dyja Napisano 28 Marca 2011 Share Napisano 28 Marca 2011 Witam serdecznie, wreszcie znalazłem czas aby zacząć budowę modelu, który nabyłem jakiś czas temu. W dziale in box przedstawiłem zawartość pudła. Do tej pory miały miejsce prace przygotowawcze elementów, zrobiłem także przednie tarcze hamulcowe z wykorzystaniem elementów fototrawionych. Na warsztacie obecnie tylne zawieszenie i hamulce. W ciągu tygodnia, jako że jestem na urlopie zabiorę się pewnie za kastę. Po raz pierwszy wykorzystuję elementy fototrawione. I jak narazie praca przy tych które mam jest całkiem przyjemna. Wykonanie to napewno nie jest szczyt marzeń, ale mi osobiście podoba się to co zrobiłem:) poniżej kilka zdjęć pozdrawiam i jak zwykle zapraszam do udzielania porad, Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 28 Marca 2011 Share Napisano 28 Marca 2011 Na razie niewiele zrobione. Polecam lepiej rozcieńczyć srebrną (aluminium?) farbkę bo widać, że dość grubo i nierównomiernie się nakłada. Poza tym może zrobić jakieś ślady przytarcia na płaszczyznach ciernych tarcz hamulcowych (papier ścierny)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 28 Marca 2011 Share Napisano 28 Marca 2011 Czekamy na dalsze relacje z budowy. Kolorek wiadomo jaki będzie?? Co do koloru aluminium polecam metalizery Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 28 Marca 2011 Share Napisano 28 Marca 2011 Jeśli tarcze hamulcowe to blaszki do w łatwy sposób można zrobić ślady użytkowe. Blaszkę zainstalować na wiertarce np. na taśmę na krążek szlifierski i przy działającej wiertarce przyłożyć do blaszki papier ścierny. Powstają fajne ryski wyglądające jak w realu. Tutaj widać jak kolega Wojtek robił to na tarczach motorka gdzie tarcze były tylko obłożone BMFem http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=30010&start=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 mocowania amortyzatorów jaki i inne srebrne elementy z pędzla? Nie wygląda to najlepiej, zwłaszcza że SLR ma podnoszoną maskę w takim stopniu, że odsłania ona wszystkie smaczki i detale tego pięknego modelu, więc myślę że warto było by to poprawić. Tarcze hamulcowe, moim skromnym zdaniem też do poprawy - jest na nich za dużo farby i wyglądają hmmm... mało przekonywająco. Pozdrawiam, Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Masz chyba za gęstą tą srebrną farbkę i źle się nią musi malować. Rozcieńcz trochę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyja Napisano 31 Marca 2011 Autor Share Napisano 31 Marca 2011 tak się zastanawiam, czy nie użyć czasem BMF?? zarówno na tarczach tam gdzie malowanie jak i przy amortyzatorach. czy to może być dobre rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyja Napisano 1 Maja 2011 Autor Share Napisano 1 Maja 2011 Witam, mała aktualizacja. Czasu wolnego mało więc i prace posuwają się powoli. Nadgoniłem trochę w ten weekend. Na zdjęciach poniżej kasta po wszelkich korektach, pogłębieniach linii podziału itp. Przy tym wszystkim kładłem najpierw podkład szary. Później ewentualne poprawki szapchlą i papierem i na końcu biały primer Tamiya. Oprócz tego co na zdjęciach walczę z silnikiem i zawieszeniem tylnim oraz poprawkami przedniego. Niestety zdjęc nie umieszczę dzisiaj, bo noc mnie zastała a aparat mam tylko w telefonie. Powoli zbliżam się do kładzenia koloru. W sumie już wybrany ale jeszcze nie będę zdradzał jaki. pozdrawiam udanej majówki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 2 Maja 2011 Share Napisano 2 Maja 2011 Patrząc na zdjęcia od razu wiedziałem że pogłębiłeś linie podziału. Wygląda to naprawdę dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyja Napisano 2 Maja 2011 Autor Share Napisano 2 Maja 2011 dzięki. Trzeba było koniecznie to zrobić, bo prosto z pudła byłoby za słabo, linie były delikatne i napewno zatraciłbym je po położeniu wszystkich warstw. Najgorzej było na klapie bagażnika i tam też musiałem po pogłębieniu linii powalczyć trochę ze szpachlą. Było ciasno i mało miejsca ale wydaje mi się że wyszło całkiem ok. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 2 Maja 2011 Share Napisano 2 Maja 2011 ...ale wydaje mi się że wyszło całkiem ok. Całkiem ok? Wyszło super Masz zamiar zrobić normalny biały lakier czy perłę? Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 15 Lutego 2014 Share Napisano 15 Lutego 2014 Szkoda, że warsztat "umarł", bo zapowiadało się nieźle...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi