Skocz do zawartości

F-14D Tomcat 1:48. Revell

mlody_modelarz

Rekomendowane odpowiedzi

To moj pierwszy model, takze prosilbym o lagodne traktowanie ;) Rozpoczolem od kokpitu, prosilbym o konstruktywna krytyke na co zwracac uwage w przyslosc.

Wiem ze krawedz kabiny i kilka innych rzeczy wymaga poprawek malarskich

f14-d%20Super%20tomcat.jpg

img3631k.th.jpg

img3636y.th.jpg

img3637a.th.jpg

img3638e.th.jpg

img3639n.th.jpg

img3641j.th.jpg

img3642k.th.jpg

img3644q.th.jpg

img3645e.th.jpg

mlody_modelarz - Mam zaszczyt skomentować pierwszy hehe . Jak byś nie napisał, że to twój pierwszy model to bym nie uwierzył . Bardzo ładny kokpit. Jesteś idealnym przykładem na to jak ważna w modelarstwie jest cierpliwość i dokładność. Troszeczkę można się przyczepić do pilota bo kolorystyka kombinezonu bardzo razi (ja bym go tam w ogóle nie montował). Podobnie popraw pasy też na kolor bardziej zbliżony do oryginału. Reszta jest bardzo fajna - zwłaszcza zegary . Muszę Cię bardzo pochwalić za washa bo odważyłeś się go użyć już w pierwszym modelu z bardzo dobrym efektem podczas gdy niektórzy mają jeszcze problemy przy nastym modelu . Kibicuję i trzymam kciuki! Masz talent chłopie - strach się bać co będzie przy 10-tym modelu

Pozdrawiam

Piotrek

Tak jak kolega wyżej nie pasuje tylko kolorystyka. Pilot, panele, fotele kolorystycznie nie pasuja do orginału. Skad wziołeś tą kolorystyke?

Generalnie robota dobrze wykonana tylko nastepnym razem zwróć uwagę na kolorystyke i porównaj z fotkami orginału.

Zwróć uwagę na szczegóły. Kokpit jest jednolity i mienią się kolorami poszczególne przyciski. Wszystko pięknie, ale jak się przyjrzeć to na poniższym zdjęciu na dole, biały jest przycisk, a także wszystko naokoło niego:

img3644q.jpg

Właśnie takie rzeczy sprawiają, że nasze modele nie wyglądają jak modele, tylko kupka pomalowanego plastiku.

A poza tym mogłeś poszukać zdjęcia prawdziwego Tomcata i pomalować swój kokpit, tak żeby wyglądał jak w prawdziwym samolocie. Teraz to wyszło nieco S-F z tymi guziczkami.

f14b20bombcat20rearuq6.jpg

Pamiętaj, że to luźne uwagi, tak żebyś doskonalił się jeszcze bardziej, bo na prawdę dobrze Ci idzie! Trzymam kciuki i oferuję pomoc. Gdybyś czegoś potrzebował, możesz spokojnie pisać

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi

Kolorystyke wziolem z instrukcji Revella..., jak juz wiem, pierwszy i ostatni raz w moim zyciu. Przyznaje ze kolory przyciskow to moja wesola tworczosc. Kolor skafandra pilota wynikal z fantazji sprzedajacego na allegro ktory wybral to jako zielony kolor. Zgadzam sie ze wyglada beznadziejnie ale bylem zbyt nakrecony na model zeby czekac kolejny tydzien na nowa farbke ;)

Przyciski, w ogule mi sie nie podobaja i zgadzam sie ze wyszly slabo. Ponizej jest zdjecie pedzelka ktorego uzywalem, czy sa jakies mniejsze pedzelki lub inne metody malowania tak malych elementow jak przyciski ?

Glownie chodzi mi o unikniecie rozlewania farby, czy da sie ja jakos zagescic ?

Nierownosci na przedostatnim zdjeciu wynikly z faktu ze tasma maskujaca przeciekla, nie chcialem ich szlifowac zeby nie zniszczyc detali. Czy to normalne ze tasma maskujaca moze przemoknac ? Moze uzywam tasmy zlej jakosci.

img3649i.jpg

Ostatnie pytanie, czy szybka pilota nie powinna byc czarna ? Zdjecia tak sugeruja, wedlug Revella powinna byc szara...

A to nie forum Onet.pl ;-)

Taśma raczej nie przemaka. Najwyżej farba może podcieknąć pod niedokładnie dociśniętą taśmę. Farby nie zagęszczaj, tylko mniej nakładaj. Takie guziczki maluję z ręki, małym pędzelkiem, małą ilością farby. Czarne przewody we wnękach swojego Gripena malowałem pędzelkiem z ręki. Jak coś wylazło, to zdrapać wykałaczką/zamalować białym w tym przypadku.I po dwóch godzinkach przewody wymalowane.

IMG_6475.jpg

Trzeba ćwiczyć.

Witamy na forum . Widzę że zabrałeś się za mój ulubiony myśliwiec obrony floty. Od razu uprzedzam że "wójkiem" nie jestem, ale służę pomocą. Jeśli czas Cie nie pędzi, to zmyj wszystko w cleanlux-ie.

Wannę pilotów pomaluj na szaro, panele boczne i panele głowne na czarno, zgodnie ze zdjęciem zamieszczonym przez LukasHS. Następnie użyj suchego pedzla na przyciskach paneli (kolor szary/biały) i na końcu użyj właściwego koloru dla innych przycisków. Osobiscie pilotom bym odpuścił . Prosze nie odbierz tylko moich postów jako czepianie sie

ps. kolor foteli czarny, poduszki siedzisk olivedrab, pasy góra -szary/olivedrab, biodrówki - olivedrab.

Pozdrawiam.

Przemek.