karambolis8 Napisano 3 Kwietnia 2011 Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Witam. Czasem przy malowaniu na pomalowanej powierzchni pojawia się coś w rodzaju drobnego piasku. Jest to miejscowe, w małych grupkach. Farby to Humbrol lub Model Master olejne rozcieńczane Wamodem, pryskane z aero przy ciśnieniu 1.5. W czym może być problem? Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Za mało rozcieńczyłeś. Ewentualnie jeżeli z jakiegoś powodu musisz używać gęstą farbę to zbyt duża odległość aero od modelu. Humbrole to tak często mają, ale MM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Maluję tylko emaliami humbrol i model master. Rozcieńczam Firmowym MM do aerografów lub Mr.Color 110 - ten bez opóźniacza. Zero problemów. Nie wiem czym się różni ten MM do aero od innych, ale działa dobrze. Uważam że lepiej wydać parę PLN więcej niż skrobać model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2011 (edytowane) Będę musiał spróbować tego rozcieńczalnika MM. Po wypowiedziach dochodzę do wniosku, że pryskam zza dużej odległości. Czasem zdarza mi się prysnąć całkiem z daleka, żeby objąć większą powierzchnię na raz. Za jakiś czas pozwolę sobie opisać efekty stosowania nowego rozcieńczalnika i malowania z bliska. Edytowane 4 Kwietnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Tego "piasku" mozna sie latwo pozbyc z modelu. Nalej do aerografu samego rocienczalnika Wamodu i prysnij model dosc solidnie. W ten sposob powinienes wyrownac wszelkie chropowatosci. A nastepnym razem podczas malowania psikaj z mniejszej odleglosci i solidnie rozcienczaj farbe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2011 To może jeszcze zapytam. Czy u Was tuż po naniesieniu farby na model, powłoka błyszczy ponieważ jest mokra? U mnie zawsze wyglądała na suchą. Ostatnio dopiero zacząłem rozcieńczać tak, że przez chwilę jest jeszcze "pływająca". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Tak wlasnie powinno byc. Farba w trakcie nanoszenia powinna sie blyszczec (byc mokra). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Ja też tak miałem, nie wiem czy chodzi akurat o to, ale dzieje się tak że farba za szybko wysycha, zanim osiądzie na modelu, a dzieje się to przez to że za dużo dajesz rozcieńczalnika. Farba wygląda na suchą, ponieważ szybko paruje przez to że jest tak mocno rozcieńczona. ja maluję tymi farbami co Ty, i rozcieńczam dosłownie "Kapkę" tak by leciało przez aero. itp. Ps. także rozcieńczam Wamodem i zgadzam się z powyższym że jest za suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Już zamówiłem rozcieńczalnik MM. Mam nadzieję, że będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi