T34KW2 Napisano 18 Maja 2011 Share Napisano 18 Maja 2011 Witam! Po nie udanej próbie pomalowania karoserii Volvo Fh 12 postanowiłem ją usunąć. Pech chciał że malowałem ją spreyami tamyii. Próbowałem następujących środków: 1. Cleanux- prawie cały dzień moczenia i nic przysłowiowa lipa. 2. Zmywacz Astera - (nie wiem czy ktoś kojarzy tą firmę) oczywiście w moim mieście nie mogłem zdobyć Wamodu więc musiałem zadowolić się tym czymś. No farbę to może rozpuściło bardzo dobrze... ale nie oszczędziło też plastiku więc po całym dniu szlifowania i szpachlowania cudem udało mi się odratować ściankę boczną karoserii 3. Kret- to może i jest dobry, ale jak się rura w kiblu zatka dzień i noc moczenia w roztworze na ok. 1,5 wodu do ok 5 nakrętek tego specyfiku i nic... Dlatego też bardzo proszę o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Maja 2011 Share Napisano 18 Maja 2011 Po moczeniu trzeba farbę nieco potarmosić szczoteczką do zębów, czy czymś takim - robiłeś tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T34KW2 Napisano 18 Maja 2011 Autor Share Napisano 18 Maja 2011 Robiłem naprawdę nawet jak paznokciem próbowałem ani drgnie. Słyszałem że te spreyie naprawdę trudno rozpuścić. Słyszałem jeszcze coś o jakimś płynie hamulcowym o Dot-3 czy coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Maja 2011 Share Napisano 18 Maja 2011 Tak, dokładnie, spróbuj. Plastiku nie rusza, farby owszem, może akurat się uda. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T34KW2 Napisano 18 Maja 2011 Autor Share Napisano 18 Maja 2011 Miałeś już z tym jakięś doświadczenia jeśli tak to z jakim rodzajem farby? drogie to jest i gdzie to mogę dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Maja 2011 Share Napisano 18 Maja 2011 Nie wiem, poszukaj w sieci. dostałem flaszkę DOT-3 od taty ;-) Tamiy'i w spreju jeszcze tym nie zmywałem, przykro mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 18 Maja 2011 Share Napisano 18 Maja 2011 TSa zdejmiesz tylko zmywaczem do farb akrylowych Wamodu, sprawdzone działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T34KW2 Napisano 18 Maja 2011 Autor Share Napisano 18 Maja 2011 A nie gryzie się z plastikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 18 Maja 2011 Share Napisano 18 Maja 2011 A nie gryzie się z plastikiem? Spokojnie, nie gryzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 18 Maja 2011 Share Napisano 18 Maja 2011 TSa zdejmiesz tylko zmywaczem do farb akrylowych Wamodu, sprawdzone działa. Uważaj , śmierdzi i bardzo łatwo się rozprowadzam po wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Spray Tamiya (i inne na bazie lakierów nitrocelulozowych) można też usuwać bez uszkadzania plastiku: - Tamiya Lacquer Thinner - Gunze Mr.Color Thinner - Model Master Lacquer Thinner (2018) Tanią domową alternatywą jest też mieszanka denaturatu i acetonu w proporcjach 70:30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Wojtek, a mogą być proporcje 7:3? Obawiam się, że mogę nie mieć tyle denaturatu :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Tanią domową alternatywą jest też mieszanka denaturatu i acetonu w proporcjach 70:30. Aceton rozpuszcza polystyren. W PRL-owskich czasach zamiennikiem ciezko dostepnego kleju do plastiku byl wlasnie ten smrodziuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Tanią domową alternatywą jest też mieszanka denaturatu i acetonu w proporcjach 70:30. Aceton rozpuszcza polystyren. W PRL-owskich czasach zamiennikiem ciezko dostepnego kleju do plastiku byl wlasnie ten smrodziuch. Aceton rozpuszcza polistyren i to gwałtownie. Ale 30% (vol.) roztwór acetonu w spirytusie już nie i dlatego nadaje się zmywania (nie moczenia) farbek nitrocelulozowych z polistyrenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Czlowiek uczy sie cale zycie! Dowiedzialem sie czegos nowego. "Zapaszek" nie rzuca na kolana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 A co do DOT-3 to świetny specyfik... Pierwszy lepszy sklep motoryzacyjny i za kilka złociszy mamy ten płyn hamulcowy... 24-godzinna kąpiel, obmycie ciepłą wodą i mamy nowy modelik - testowałem Plastiku nie rusza... Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Czlowiek uczy sie cale zycie! Dowiedzialem sie czegos nowego. "Zapaszek" nie rzuca na kolana? No, perfumy to nie są Ale w ciągu 10 minut zmyłem parę warstw spray'a z dwóch części o wymiarach około 5 x 3 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Potwierdzam DOT-3 zmyje spreje Tamki. A tak w temacie zmywania farb. Czym zmyć mocno zaschniętego Humbrola by nie uszkodzić plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Potwierdzam DOT-3 zmyje spreje Tamki. A tak w temacie zmywania farb. Czym zmyć mocno zaschniętego Humbrola by nie uszkodzić plastiku? Ja moczyłem parę godzin w Cleanuxie i schodziło bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T34KW2 Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2011 Do pilex7 to może zależy od czasu ile farba jest na modelu bo u mnie to już z ładne półtorej miesiąca to jest. A co do acetonu to gdzie to można dostać????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 2 Czerwca 2011 Share Napisano 2 Czerwca 2011 W sklepach ogólno-budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 2 Czerwca 2011 Share Napisano 2 Czerwca 2011 jak kupiłem w OBI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T34KW2 Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2011 To może spróbuje z tym acetonem i denaturatem i dam znać jeszcze dziś jak poszło. A tym czasem udam się do sklepu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T34KW2 Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2011 Naprawdę sposób z acetonem bardzo dobry trochę trzeba dużo się na "trzeć" ale efekt jest dość zadowalający i tani! Często Najprostszy i najtańszy sposób okazuje się najlepszy. Dzięki wielkie za pomoc i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 2 Czerwca 2011 Share Napisano 2 Czerwca 2011 Naprawdę sposób z acetonem bardzo dobry trochę trzeba dużo się na "trzeć" ale efekt jest dość zadowalający i tani! Często Najprostszy i najtańszy sposób okazuje się najlepszy. Dzięki wielkie za pomoc i pozdrawiam! Cieszę się, że Ci nic nie zeżarło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi