Jump to content

Fokker Dr.I 1/72 Smer

sianko
 Share

Recommended Posts

Witam

Po dłuższej przerwie od modelowania, co by farbki nie pozasychały a i trochę aerograf przewietrzyć, postanowiłem sklecić tak na szybko model łatwy i przyjemny w montażu, czyli Fokker Dr I. Zestaw Smera to przepak Eduarda, dlatego przy budowie nie było większych trudności. Gorzej przedstawiała sie sprawa malowania, bowiem tutaj musiałem trochę pokombinować, aby w miare odwzorować fokkerowskie "mazy".

Model przedstawia maszynę na której latał niemiecki as Paul Baumer.

_DSC0104.jpg

_DSC0103.jpg

_DSC0100.jpg

_DSC0101.jpg

_DSC0096.jpg

_DSC0106.jpg

_DSC0113.jpg

Pozdrawiam!

O! Wreszcie powrót!

Fajny model, będę parę rzeczy zrzynał przy moim, jeśli się nie obrazisz ;) , no i napisz może cuś więcej o podstawce, ok?

Edit- dół jest tak świetnie zrobiony, że nawet największego purystę powstrzyma przed zadaniem pytania "A papier na takie zacieki jest?"Natomiast ja ośmielę się spytać o nr. katalowgowy tego drajdekera, bo mi gugl różne rzuca....

Jak zwykle robota prima sort, ale temat oklepany panie, oklepany

Ja to bym w Twoim wykonaniu pooglądał Voisina III, Vickersa Gunbusa, Mises-Aviatik G.I ...

PZDR

Świetny kawał roboty.Moje gratulacje. Może coś więcej o technice "mazów" i "naciągach" ?

Dziękuję za komentarze

A papier na takie zacieki jest?"Natomiast ja ośmielę się spytać o nr. katalowgowy tego drajdekera, bo mi gugl różne rzuca....

Niestety ale papirów na to u mnie brak. Nr katalogowego w tej chwili Ci nie podam, muszę poszukać pudełko albo instrukcję o ile znajdę

ale temat oklepany panie, oklepany

Miałem to też napisać

Ja to bym w Twoim wykonaniu pooglądał Voisina III, Vickersa Gunbusa, Mises-Aviatik G.I ...

Będzie coś większego i mniej znanego, póki co pomału muszę "pozbyć się zapasów"

Może coś więcej o technice "mazów" i "naciągach" ?

Co do mazów to całe malowanie zajmuje jakieś 15 minut, ale za to potem 2 tygodnie schnie. Najpierw położyłem kolor bazowy taki żołtobeżowy akryl, po wyschnięciu cienkim pędzlem mazałem po modelu w określonym kierunku ( na to już mam papiery). Tu użyłem olei artystycznych: oliwkowej i ciemnej umbry , trochę to rozcieńczałem a na koniec lekko pomalowane powierzchnie, zmiękczyłem i usunąłem nadmiar farby. Zrobiłem to większym suchym i bardzo miękkim pędzlem.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję!

Mistrz powrócił!!!! Ale ja bym bardzo, bardzo prosił o warsztaty również. Jesteś współodpowiedzialny za mój powrót do klejenia samolotów i za wybór tematu jakim jest Wielka Wojna. Uczyć się jest na czym, wzorować na kim....