Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Po nie udanej próbie pomalowania karoserii Volvo Fh 12 postanowiłem ją usunąć. Pech chciał że malowałem ją spreyami tamyii. Próbowałem następujących środków:

1. Cleanux- prawie cały dzień moczenia i nic przysłowiowa lipa.

2. Zmywacz Astera - (nie wiem czy ktoś kojarzy tą firmę) oczywiście w moim mieście nie mogłem zdobyć Wamodu więc musiałem zadowolić się tym czymś. No farbę to może rozpuściło bardzo dobrze... ale nie oszczędziło też plastiku więc po całym dniu szlifowania i szpachlowania cudem udało mi się odratować ściankę boczną karoserii

3. Kret- to może i jest dobry, ale jak się rura w kiblu zatka dzień i noc moczenia w roztworze na ok. 1,5 wodu do ok 5 nakrętek tego specyfiku i nic...

Dlatego też bardzo proszę o pomoc!

Napisano

Po moczeniu trzeba farbę nieco potarmosić szczoteczką do zębów, czy czymś takim - robiłeś tak?

Napisano

Robiłem naprawdę nawet jak paznokciem próbowałem ani drgnie. Słyszałem że te spreyie naprawdę trudno rozpuścić. Słyszałem jeszcze coś o jakimś płynie hamulcowym o Dot-3 czy coś

Napisano

Miałeś już z tym jakięś doświadczenia jeśli tak to z jakim rodzajem farby? drogie to jest i gdzie to mogę dostać?

Napisano

Nie wiem, poszukaj w sieci. dostałem flaszkę DOT-3 od taty ;-)

Tamiy'i w spreju jeszcze tym nie zmywałem, przykro mi.

Napisano
TSa zdejmiesz tylko zmywaczem do farb akrylowych Wamodu, sprawdzone działa.

Uważaj , śmierdzi i bardzo łatwo się rozprowadzam po wszystkim.

Napisano

Spray Tamiya (i inne na bazie lakierów nitrocelulozowych) można też usuwać bez uszkadzania plastiku:

- Tamiya Lacquer Thinner

- Gunze Mr.Color Thinner

- Model Master Lacquer Thinner (2018)

Tanią domową alternatywą jest też mieszanka denaturatu i acetonu w proporcjach 70:30.

Napisano

Tanią domową alternatywą jest też mieszanka denaturatu i acetonu w proporcjach 70:30.

Aceton rozpuszcza polystyren. W PRL-owskich czasach zamiennikiem ciezko dostepnego kleju do plastiku byl wlasnie ten smrodziuch.

Napisano

Aceton rozpuszcza polystyren. W PRL-owskich czasach zamiennikiem ciezko dostepnego kleju do plastiku byl wlasnie ten smrodziuch.

Aceton rozpuszcza polistyren i to gwałtownie. Ale 30% (vol.) roztwór acetonu w spirytusie już nie i dlatego nadaje się zmywania (nie moczenia) farbek nitrocelulozowych z polistyrenu.

Napisano

A co do DOT-3 to świetny specyfik...

Pierwszy lepszy sklep motoryzacyjny i za kilka złociszy mamy ten płyn hamulcowy...

24-godzinna kąpiel, obmycie ciepłą wodą i mamy nowy modelik - testowałem

Plastiku nie rusza...

Kami

Napisano
Czlowiek uczy sie cale zycie! Dowiedzialem sie czegos nowego. "Zapaszek" nie rzuca na kolana?

No, perfumy to nie są

Ale w ciągu 10 minut zmyłem parę warstw spray'a z dwóch części o wymiarach około 5 x 3 cm.

Napisano

Potwierdzam DOT-3 zmyje spreje Tamki.

A tak w temacie zmywania farb. Czym zmyć mocno zaschniętego Humbrola by nie uszkodzić plastiku?

Napisano
Potwierdzam DOT-3 zmyje spreje Tamki.

A tak w temacie zmywania farb. Czym zmyć mocno zaschniętego Humbrola by nie uszkodzić plastiku?

Ja moczyłem parę godzin w Cleanuxie i schodziło bardzo ładnie.

• 2 weeks later...
Napisano

Do pilex7 to może zależy od czasu ile farba jest na modelu bo u mnie to już z ładne półtorej miesiąca to jest. A co do acetonu to gdzie to można dostać?????

Napisano

To może spróbuje z tym acetonem i denaturatem i dam znać jeszcze dziś jak poszło. A tym czasem udam się do sklepu

Napisano

Naprawdę sposób z acetonem bardzo dobry trochę trzeba dużo się na "trzeć" ale efekt jest dość zadowalający i tani! Często Najprostszy i najtańszy sposób okazuje się najlepszy. Dzięki wielkie za pomoc i pozdrawiam!

Napisano
Naprawdę sposób z acetonem bardzo dobry trochę trzeba dużo się na "trzeć" ale efekt jest dość zadowalający i tani! Często Najprostszy i najtańszy sposób okazuje się najlepszy. Dzięki wielkie za pomoc i pozdrawiam!

Cieszę się, że Ci nic nie zeżarło