Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja od lat używam Revell Plasto i jestem z niej bardzo zadowolony. Ostatnio poznaję również tajniki szpachlówki w płynie Gunze, która jest bardzo wygodna i daje dobre wyniki, ale to już trochę droższy specyfik.

Napisano
Ja tak zapytam na wstępie (bo potem zaponę ) - czy nie chciał byś się pozbyć reszty oszklenia jakie Ci pozostało z tego modelu ? Jeśli to ten "super wypasiony" zestaw to sporo powinno tego tam ostać - chętnie odkupię.

To czy jesteś nadal zanteresowany bo pisze na pw i nic?

Napisano

Nie wiem kto Ci podał taki schemat malowania, nie wiem na ile Twój aparat przełamuje akurat kolor dolnych powierzchni, ale barwy zastosowane do fabrycznego malowania wersji D, E, F i malowanych G to na górnych powierzchniach 41 Dark Olive Drab (wg. standardu FS 34087). Na dolnych 43 Neutral Gray - FS 36176.

Napisano

Płyny do kalkomanii (np. Gunze) są bardzo wydajne. Przy umiejętnym użytkowaniu starczają na lata. Jeden z płynów (Setter = Ustalacz, ustawiacz) pomaga usadowić się kalkomanii we właściwym miejscu, wzmacnia działanie kleju, as tym samym przyleganie kalkomanii. Nakłada się go pod kalkomanię. Po nałożeniu kalkomanii i mechanicznym usunięciu spod niej powietrza smarujemy ją drugim płynem (Softer = Zmiękczacz), który jak sama nazwa wskazuje zmiękcza kalkomanię i sprawia, że układa się ona dobrze na wszelkiego rodzaju kantach, wybrzuszeniach i wchodzi w zagłębienia.

Oczywiście same płyny to nie wszstko. Konieczne jest nabłyszczenie powierzchni przez rozpoczęciem prac z kalkomanią. W wielu przypadkach bardzo pomocna jest również polerka powierzchni lakieniczej po malowaniu i wyschnięciu farby.

Przez kolejną przygodą z kalkomaniami poczytaj wątek, który przygotowaliśmy jakiś czas temu wspólnie z kolegami w dziale poradnikowym. Krok po kroku masz tam wyłożone co zrobić aby praca z kalkomanią nie była męczarnią.

viewtopic.php?t=22731&postdays=0&postorder=asc&start=0

Pozdrawiam

Kornik