bartek33365 Napisano 31 Marca 2011 Autor Napisano 31 Marca 2011 Ok dzieki a powidzcie lepsza jest Revella czy Humbrola? Cytuj
kornik_69 Napisano 31 Marca 2011 Napisano 31 Marca 2011 Ja od lat używam Revell Plasto i jestem z niej bardzo zadowolony. Ostatnio poznaję również tajniki szpachlówki w płynie Gunze, która jest bardzo wygodna i daje dobre wyniki, ale to już trochę droższy specyfik. Cytuj
karambolis8 Napisano 31 Marca 2011 Napisano 31 Marca 2011 Revell jest dosyć gęsty. W razie czego można go rozcieńczyć rozpuszczalnikiem wamodu. Cytuj
bartek33365 Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Napisano 1 Kwietnia 2011 Ja tak zapytam na wstępie (bo potem zaponę ) - czy nie chciał byś się pozbyć reszty oszklenia jakie Ci pozostało z tego modelu ? Jeśli to ten "super wypasiony" zestaw to sporo powinno tego tam ostać - chętnie odkupię. To czy jesteś nadal zanteresowany bo pisze na pw i nic? Cytuj
Tukidyndas Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Nie wiem kto Ci podał taki schemat malowania, nie wiem na ile Twój aparat przełamuje akurat kolor dolnych powierzchni, ale barwy zastosowane do fabrycznego malowania wersji D, E, F i malowanych G to na górnych powierzchniach 41 Dark Olive Drab (wg. standardu FS 34087). Na dolnych 43 Neutral Gray - FS 36176. Cytuj
bartek33365 Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Napisano 3 Kwietnia 2011 Mam jeszcze pytanie do kalek. Czy ten płyn jest wielokrotnego użytku? i Co daje użycie tego płynu? Cytuj
kornik_69 Napisano 3 Kwietnia 2011 Napisano 3 Kwietnia 2011 Płyny do kalkomanii (np. Gunze) są bardzo wydajne. Przy umiejętnym użytkowaniu starczają na lata. Jeden z płynów (Setter = Ustalacz, ustawiacz) pomaga usadowić się kalkomanii we właściwym miejscu, wzmacnia działanie kleju, as tym samym przyleganie kalkomanii. Nakłada się go pod kalkomanię. Po nałożeniu kalkomanii i mechanicznym usunięciu spod niej powietrza smarujemy ją drugim płynem (Softer = Zmiękczacz), który jak sama nazwa wskazuje zmiękcza kalkomanię i sprawia, że układa się ona dobrze na wszelkiego rodzaju kantach, wybrzuszeniach i wchodzi w zagłębienia. Oczywiście same płyny to nie wszstko. Konieczne jest nabłyszczenie powierzchni przez rozpoczęciem prac z kalkomanią. W wielu przypadkach bardzo pomocna jest również polerka powierzchni lakieniczej po malowaniu i wyschnięciu farby. Przez kolejną przygodą z kalkomaniami poczytaj wątek, który przygotowaliśmy jakiś czas temu wspólnie z kolegami w dziale poradnikowym. Krok po kroku masz tam wyłożone co zrobić aby praca z kalkomanią nie była męczarnią. viewtopic.php?t=22731&postdays=0&postorder=asc&start=0 Pozdrawiam Kornik Cytuj
bartek33365 Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Napisano 3 Kwietnia 2011 Poczytałem parę poradników i rozumien że trzeba zrobić to tak. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi