Skocz do zawartości

KV-1 z ekranami 1/48

Markuz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Gaz AAA na ukończeniu, więc zaczynam nowy projekt.

Tym razem na warsztat trafia KV-1 z ekranami. Budowany będzie prosto z pudła bez żadnych dodatków poza lufą zakupioną razem z modelem.

In-box

DSC01745.JPG

DSC01762.JPG

Będzie trochę zabawy z gąskami w związku ze śladami po wypychaczach na co drugim ogniwku. Ale nikt nie mówił ze będzie lekko

DSC01763.JPG

DSC01764.JPG

Budowę rozpocząłem wczoraj wieczorem. Puki co model składa się prawie sam. W kilku miejscach musiałem zastosować mikroskopijne ilości szpachli ale ogólnie nie ma problemu ze spasowaniem części.

DSC01765.JPG

DSC01768.JPG

DSC01769.JPG

DSC01770.JPG

DSC01771.JPG

W tym modelu mam zamiar przetestować różne techniki brudzenia i poobijać go trochę.

Oczywiście wszelkie ewentualne uwagi i podpowiedzi będą mile widziane.

Pozdrawiam

Marcin

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Prace trwają.

Powoli zalepiam wszystkie zbędne dziury i otwory.

Wieża wykończona już na fest, na kadłubie jeszcze kilka elementów zostało.

Następny etap to lepienie kółek i przysposobienie gąsek co by się nadawały do prezentacji (czytaj szpachla, szpachla i papier ścierny)

DSC01772.JPG

Błotniki na razie na sucho bez kleju przymierzone.

DSC01777.JPG

Lufy karabinów na razie nie wklejone żeby się nie połamały.

DSC01773.JPG

DSC01774.JPG

Ciąg dalszy po powrocie ze świątecznego spacerku.

Jak wiemy, egzemplarz z napisem "Wiej faszystowska gadzino" (pudełkowy) posiadał jedynie dodatkowe opancerzenie na wieży i na przedzie wanny

kv1jpegip2.jpg

http://www.armchairgeneral.com/rkkaww2/galleries/KV/KV_1scr/MS24_KV_1scr.jpg

"Wiej faszystowska gadzino"

"Bij faszystowską gadzinę" - "Б" to jest "B"

Pozdrawiam

Eryk

P.S.

A tak się broniłem rękami i nogami jak wpajali w nas bukwy, a teraz proszę - jak znalazł.

Erolek dzięki!

Nie wiem dlaczego - po 3 latach nauki rosyjskiego (która zakończyła mi się tydzień temu) przez ponad rok czytałem to jaki W, normalnie odróżniam litery, ale raz źle przeczytałem i tak już błąd powtarzałem

Jak wiemy, egzemplarz z napisem "Wiej faszystowska gadzino" (pudełkowy) posiadał jedynie dodatkowe opancerzenie na wieży i na przedzie wanny

Nie będzie to egzemplarz z okładki. Myślę ze z bliżej nie zidentyfikowanej jednostki. Kalek raczej nie będę stosował, jak już to coś z ręki namaluje.

Tymczasem mały update z wczorajszego wieczora:

Wycinanie i szlifowanie kół.

DSC01780.JPG

A tu pierwszy raz na kołach.

DSC01781.JPG

Zabrałem się za mozolne usuwanie śladów po wypychaczach z ogniw gąsienic. Górna gąska przed zabiegiem dolna po zabiegu.

DSC01779.JPG

Następnie składanie ogniwek do kupy.

DSC01782.JPG

Zlepiona jedna gąsienica.

DSC01783.JPG

Pomału zbliża się etap malowania.

Pozdrawiam

Dzięki za komentarze i podpowiedzi.

Nie będzie to egzemplarz z okładki. Myślę ze z bliżej nie zidentyfikowanej jednostki. Kalek raczej nie będę stosował, jak już to coś z ręki namaluje.

Tymczasem mały update z wczorajszego wieczora:

Wycinanie i szlifowanie kół.

DSC01780.JPG

A tu pierwszy raz na kołach.

