Jump to content

Pz.Kpfw.IV ausf.D z dodatkowym pancerzem - Afryka 1/35

analogic
 Share

Recommended Posts

Model z Dragona. Zmienilem tylko tlumnik na metalowy z Moskit i antenę z RB Model.

Gąsiennice to orginal Magic Tracks z pudla. Ostatnie dwa zdjęcia to przygotowania do zrobienia podstawki. Będzie jeszcze gosc w wieży z lornetka dla ożywienia tematu...Dopiero na zdjęciach zauważylem ze gąsiennice odstaja trochę od malych rolek..poprawie to oczywiscie...

Jesli jakies pytania uwagi to pisac...

01IVsproket-2.jpg

03IVcaly.jpg

02IVlufa.jpg

04IV.jpg

05IVjpg.jpg

06IV.jpg

07IV.jpg

08IV.jpg

09IV.jpg

10IV.jpg

labshury011.jpg

labshury012.jpg

Edited by Guest

Model naprawdę ładny i realistyczny, lecz niezabardzo podobają mi się te rysy na przednim pancerzu, zwłaszcza ta duża na 4-tym zdjęciu, mogłeś je zrobić zerdzewiałe bo (moim zdaniem) wyglądają jak namalowane markerem.

Pozdrawiam Akryl.

Model naprawdę ładny i realistyczny, lecz niezabardzo podobają mi się te rysy na przednim pancerzu, zwłaszcza ta duża na 4-tym zdjęciu, mogłeś je zrobić zerdzewiałe bo (moim zdaniem) wyglądają jak namalowane markerem.

Pozdrawiam Akryl.

Zgadzam sie...mnie także sie juz nie podobaja i je poprawie...

pozdrawiam..

I jeszcze jedno, jak podstawka będzia miała taki kolor jak teraz, to gąski pobrudz na jasny pył czy kurz, żeby było bardziej realistycznie.

• 4 weeks later...

Bardzo mi się podoba. w niedalekiej przyszłości też mam zamiar zrobić model w afrykańskich klimatach i mam mały dylemat odnośnie piachu. Czy gąsienice nie powinny być w nim nieco zakopane? Ale to tylko taka dygresja, która nie ma nic do faktu, że podstawka jest ciekawa.

oszalałeś z tym skorpionem? mam nadzieje ze to jakis żart... No kolego! przy tak dobrym modelu skala powinna być zachowana! skorpion raczej nie jest wielkości psa.

Potwierdzam, skorpion za duży!

Bardzo mi się podoba. w niedalekiej przyszłości też mam zamiar zrobić model w afrykańskich klimatach i mam mały dylemat odnośnie piachu. Czy gąsienice nie powinny być w nim nieco zakopane? Ale to tylko taka dygresja, która nie ma nic do faktu, że podstawka jest ciekawa.

gasiennice powinny byc bardziej w piachu to jest prawda i pracuje nad tym....

• 4 months later...
Jak zrobiłeś tą ziemię?

Kolejnosc czynnosci jakie wykonalem:

1.Pirwsza warstwa to ok 5mm wylanej "zaprawy". Ja uzylem zaprawy do spoinowania kafelek z duza iloscia wody aby sie latwo rozlala na plaskiej powierzchni podstawki. Mozna uzyc gips etc. Jak i spoina tak i gips schna szybko. O to wlasnie chodzi.

2. Po rozlaniu zaprawy posypalem to wszystko jednolicie suchym piaskiem. Ja uzylem piasku do bodowy scenerji kolejowych. Moze byc inny suchy piasek.

3. Gdy piasek przesiakl woda z pierwszej warstwy uzylem gasiennic i odbilem slady te za czolgiem. Poczekalem az wszystko wyschnie.

6. Aby zroznicowac podloze zaczalem posypywac niektore miejsca maka. Najpierw rozpylalem wode na podstawke butelka z pompka a pozniej posypywalem miejscami make. I tak az piasek na podstawce sie zroznicowal. W niektorych miejscach nasypalem duzo wiecej maki-warstwami.

7. Ta spekana ziemia to efekt schniecia grobej warstwy maki. To sie pojawilo po2-3 dniach.

8.Aerografem zroznicowalem kolorystycznie podloze.Uzylem farb akrylowych.