ministersan Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam To mój pierwszy post na forum i tak na prawdę pierwszy drugi model (równocześnie sklejam Ła-7 ACADEMY, też 1:48). W latach 90 skleiłem, a właściwie popsułem ze trzy modele. powoli składam kokpit (spróbuje użyć poniższych blaszek - są do Hasegawy, ale za 6zł nie ma co wybrzydzać ) Tak miało wyglądać skrzydło... - widziałem kiedyś podobnie zrobiony model, ale był o wiele lepszy - ja nie dam rady uzyskać takiego efektu. Obecnie więc przerabiam je - pójde w postarzenie powierzchni brązami - zobaczymy co wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Witam Masz we mnie kibica gdyż to moja ulubiona wersja Hellcata Musisz tylko ponownie wgrać zdjęcia, gdyż żadne z nich się nie wyświetla... Powodzenia! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Nie mogę już edytować postu (nie mam dostępnego przycisku), więc poniżej dodaje zdjęcia. Tak jak pisałem teraz przerabiam skrzydła - likwiduje biel. Planowałem tom malowanie, ale to wersja zokienkiem, a Hobby Boss pomimo takiej właśnie kalkomani okienka nie przewidział. Wiem, można dorobić, ale na razie nie mam tego w planach. Jest kilka innych nocnych wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 A może właśnie zrób jaąś maszynkę USMC bo USNu to już za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2011 A masz jakieś ciekawe malowanko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Znajdzie się Podaj mi maila na prva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Pomimo początkowych trudności w wstawieniem, masz u mnie plus zdjęcia Ja też może coś znajdę. Spróbuję jutro czegoś dla Ciebie poszukać. Działaj dalej ! Z Hellcatowym pozdrowieniem Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Dzięki za wsparcie. Dodam, że chce po świętach zamówić Hellcata w wersji F3 (Eduarda lub, pomimo koszmarnych kół Hobby Boss) i zrobić któregoś z nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 23 Kwietnia 2011 Share Napisano 23 Kwietnia 2011 Kup Eduarda. Moim zdaniem lepiej już kupić Eduarda w Weekend Edition niż pakować kasę w produkt Hobby Boss'a... W każdym razie pomysł na kolejny projekt również masz bardzo dobry. Takiego Hellcata rzadko się widuje na forach i imprezach modelarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2011 Święta, więc znalazła się chwila wolnego. Kokpit prawie już gotowy. Przy okazji , dzięki dla "Kornika_69" za fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 26 Kwietnia 2011 Share Napisano 26 Kwietnia 2011 Trochę słabo to wygląda. Możesz wyciągnąć więcej detali ? Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 26 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2011 Trochę słabo to wygląda. Możesz wyciągnąć więcej detali ? Pozdrawiam Kornik Pewnie tak, ale jak pisałem to nie licząc trzech modeli w latach 90 , to ten to jest mój pierwszy-drugi model (jednoczesnie robie La-7). Dlatego chciałbym na takim zdetalowaniu się zatrzymać, skupić na malowaniu. Potraktować model jako wstępny trening - zamówienie kolejnych dwóch Hellcatów w wersji nocnej i F3 z Eduarda w trakcie realizacji (oczywiście plus pełny komplet blaszek). To właśnie w nich chciałbym się skupić na pelnym zdetalowaniu kabiny (zbieram materiały, a nawet powoli przymierzam się do samodzielnego wykonania pewnych elementów). Wiem, że pośpiech jest nie wskazany, ale chciałbym już mieć na półce swojego pierwszego hellcata Ale oczywiści słucham propozycji co by dodać, czy poprawić - zapamietam i na pewno przyda to się przy kolejnym Hellcacie. Powiem więcej - licze na mnóstwo rad i wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 27 Kwietnia 2011 Share Napisano 27 Kwietnia 2011 Wiem, że pośpiech jest nie wskazany, ale chciałbym już mieć na półce swojego pierwszego hellcata Ano nie jest wskazany. Jeśli traktujesz go jako model treningowy to właśnie powinieneś jak najwięcej czasu poświęcić na to, żeby był przynajmniej schludnie sklejony i wymalowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 27 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2011 Wiem, że pośpiech jest nie wskazany, ale chciałbym już mieć na półce swojego pierwszego hellcata Ano nie jest wskazany. Jeśli traktujesz go jako model treningowy to właśnie powinieneś jak najwięcej czasu poświęcić na to, żeby był przynajmniej schludnie sklejony i wymalowany... No i taki mam zamiar. mam nadzieje, że kabina wygląda tylko mało szczegółowo, a nie na niechlujnie sklejoną i pomalowaną, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 27 Kwietnia 2011 Share Napisano 27 Kwietnia 2011 Malowanie jest trochę nieschludne, ale na początek może być. Działaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 27 Kwietnia 2011 Share Napisano 27 Kwietnia 2011 Witam ministersan, cieszę się, że znów pojawia się ktoś hellcatolubny, tym bardziej, że nie rzucasz się na Minissi III albo F-3 Vraciu. Twoje wybory są ciekawe i trzymam kciuki za realizację zamierzeń. Jeśli chodzi o to co widać do tej pory to, może jednak wart byłoby podmalować jeszcze parę detali na środkowej konsoli w kokpicie. Strasznie to zielone a powinno skrzyć się czerwienią, czernią i bielą: Jeśli chodzi o wybór malowania, to mam następujące propozycję (sam kiedyś rozważałem nocnego hellcata z działkami - możesz takiego zbudować z zestawu- więc szukałem czegoś w tym akurat temacie). Wojennego raczej nie znajdziesz, bo nie zdążyły wejść do służby z jednym ważnym wyjątkiem - Kornik go popełnił - jest się na czym wzorować w kwestii malowania: http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=19730&highlight= Bez działek wybór jest znacznie większy, ale ogólnie raczej wieje nudą (wszystkie granatowe z białymi dodatkami i trzeba pilnować kwestii okienek. Wczesne powojenne trafiłem podobne do tego co Chińczycy dają w pudełku tylko 6 i 4 a nie 15: Zwrócił moją uwagę kolor osłony radaru (inni niż proponuje producent zestawu), ale zdjęć 15 nie znam więc nie potrafię zweryfikować. Najbardzie podobają mi się jednak uzrojone w 20 mm działka hellcaty z VCN-2 - zawsze to jakieś przełamanie granatowej monotonii: Jeśli chcesz wykonać drona to z F-5 też można (nawet może szkoda Eduardowej 3 na takie eksperymenty z samolotem, o którego wyposażeniu niewiele można powiedzieć, a z tego HB może wyjść ciekawy model. O, choćby taki (dość dobrze udokumentowany egzemplarz) Jeśli marzy Ci się taki F-3, to zobacz jeszcze te: Jakiego byś nie budował, zwróć uwagę na podwyższoną goleń podwozia ogonowego i system anten zdalnego sterowania: A jeśli jednak Twój hellcat pozostanie granatowy, to błagam, odpuść pomysł z białym łoszem. Glossy Sea Blue to trudny kolor (na początek za trudny) tą techniką nie uzyskasz dobrego efektu. A na eksperymenty malarskie wybierz trójkolorową trójkę. Jest cała masa fajnych zajechanych egzemplarzy. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 3 Maja 2011 Autor Share Napisano 3 Maja 2011 Dzięki za uwagi. O goleni nie pomyślałem, ale nad antenami już myslalem jak je zrobić ponieważ... ... męczył mnie ten czerwony i męczył - więc zmieniam koncepcje i będzie w czerwieni . Chciałbym to: ale (nie jestem co prawda znawcą) osłona kabiny wyglada tak, jak w F3, a nie chciałbym dorabiać okienka za pilotem. Będzie więc w wersji I tu pytanie - kołpaki są srebrne, czy białe? Jakiego koloru są golenie - na pewno nie czerwone, ale nie widzę po zdjęciu jakie? Będzie chwila przerwy, ponieważ czekam na zmywacz Wamodu (skrzydła są już pomalowane na niebiesko) Ps. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Jak widać zestawowym instrukcjom nie ma co do końca ufać. jeszcze jedna prośba - nie ma zdjęciagoleni przednich , a chciałbym je "okablować" itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 kołpaki białe tak samo jak i golenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 3 Maja 2011 Autor Share Napisano 3 Maja 2011 Myślę już o kolejnym hellcacie i mam pytanie: Ktoś widział jakieś zdjęcia prawdziwego egzemplarza, bo ja widziałem tylko fotki modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Koła białe i golenie pewnie też, ale zwróć uwagę, że to też nie jest typowy samolot. Ma dziwne kółko ogonowe (jakby bez tego dziurkowanego wahacza, albo jakby cały zespół był odchylony w tył) i jakieś druciane ramki tam widać. Tylny maszt też nie jest typowy dla F-5K. Chyba bez systemu anten. Ten model, który pokazałeś to raczej ściema (a raczej hybryda dwóch różnych samolotów). Prawdziwy "874" wyglądał tak: (nowsze koła, zbiorniki na końcówkach, a nie jakieś żółte zasobniki). Nie można oczywiście wykluczyć przebudowy, ale zdjęć nie znam. Istniał jednak i taki samolot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 4 Maja 2011 Autor Share Napisano 4 Maja 2011 Późno już, ale właśnie wróciłem z pracy i postanowiłem sprawdzić moje zamówienie w sklepie internetowym - nitowadło już do mnie idzie Tak więc następnego Hellcata chciałbym zaatakować nitowadłem Trochę to może za ambitnie jak na początkującego, ale naprawdę chciałbym takiego z własnoręcznie zrobionymi nitami wykonać.Jaki zestaw w 1:48 by najlepiej się do tego nadawał? Bo chyba w 1:32 to dla mnie za wczesnie i pewnie strasznie drogo. No i ponawiam pytanie o propozycje ciekawego malowania. ...acha no i gdzie najlepiej zdobyć plany hellcata w 1:48? Bez nich nitowadło na nic się nie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 Każdy się nada do nitowania. Najłatwiej dobry model zbudować z zestawu Eduarda. Producent uwzględnił różnice między seriami produkcyjnymi F-3, zaznaczył (może lekko przesadzając) łączenie blach na zakładkę, zrobił w miarę fajny kokpit (chociaż nie jest to szczyt realizmu). Wersja niełykendowa ma blaszki, które bardzo pomagają w budowie i uatrakcyjniają model. Najgorsze są łyse opony. W F-5 dali już żywiczne koła, a wF-3 brak tego dodatku. Jeśli zależy Ci na wierności oryginałowi to warto wymienić albo przybajerować silnik. http://www.hyperscale.com/2008/reviews/kits/eduard8211reviewbg_1.htm Jeśli chcesz rysunki ze schematem nitowania, podaj maila i wyślę Ci skany w dobrej rozdzielczości. Na ciekawego Hellcata F-3 też mam parę pomysłów w zakresie oryginalnego malowania, ale ja szukam wymęczonych, więc mogą Ci się nie spodobać. Wracając jeszcze do F-5K. To żółte na modelu, który pokazałeś to jednak chyba inny typ zbiorników dodatkowych. Zdaje się, że i te, i te pogrubiane końcówki, które widać na zdjęciu "874" były demontowalne i chyba jest możliwe, żeby do tego samolotu podpinać zamiennie oba rodzaje zbiorników dodatkowych, a także jakieś inne urządzenia: Tu widać pogrubioną końcówkę ze zdjętymi zbiornikami w kolorze: A tu masz jeszcze jedno znane malowanie zhyba z prób jądrowych na atolu Bikini. Są do tego jakieś kolorówki: Zdjęcia wyszperane przez google, źródło przeważnie:http://www.chinalakealumni.org/photogallery/photo1962/real_p.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 6 Maja 2011 Autor Share Napisano 6 Maja 2011 Ciekawa by była dioramka tego "złomka", ale chyba ponad moje siły bo po pierwsze odkryty silnik i przód przed kabiną, a po drugie nie mam pojęcia jak uzyskać takie zużycie - kolor skrzydeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 Jeszcze raz dzięki za pomoc. Jak widać zestawowym instrukcjom nie ma co do końca ufać. jeszcze jedna prośba - nie ma zdjęciagoleni przednich , a chciałbym je "okablować" itd. Tak na szybko, np. tu się czegoś dopatrzysz. http://www.aircraftresourcecenter.com/AWA1/101-200/walk172_F6F-5_Hellcat/walk172.htm W wolniejszej chwili wyślę Ci kilka dokładnych fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 7 Maja 2011 Share Napisano 7 Maja 2011 Plany to trudne pytanie. Jak możesz zobacz mojego nieskończonego Helcata do którego powoli wracam bo synek ma już 10 miesięcy i daje czasem posiedzieć nad modelem. Jak chcesz jakieś materiały lub pomoc to zapraszam na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi