bartek33365 Napisano 31 Marca 2011 Autor Share Napisano 31 Marca 2011 Ok dzieki a powidzcie lepsza jest Revella czy Humbrola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Ja od lat używam Revell Plasto i jestem z niej bardzo zadowolony. Ostatnio poznaję również tajniki szpachlówki w płynie Gunze, która jest bardzo wygodna i daje dobre wyniki, ale to już trochę droższy specyfik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 31 Marca 2011 Autor Share Napisano 31 Marca 2011 ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Revell jest dosyć gęsty. W razie czego można go rozcieńczyć rozpuszczalnikiem wamodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Ja tak zapytam na wstępie (bo potem zaponę ) - czy nie chciał byś się pozbyć reszty oszklenia jakie Ci pozostało z tego modelu ? Jeśli to ten "super wypasiony" zestaw to sporo powinno tego tam ostać - chętnie odkupię. To czy jesteś nadal zanteresowany bo pisze na pw i nic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Nie wiem kto Ci podał taki schemat malowania, nie wiem na ile Twój aparat przełamuje akurat kolor dolnych powierzchni, ale barwy zastosowane do fabrycznego malowania wersji D, E, F i malowanych G to na górnych powierzchniach 41 Dark Olive Drab (wg. standardu FS 34087). Na dolnych 43 Neutral Gray - FS 36176. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Mam jeszcze pytanie do kalek. Czy ten płyn jest wielokrotnego użytku? i Co daje użycie tego płynu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Kwietnia 2011 Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Płyny do kalkomanii (np. Gunze) są bardzo wydajne. Przy umiejętnym użytkowaniu starczają na lata. Jeden z płynów (Setter = Ustalacz, ustawiacz) pomaga usadowić się kalkomanii we właściwym miejscu, wzmacnia działanie kleju, as tym samym przyleganie kalkomanii. Nakłada się go pod kalkomanię. Po nałożeniu kalkomanii i mechanicznym usunięciu spod niej powietrza smarujemy ją drugim płynem (Softer = Zmiękczacz), który jak sama nazwa wskazuje zmiękcza kalkomanię i sprawia, że układa się ona dobrze na wszelkiego rodzaju kantach, wybrzuszeniach i wchodzi w zagłębienia. Oczywiście same płyny to nie wszstko. Konieczne jest nabłyszczenie powierzchni przez rozpoczęciem prac z kalkomanią. W wielu przypadkach bardzo pomocna jest również polerka powierzchni lakieniczej po malowaniu i wyschnięciu farby. Przez kolejną przygodą z kalkomaniami poczytaj wątek, który przygotowaliśmy jakiś czas temu wspólnie z kolegami w dziale poradnikowym. Krok po kroku masz tam wyłożone co zrobić aby praca z kalkomanią nie była męczarnią. viewtopic.php?t=22731&postdays=0&postorder=asc&start=0 Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Poczytałem parę poradników i rozumien że trzeba zrobić to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi