MrDyzio Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Jako, że polski Hetzer skończony, a z Beaverette zapowiada się dłuższa walka, to postanowiłem rozgrzebać coś w założeniu prostszego. Od dłuższego czasu, z taką pewną nieśmiałością, przymierzałem się do zaczęcia pojazdów z okresu II RP. Wybór padł na samochód pancerny wz.29, wypust Modelltrans. Model jest dość prosty i jak wspominał jego autor pioter jest to jeden z jego wczesnych produktów. W niewielkim pudełeczku znajdujemy niewiele części Karabiny i działko trzeba będzie wydłubać od nowa. Ośka z jednej strony niedolana. Pozostaje mieć nadzieję, że nie polegnę. Pomoc od speców przedwojennej pancerki mile widziana, tylko nie bijcie za mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 jeden z moich ulubionych pojazdów... bedę tu zaglądał. a malowanko jakie? raczej trójbarwne czy "japońskie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 No to zobaczymy, co Pioter Nam zaproponował i co MrDyzio z tego wyciągnie. Od dłuższego czasu ''czaję'' się na Wz. 29 - popatrzę na warsztacik i zapewne w końcu zakupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Uciekasz Waść od Beaverette Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Oooo... wielcem ciekaw co z tego powstanie. Jeszcze nie miałem okazji pracować na kompletnym modelu z Modell Trans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Na pewno koła do poprawki te zestawowe nie mają nic wspólnego z realem: Poglądowo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Na swoja obrone - model powstal ponad 10 lat temu. O takich fotkach nikomy sie wtedy nawet nie snilo Jedyna w miare dobra publikacja byl TBiU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Na swoja obrone - model powstal ponad 10 lat temu. Spoko Chcesz powiedzieć że na podstawie TBiU popełniłeś model od podstaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 15 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Jeszcze nic nie wydłubałem a tu takie zainteresowanie Wyczuwam niejaką presję jeden z moich ulubionych pojazdów... bedę tu zaglądał. a malowanko jakie? raczej trójbarwne czy "japońskie"? Raczej trójbarwne... Jakoś mi się bardziej podoba, ale nie przesądzam... No to zobaczymy, co Pioter Nam zaproponował i co MrDyzio z tego wyciągnie.Od dłuższego czasu ''czaję'' się na Wz. 29 - popatrzę na warsztacik i zapewne w końcu zakupię. Nie ma co patrzeć... trza kupować i dłubać Uciekasz Waść od Beaverette Nie uciekam Piotrze, jako że niewielkich rozmiarów to oba się mieszczą na warsztacie Oooo... wielcem ciekaw co z tego powstanie. Jeszcze nie miałem okazji pracować na kompletnym modelu z Modell Trans. Też jestem ciekawy, to mój pierwszy model z Modell Trans. Na pewno koła do poprawki te zestawowe nie mają nic wspólnego z realem: Poglądowo: Rozumiem, że pierwsze 3 fotki to felgi z wz.29, następne to koło z modelu w 1/35. Czy mi się wydaje czy na ostaniej fotce śruby są krzywo i niesymetrycznie rozmieszczone? Zacząłem przegrzebywać magazyn kół u siebie. Te wydają się być bliższe prawdy (z lewej koła Modell Trans): Na swoja obrone - model powstal ponad 10 lat temu.O takich fotkach nikomy sie wtedy nawet nie snilo Jedyna w miare dobra publikacja byl TBiU Piotrze wspominałem na samym początku, że to jeden ze starszych Twoich wypustów. Ja się cieszę, że jest dostępny. Mam tylko nadzieję, że nie polegnę. Idę psiknąć bryłę kontrolnie podkładem, żeby było lepiej widać czy nie ma jakiś dziurek do załatania. cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Rozumiem, że pierwsze 3 fotki to felgi z wz.29, następne to koło z modelu w 1/35. Czy mi się wydaje czy na ostaniej fotce śruby są krzywo i niesymetrycznie rozmieszczone? Zgadza się wszystko ja poprawiałem w 1:35 i wyszło tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Na swoja obrone - model powstal ponad 10 lat temu. Spoko Chcesz powiedzieć że na podstawie TBiU popełniłeś model od podstaw? Ja osobiscie nie. P.Kuonen (MPK) zu Szwajcarii mi go wystrugal - robil matki dla AlBy. Ja bylem wtedy jeszcze na etapie samolotow z I WS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 MrDyzio- czy ja dobrze widzę jakieś foremki na placu boju? Zdublowane nadwozie...bedą dwa czy zapas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 15 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2011 MrDyzio- czy ja dobrze widzę jakieś foremki na placu boju?Zdublowane nadwozie...bedą dwa czy zapas? Chodzi mi po głowie jeden pomysł, ale jeszcze się