DSC01781.JPG

Zabrałem się za mozolne usuwanie śladów po wypychaczach z ogniw gąsienic. Górna gąska przed zabiegiem dolna po zabiegu.

DSC01779.JPG

Następnie składanie ogniwek do kupy.

DSC01782.JPG

Zlepiona jedna gąsienica.

DSC01783.JPG

Pomału zbliża się etap malowania.

Pozdrawiam

Na wstępie chciał bym prosić Administrację o usunięcie posta z godziny 10:33, nie wiem czemu ale jakaś pomroczność jasna mnie dopadła i zamiast edytować posta to go zacytowałem no i mamy to co mamy czyli dwa prawie identyczne posty pod sobą.

Tyle tytułem spraw formalnych, przechodzimy do meritum.

Tak jak pisałem czas na malowanie. Poniżej mała aktualizacja z frontu malarskiego. Atak na aerograf powiódł się umiarkowanie. Jak widać na zdjęciach miejscami dostrzegalne są mikroskopijne grudki. Nie wiem skąd one się wzięły?

Na podkład firny Tamiya położyłem farbę Model Master - russian armor green.

DSC01784.JPG

DSC01786.JPG

DSC01785.JPG

Następnie całość rozjaśniłem mieszanką - russian armor green + flat white + bad moon yellow firny citadel colour, Całośc mieszana na oko.

Błotniki i gąski założone bez kleju. Malowane będą później.

DSC01787.JPG

DSC01788.JPG

I na koniec fotka z GAZ-em tak dla porównania - nie mogłem się oprzeć

DSC01789.JPG

Na razie to tyle.

Pozdrawiam

Witam!

Wczoraj wieczorkiem KV otrzymał już wszystkie elementy (poza lufami kaemów). Całość została pomalowana i lekko pocieniowana farbami Model Master, Vallejo oraz Citadel. Najciekawsze jest to ze Farbki Citadel kupowałem z 10 lat temu kiedy dużo grałem w Warhammera i nadal nadają się do malowania

Ale po kolei:

Gąski otrzymały czarny kolor bazowy pociągnięty na sucho farbą Boltgun Metal. Niestety po malowaniu wylazły ślady po wypychaczach.

DSC01790.JPG

Sam tank otrzymał już 5 warstwę farby. Tym razem mieszankę: russian armor green z Model Mastera odrobina bad moon yellow z citadela oraz kilka kropel Russian Uniform WWII z Vallejo.

Obecnie wygląda to tak.

DSC01792.JPG

DSC01791.JPG

DSC01793.JPG

Następny etap to brudzenie i obicia.

Z brudzeniem jakoś sobie poradzę natomiast jeśli chodzi o obicia to będę je robił pierwszy raz. Ciekawe co z tego wyjdzie.

Zastanawiam się czy przed efektami specjalnymi zastosować na całość warstwę lakieru lub sido??

W planach mam również małą podstawkę.

Wszelkie uwagi i podpowiedzi będą mile widziane.

Pozdrawiam

Marcin

jeśli chodzi o obicia to będę je robił pierwszy raz. Ciekawe co z tego wyjdzie.

Ja bym ci radził obicia robić gąbką (taką do higieny osobistej) lub jeśli chcesz robić rysy to najlepiej wykałaczką zaostrzoną na włos.

Ładny - jedziesz dalej.

Był ładny

Po wczorajszym wieczorze mam zamiar go wywalić do kosza.

Pojechałem za ostro z washem i pigmentami. KV wygląda jak by wpadł w g.....

Obecnie wygląda tak. Przepraszam za jakość zdjęć ale nie miałem już nerw żeby rozstawiać statyw i cyknąłem fory z komóry.

2011-04-28_00-41-24_455.jpg

2011-04-28_00-41-43_780.jpg

2011-04-28_00-41-12_26.jpg

Jak minie mi pierwszy szok to się zastanowię co z tym fantem zrobić.

Może przemaluje jeszcze raz wieże i górny pancerz cienką zieloną warstwą?? Zobaczę.