bartek33365 Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Witam dziś chciałem wam pokazać model łosia firmy Chematic. Nie było łatwo, każdy kto składał model tej firmy wie że trzeba się trochę pomęczyć. Model malowany farbką Vallejo. Proszę o komentowanie i ocenianie . Planowane modele: Lancaster, B-17, Ju-52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Cześć! Twój Łosiek całkiem sympatyczny jest, chociaż na przyszłość... - spróbuj lepiej spasować owiewki z kadłubem (wiem, że w tym modelu to droga przez mękę, ale podcinaj w granicach rozsądku oczywiście owiewki, kadłub, zawsze możesz jeszcze ratować się szpachlą). Przy okazji duże plusisko za wymalowanie owiewek, które w Łosiu wymaga sporej wytrwałości. - na łączeniu płaty / kadłub pozostały Ci solidne szpary. Spróbuj może w przyszłości zaszpachlować i przeszlifować - dużo lepiej to będzie wyglądało. Wygląda mi za to, że ładnie wybrnąłeś z łączenia kadłub / ogon - Pokręciło Ci się cosik z kolorami przy silniku - kołpaki wg mnie powinny być zielone (tak jak gondole silników), kolektory wydechowe i osłona "rdzawa" - u Ciebie to raczej czerwień wyszła... Ale tak czy siak jestem na tak! Pozdrawiam i życzę dzikiej frajdy przy kolejnych modelach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 23 Marca 2011 Autor Share Napisano 23 Marca 2011 Dzięki za dobre słowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Nic dodać nic ująć. No może tylko dopowiem że dobrze Ci idzie malowanie pędzlem. Nie ma zacieków, warstwa równa. Także jest ok. Przy następnym modelu jak przedmówca zalecam szpachle i wtedy będzie jeszcze lepiej. Powoli po kroczku i będzie coraz lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenon-król woźnych Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Ten czerwony zamiast rdzawego to masakra.Tak to nawet nieźle jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 24 Marca 2011 Autor Share Napisano 24 Marca 2011 Ok ale i tak uważam że wygląda całkiem fajnie. Najgorzej było ze spasowaniem połówek kadłuba gdyż przy ogonie była szczelina miedzy kadłubami ok 2cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 24 Marca 2011 Share Napisano 24 Marca 2011 Witam Samo malowanie od strony technicznej rzeczywiście zasługuje na mocną pochwałę gdyż powierzchnia jest gładka i nie ma na niej smug. To bardzo dobrze wróży na przyszłość. Niestety poza schludnym malowaniem i tym, że w ogóle zdecydowałeś się zabrać za Łosia ZTS, którego chyba każdy modelarz powinien mieć na swoim koncie, nie mogę powiedzieć zbyt wiele dobrego 1. Model był chyba robiony na trochę szybko, bo niestety dopasowanie niektórych elementów oraz szpachling/szlifing nie wygląda tak jak powinien; 2.Kolega Drabik pochwalił malowanie ramy owiewki, ja niestety nie mogę tego zrobić, bo nawet na dość ciemnym zdjęciu widać, że rama "szklarni" nie jest równo wymalowana; 3.Dobór kolorów również nie ten. Rdzawy jest czerwony, a niebieski za bardzo daje po oczach; 4. Kalkomanie są położone nieprawidłowo (szachownice na górnych powierzchniach skrzydeł), a część z nich się pozwijała i wygląda co najmniej dziwnie Nie chcę żebyś moje uwagi traktował jak wyżywanie się, bo Broń Boże nie o to mi chodzi. Chodzi o to, żeby zaczynając jakikolwiek model podejść do niego poważnie, podjąć pewne przygotowania (np.odpowiednio dobrać farby) i nie spieszyć się z budową, gdyż pośpiech rodzi niedoskonałości i błędy, a tego chyba chcielibyśmy uniknąć prawda ? Pozostaje mi życzyć Ci powodzenia w kolejnych projektach i zachęcić Cię do wrzucania kolejnych modeli do warsztatu. Wielu młodych modelarzy bardzo na tym skorzystało. Pośpiech zamienili na naukę i teraz tworzą piękne modele. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 24 Marca 2011 Autor Share Napisano 24 Marca 2011 Ok dzięki za uwagi. Kalki już takie trochę dziwne były od początku. Co do tego koloru czerwonego to będę go zmieniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi