację, szkoda taki fajny samochód usyfić, tak więc starałem się zastosować do Twoich wskazówek. A jak mi wyszło, będzie można zobaczyć poniżej. Miałem jeszcze pytać, czy przewidujesz dorabianie jakiś drobiazgów (np. pedałów czy dźwigni zmiany trybu z 2x4 na 4x4), ale domyślam się, że model ma być "z pudła"?Dorabiać nic nie dorabiałem, ponieważ startuję z nim w konkursie na nPWMie w kategorii standard. Poeksperymentowałem sobie robienie błota na podwoziu, bo i tak praktycznie widać go nie będzie, więc nawet jak by mi nie wyszło, to nic by się nie stało. Użyłem do tego suchych pasteli, zestawu Tamiya Weathering Master oraz farb Pactry Weathering i Mud. I oto wreszcie wczoraj w nocy zakończyłem budowę (oprócz odznaki z gwiazdą na grillu, ale zastanawiam się jeszcze jak ją dobrze położyć, żeby nie zepsuć). Model brudziłem przy sztucznym świetle, ale teraz w dzień wydaje mi się, że efekt wyszedł za bardzo przesadzony. Jest to mój pierwszy ukończony model od trzech i pół roku, więc bardzo się z tego cieszę. A teraz zapraszam wszystkich do pooglądania zdjęć i wyrażenia opinii. Mam zamiar dorobić jeszcze podstawkę z kawałkiem płyty lotniska, ale to dopiero za jakiś czas, bo na razie to muszę sobie od Kurogane trochę odpocząć. Wtedy też zrobię końcową galerię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 5 Kwietnia 2011 Share Napisano 5 Kwietnia 2011 I wyszło bardzo fajnie. Osobiście dodałbym jeszcze troszkę delikatnego kurzu na maskę i szyby, tak żeby je lekko zmatowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 7 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2011 Dzięki Tomku. Szyb nie będę ruszał, bo boję się, że wypadną. Wklejałem je na Sidolux, więc nie sądzę, by trzymały się zbyt pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 7 Kwietnia 2011 Share Napisano 7 Kwietnia 2011 Szyby klej na humbrolowski clearfix - model jest zacny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prosiaczek.pl Napisano 7 Kwietnia 2011 Share Napisano 7 Kwietnia 2011 Autko strasznie fikuśne ;) namówiłeś mnie też go kupie i zmontuje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 9 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2011 Szyby klej na humbrolowski clearfixDzięki za sugestię. też go kupie i zmontujeJak najbardziej polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 10 Kwietnia 2011 Share Napisano 10 Kwietnia 2011 prosiaczek.pl napisał: też go kupie i zmontuje Jak najbardziej polecam. Wczoraj pokazałem pojazd kumplowi, też się zainteresował Wóz ma szansę zostać najchętniej sklejanym pojazdem japońskim z okresu drugiej wojny światowej - i słusznie, bo jest pikny! Nie planujesz przypadkiem dioramki z kilkoma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 20 Maja 2011 Autor Share Napisano 20 Maja 2011 Nie planujesz przypadkiem dioramki z kilkoma ?Nie. Postanowiłem zabrać się wreszcie za podstawkę. Na razie wstępnie rozrysowałem sobie na papierze betonowe płyty lotniska, no i mam pytanie, czy mniej więcej takiej wielkości mogą one być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 22 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2011 Udało mi się wreszcie podstawkę skończyć. Wykorzystałem do niej plastikowe opakowanie po kluczach do roweru (które miało taką fajną fakturę), w którym wyryłem przerwy między płytami lotniska. Następnie psiknąłem je szarym podkładem Vallejo w spraju. Jako, że aerografu nie posiadam, a chciałem trochę zróżnicować kolor to pomalowałem to jeszcze Tamiyowym Surface Primerem, który jest jaśniejszy od Valllejo. Niestety niewiele to dało. Póżniej sfiltrowałem to różnymi Weatheringami i Mudami. Na koniec zaś zapuściłem linie podziału płyt no i teraz prezentuje się tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 Tylko proszę nie karć tego zacnego modelu taką ramką. Pomaluj ją na czarno bądź na inny kolor. Będzie wtedy bardzo elegancka a nie taka srebrna ...Do swojego żuka też muszę jakąś podstawkę zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 Sama płyta lotniska wyszła naprawdę fajnie. Ale ta srebrna ramka faktycznie średnio pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 13 Lipca 2011 Autor Share Napisano 13 Lipca 2011 Dziękuję Wam za opinie, ale mi tam akurat ta ramka nie przeszkadza. Na dodatek mam jeszcze taką drugą i trafi ona pod Amtracka. Na żywo to bardziej stalowa jest niż srebrna, a co do jej pomalowania, to pędzlem raczej ciężko będzie to dobrze zrobić. Właśnie się męczę z malowaniem podstawki pod figurkę czołgisty i niezbyt dobrze mi to idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi