Skocz do zawartości

Merceds Benz SLR 722 McLaren - Tamiya

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

wreszcie znalazłem czas aby zacząć budowę modelu, który nabyłem jakiś czas temu. W dziale in box przedstawiłem zawartość pudła.

Do tej pory miały miejsce prace przygotowawcze elementów, zrobiłem także przednie tarcze hamulcowe z wykorzystaniem elementów fototrawionych. Na warsztacie obecnie tylne zawieszenie i hamulce. W ciągu tygodnia, jako że jestem na urlopie zabiorę się pewnie za kastę. Po raz pierwszy wykorzystuję elementy fototrawione. I jak narazie praca przy tych które mam jest całkiem przyjemna. Wykonanie to napewno nie jest szczyt marzeń, ale mi osobiście podoba się to co zrobiłem:)

poniżej kilka zdjęć

cee467431504217b.jpg

60ce8c039a0538fa.jpg

8145c082304f67ac.jpg

pozdrawiam i jak zwykle zapraszam do udzielania porad,

Arek

Napisano

Na razie niewiele zrobione.

Polecam lepiej rozcieńczyć srebrną (aluminium?) farbkę bo widać, że dość grubo i nierównomiernie się nakłada.

Poza tym może zrobić jakieś ślady przytarcia na płaszczyznach ciernych tarcz hamulcowych (papier ścierny)?

Napisano

Czekamy na dalsze relacje z budowy. Kolorek wiadomo jaki będzie?? Co do koloru aluminium polecam metalizery Gunze.

Napisano

Jeśli tarcze hamulcowe to blaszki do w łatwy sposób można zrobić ślady użytkowe. Blaszkę zainstalować na wiertarce np. na taśmę na krążek szlifierski i przy działającej wiertarce przyłożyć do blaszki papier ścierny. Powstają fajne ryski wyglądające jak w realu.

Tutaj widać jak kolega Wojtek robił to na tarczach motorka gdzie tarcze były tylko obłożone BMFem http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=30010&start=15

Napisano

mocowania amortyzatorów jaki i inne srebrne elementy z pędzla? Nie wygląda to najlepiej, zwłaszcza że SLR ma podnoszoną maskę w takim stopniu, że odsłania ona wszystkie smaczki i detale tego pięknego modelu, więc myślę że warto było by to poprawić.

Tarcze hamulcowe, moim skromnym zdaniem też do poprawy - jest na nich za dużo farby i wyglądają hmmm... mało przekonywająco.

Pozdrawiam,

Messer

Napisano

tak się zastanawiam, czy nie użyć czasem BMF?? zarówno na tarczach tam gdzie malowanie jak i przy amortyzatorach. czy to może być dobre rozwiązanie?

• 1 month later...
Napisano

Witam, mała aktualizacja.

Czasu wolnego mało więc i prace posuwają się powoli. Nadgoniłem trochę w ten weekend. Na zdjęciach poniżej kasta po wszelkich korektach, pogłębieniach linii podziału itp. Przy tym wszystkim kładłem najpierw podkład szary. Później ewentualne poprawki szapchlą i papierem i na końcu biały primer Tamiya. Oprócz tego co na zdjęciach walczę z silnikiem i zawieszeniem tylnim oraz poprawkami przedniego. Niestety zdjęc nie umieszczę dzisiaj, bo noc mnie zastała a aparat mam tylko w telefonie. Powoli zbliżam się do kładzenia koloru. W sumie już wybrany ale jeszcze nie będę zdradzał jaki.

pozdrawiam

IMG_1432.jpg

IMG_1436.jpg

IMG_1431.jpg

IMG_1435.jpg

IMG_1433.jpg

udanej majówki:)

Napisano

dzięki. Trzeba było koniecznie to zrobić, bo prosto z pudła byłoby za słabo, linie były delikatne i napewno zatraciłbym je po położeniu wszystkich warstw. Najgorzej było na klapie bagażnika i tam też musiałem po pogłębieniu linii powalczyć trochę ze szpachlą. Było ciasno i mało miejsca ale wydaje mi się że wyszło całkiem ok.

pozdrawiam

Napisano
...ale wydaje mi się że wyszło całkiem ok.

Całkiem ok? Wyszło super Masz zamiar zrobić normalny biały lakier czy perłę?

Powodzenia!

• 2 years later...