zobaczy. Wz.29 będzie jeden, ale zastanawiam się nad przeróbką Beaverette na inną wersję. Jeśli lenistwo nie weźmie góry to może wyskubie dwa różne. Powalczyłem nieco z sampancem. Na pierwszy ogień poszła przednia oś. W modelu z jednej strony jej nie było, a z drugiej strony była przesunięta. Usunąłem całkowicie starą ośkę, nawierciłem otwory i wstawiłem nową Rozwierciłem otwór w kadłubie by móc zamocować wieżę i otwór w wieży, w który wkleiłem pręcik Potem zaaplikowałem kontrolną warstwę podkładu, dla wychwycenia ewentualnych niedoskonałości odlewu. Wyszło całkiem pozytywnie, tylko kilka miejsc wymaga delikatnego podszlifowania. Nie mogłem się powstrzymać by zobaczyć go z nasadzoną wieżą. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Fajnie się zapowiada jak na takiego mikruska ale niestety ma błędy: na pokrywie kierowcy powinno być analogiczne wgłębienie jak na pokrywie kierowcy z tyłu, łopata nie była mocowana jak kilof więc to mocowanie wraz z łopatą do spiłowania, a drzwi były otwierane naprzemiennie (tz lewe -"areodynamicznie" a prawe jako "łapacz kur") Zdaję sobie sprawę że przekładanie zawiasów w tej skali to ciężka zabawa więc od biedy mogą zostać już tak jak są. Pozostałe niedoróbki w tej skali i przy tym stopniu uproszczenia ujdą moim zdaniem chociaż ja np posiliłbym się nad zrobieniem osi (zwłaszcza przedniej) od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Na potwierdzenie słów przedmówcy: Ze swojej strony zeszlifowałbym te 4 nity/śruby na dole drzwi w sumie powinny być analogiczne na górze(rygiel drzwi) ale biorąc pod uwagę skalę i zrezygnowałbym bym z nich w ogóle. Też zrobiłbym nową oś od podstaw wyglądała tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Fajnie się zapowiada jak na takiego mikruska ale niestety ma błędy: na pokrywie kierowcy powinno być analogiczne wgłębienie jak na pokrywie kierowcy z tyłu, łopata nie była mocowana jak kilof więc to mocowanie wraz z łopatą do spiłowania, a drzwi były otwierane naprzemiennie (tz lewe -"areodynamicznie" a prawe jako "łapacz kur") Zdaję sobie sprawę że przekładanie zawiasów w tej skali to ciężka zabawa więc od biedy mogą zostać już tak jak są. Pozostałe niedoróbki w tej skali i przy tym stopniu uproszczenia ujdą moim zdaniem chociaż ja np posiliłbym się nad zrobieniem osi (zwłaszcza przedniej) od nowa. Na potwierdzenie słów przedmówcy: Ze swojej strony zeszlifowałbym te 4 nity/śruby na dole drzwi w sumie powinny być analogiczne na górze(rygiel drzwi) ale biorąc pod uwagę skalę i zrezygnowałbym bym z nich w ogóle. Też zrobiłbym nową oś od podstaw Dzięki za wskazanie baboli. Zobaczymy co się uda poprawić. Z łopatą nie ma problemu. Co do drzwi spróbuję przerobić zawiasy. Co do osi to raczej sobie odpuszczę, tym bardziej, że będzie to niewidoczne w tej skali. Nie ukrywam , że bardzo by mi pomogło gdyby ktoś mógł podesłać skany planów na email. Trochę to potrwa zanim monografia do mnie dotrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Co do osi to raczej sobie odpuszczę, tym bardziej, że będzie to niewidoczne w tej skali. No tu się troszkę mylisz bo przednia oś akurat będzie bardzo widoczna. Błotnik od przodu ładnie ją odkrywa. Tylna owszem jest mniej widoczna bo zasłonięta jest podwójnym kołem i opasującym je dość skutecznie błotnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Co do osi to raczej sobie odpuszczę, tym bardziej, że będzie to niewidoczne w tej skali. No tu się troszkę mylisz bo przednia oś akurat będzie bardzo widoczna. Błotnik od przodu ładnie ją odkrywa. Tylna owszem jest mniej widoczna bo zasłonięta jest podwójnym kołem i opasującym je dość skutecznie błotnikiem. Całkowcie się zgadzam z przedmówcą. Oto dowód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 18 Kwietnia 2011 Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Odlew bardzo ładny. Myślę, że jak poprawisz te kilka detali i "dozbroisz" przednią oś to będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2011 Właśnie kombinuję jak ubrać tą przednią oś. W międzyczasie dubluję sobie kółka. Czy ktoś wiedziony świątecznym nastrojem mógłby poratować planami wz.29 (np. z Militaria 318)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 23 Kwietnia 2011 Share Napisano 23 Kwietnia 2011 Daj maila to podesle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2011 Daj maila to podesle pw poszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Odlew bardzo ładny Polemizowałbym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi