Jump to content

T 34/85 HobbyBoss 1:48

damian70n
 Share

Recommended Posts

Ogólnie czołg ładny. Po dokładniejszym przyjrzeniu się wychodzi na jaw kilka niedociągnięć: niedomalowany drut na tylnym włazie, niepomalowany karabin, źle pomalowane rury wydechowe - w środku czarne, na zewnątrz zielone, powinny być bardziej rdzawe. Na tylnej płycie i zbiornikach widać zacieki (albo nieśmiałą próbę brudzenia). Pochwała należy się za orzełka i wnętrze. Nie wiem, czy jest dokładnie odwzorowane, bo znawcą nie jestem, ale ogólnie wygląda ładnie. Skąd na ruskim czołgu niemiecka flaga?

• Super Moderator

Ładny "T"

Natomiast wielkie za flagę na czołgu - mam wrażenie, ze w co trzecim modelu jest rozłożona niemiecka flaga na korpusie, masce, ziemi etc

Pomysł jest już tak nudny i oklepany, że aż wstyd już go wykorzystywać. Panowie - więcej inwencji i własnych pomysłów a będzie zdecydowanie ciekawiej

Przed paroma dniami ukończyłem ten sam model, to mogę co nieco powiedzieć

To co w Twoim "Teciaku" mi się podoba, to to, że to właśnie "Teciak", że to polski "Teciak", a także pomysł z umiejscowieniem go na mini dioramce.

Daje się niestety zauważyć niedoskonałości wykonania, które zdejmują wisienkę z tego tortu. Pomijając kwestię flagi (które radzieccy i alianccy żołnierze zbierali na potęgę jako trofea), generalnie sam model chyba był robiony trochę w pośpiechu.

Poza niedomalowaniami, które wymienił kolega Dumapolski, ogólna barwa modelu wydaje się być za jasna. Twój T-34 jest ogólnie trochę zbyt "salonowy", ale intensywność weatheringu to już kwestia gustu.

Widzę, że również nie miałeś lekko z gąsienicami i kołami, bo patrząc na model od tyłu dość wyraźnie widać rozjazd gąsienic.

Mini dioramka jest świetnym pomysłem, ale stanowczo wymagającym dopracowania, gdyż na razie mamy tutaj tylko kupkę ułożonych kamieni i dość sterylnie zrujnowany mur.

Według mnie nic by się nie stało gdyby Twój model (wraz z dioramką) jeszcze przez tydzień lub dwa przebywał na warsztacie i był dopracowywany. Na razie cały projekt wygląda jakby był niedokończony.

Można jeszcze coś z tym zrobić. Pomyśl o tym, bo warto. Zaczęło się bardzo dobrze

Pozdrawiam

Kornik

Witam Ponownie

Dobrze, że nie zasypałeś gruszek w popiele i postanowiłeś coś jeszcze zrobić przy swoim T-34. To dobrze o Tobie świadczy. Jest lepiej, ale (wybacz) ja wciąż będę drążył, bo uważam, że może być o wiele lepiej:

1.Mur wygląda znacznie lepiej. Odłupany tynk go ożywił. Przydałyby się jeszcze jakieś pozostałości ramy okiennej, może skrawki zniszczonej szyby;

2.Rury wydechowe poprawione, ale są za jasne. Trzeba je pomalować na ciemną stal i podrdzewić;

3.Z tego co widzę kurzenie czołgu jest czarne, bądź ciemnoszare.Wydaje mi się, że przekeżdżając przez gruziwisko pokryłby się raczej jasnym pyłem z gruzu, betonu itp. Gąsienice nadal są czyste;

4. Cegły leżące na gruzowisku mają bardzo jaskrawy kolor. Trzeba by było go jakoś stonować.

Masz chłopie potencjał ! Wykorzystaj go. Zrobiłeś tego T-34 w iście ekspresowym tempie, bo pewnie chciałeś jak najszybciej ujrzeć efekty. Rozumiem to, bo też tak kiedyś miałem. Może jednak warto dać temu projektowi jeszcze jedną szansę i dopracować go jak należy ? On naprawdę wygląda nieźle i przy trochę większym wysiłku może wyglądać bardzo fajnie.

Decyzja należy do Ciebie

Pozdrawiam

Kornik