Robert Ostrowski Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam. W związku z nowym wypustem miał iść do kosza ale żal mi sie go zrobiło/czekał w magazynie ok 20 lat/wypust DESIGN jeśli ktoś pamięta te czasy plus kalki Techmod/ i poszedł na warsztat. Z pudła /może fotel zamienię jeśli mi wyjdzie klon/ bez ingerencji w bryłę i detale typowy "łikiend edyszyn" . Posklejałem dziada i poszpachlowałem /przy F 13 revella odwykłem od szpachli/ Mam kilka pytań do fanów "dwudziestki trójki": 1.malowanie pudełkowe "115" /kalka po drobnych modyfikacjach/ którą farbę mogę użyć jako podstawowy kolor: 2.Jak pomalować dół z tyłu k-ba,dysponuję dwiema sylwetkami bocznymi czy tak: i jakiej farby użyć? 3.Jaką farba pomalować osłony dielektryczne? Z góry dziękuję za pomoc ps.Suka znowu wylądowała w poczekalni... Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Hoho, dobry znajomy. To przepak Academy, prawda? Popełniłem był dwa takie onegdaj....;) Design przepakowywała koreańskie wypraski do swoich pudełek. I producent uparcie twierdził, że to co jest w środku to MiG-23 S... A długośc dyszy nie pasuje ani do MFa- za długa- ani do eSa- za krótka. Ale jeśli to łyk-end edyszyn nie ma się co przejmować pierdółkami. A osony to chyba dielektryczne? --> PW! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Tak to Academy,nawet na ramkach sa ich krzaczki. Tak jak napisałem,ma to być "łikiend edyszyn/ oprócz malowania ktore planuję zrobić jak najwierniej. ps.1. juz poprawiłem z tymi osłonami ps.PW poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 1.malowanie pudełkowe "115" /kalka po drobnych modyfikacjach/ No, godła z zestawu są do du... pupy i chyba prościej zrobić je od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2011 1.malowanie pudełkowe "115" /kalka po drobnych modyfikacjach/ No, godła z zestawu są do du... pupy i chyba prościej zrobić je od podstaw. Które?Wszystkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Widzę Robercie, że masz jakieś dodatkowe gryfy których nie widziałem (12a i 13a) bo te 12 i 13 właśnie najbardziej zepsute są. Nowe też idealne nie są więc czy je bedziesz zmieniał zależy od Ciebie. Godło 2.eskadry (11) też raczej do poprawki Zdaje się tylko godło klucza (28) jest ok, choć trudno coś zobaczyć (zdaje się tam ma być skaczący biały koziorożec). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Widzę Robercie, że masz jakieś dodatkowe gryfy których nie widziałem (12a i 13a). Dlatego zapytałem ktore ? to była jakś errata jak dobrze pamietam. Zdaje się tylko godło klucza (28) jest ok, choć trudno coś zobaczyć (zdaje się tam ma być skaczący biały koziorożec) i jest ,tło w skanerze jest białe i kozioł też. Grześ te godła są tak mikroskopijne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Skoro projekt łikendowy to może szkoda zachodu z robieniem nowych, bo faktycznie są niewielkich rozmiarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Skoro projekt łikendowy Nie widze tego inaczej http://modelarstwo.koszalin.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=137&Itemid=17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) O godłach w zasadzie powiedział wszystko Grzesiu Godło drugiej eskadry jest w skali 1:72 na kalkach Kagero (jest tam malowanie do łaciatej "149". Spód kadłuba pod silnikiem powinien być pomalowany raczej na kolor wyżarzonej blachy. Choć na fotkach słabo to widać. Mam jeszcze taką: Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 w sprawie malowania spodu tylnej części kadłuba viewtopic.php?p=398183&highlight=#398183 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Dzięki imt i Sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Godło drugiej eskadry jest w skali 1:72 na kalkach Kagero (jest tam malowanie do łaciatej "149"O racja! zapomniałem o tym. Myślę Robert, że warto byłoby wymienić chociaż te kaleczki, zwłaszcza, że można to całkiem tanio na Allegro kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Grzes tak jak napisalem model miał wylądować w koszu/idzie do mniejuż nowy wypust Miga/ ale postanowiłem dać mu ostatnią szansę czekał ok 20lat,więc nie będę nic do niego dokładał,będzie prosto spudla zbyt wiele trzeba by było w nim zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceksz Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 To i ja jako że ostatnio "studiowałem" ten temat dodam coś w sprawie malowania miga 23 Może pomocny będzie link: http://www.model-making.eu/italeri-2649-mig-23-mf-flogger-p-1-411025.html Widziałem jeszcze polskie schematy malowania przy okaji dyskusji o nowym modelu miga z RV i wydanych do niego kalkomaniach. Pozdrawiam jsz PS - a jakim kolorem malujesz wnęki podwozia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek2g Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Hej Robercie Wracając do naszej korespondencji na PW - pogrzebałem jeszcze trochę i znalazłem schemat malowania 115-tki w Przeglądzie Konstrukcji Lotniczych nr 9 ( 5/92 ). Jest to schemat sprzed remontu w Dęblinie (był przeprowadzany 03.08.93-13.07.95).Tutaj luki silnikowe są w kolorze metalu.Moja teoria to : Samoloty w malowaniu fabrycznym miały część pod silnikową w kolorze metalu a te które przeszły remont w Polsce były malowane w całości na jasnoszary kolor ( tak jak podaje monografia wydawnictwa Stratus ) . Czy ktoś ze znawców tematu mógłby to potwierdzić lub odrzucić? PKL nr 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Dzięki Marek za schemat Mam jeszcze jedno pytanie czy w tym malowaniu fabrycznym numer był czerwony bez bialej obwódki/mam wrażenie ,że takie są kalki w modelu Design. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek2g Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Według mojej wiedzy to tak.Po remoncie cyfry miały inny krój oraz białe obwódki.Te które są załączone do modelu są prawidłowe dla malowania fabrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 czy w tym malowaniu fabrycznym numer był czerwony bez bialej obwódki tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Dzięki Marek i Grześ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Maly krok do przodu:surfacer i preszajding czarną pactrą,dorobiłem pitote z igieł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Samoloty w malowaniu fabrycznym miały część pod silnikową w kolorze metalu Spód kadłuba pod silnikiem powinien być pomalowany raczej na kolor wyżarzonej blachy. [/img] Aluminium,stal? Doszedłem do tego elementu i nie wiem jak pomalować, w Sukach jest to kolor aluminium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Ponawiam prośbe o udzielenie informacji w sprawie spodu "115ki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Może ruskim targiem - Dark aluminium? W PKL-u ten obszar jest opisany jako naturalny metal. Tylko z jakiego metalu wykonano ten panel? Ze stali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 aluminium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi