Jurgen Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Ładny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Bardzo ładny - podoba mi się Szczerze podziwiam anteny - moje (nie wiedzieć czemu) łamią się od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Karol, miło że Foczka skończona i jest w galerii, ale tak szczerze to liczyłem na więcej. Efekt mógłby być lepszy, widać parę niedoróbek, w sumie nie wiem z czego wynikających... Pośpiech? Niestaranność? Na parę aspektów zwróciłem już uwagę w warsztacie, i nie będę się powtarzał. Cieszę się jeśli moja krytyka choć w części była pomocna, bo właśnie temu miała służyć. Działka może i są w końcu OK, ale np już rurka Pitota zezuje do wewnątrz. Masz ewidentne problemy z zachowaniem symetrii w tym modelu. Anteny też takie jakieś pogięte. Zamiast używać blaszki trzeba było wyciągnąć starą metodą nad ogniem patyczki z ramek i efekt byłby lepszy. No i skąd te czerwono-białe malowanie anten? Zdjęcia archiwalne tego nie potwierdzają. Ramki kabiny wyglądaja na lekko poszarpane. Ale może mi się wydaje, bo nie dałeś zbliżeń. Ja rozumiem, że to model treningowy itp, ale wygląda całkiem "poważnie" jakby był robiony serio, a w takim przypadku IMHO za dużo baboli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Heh, nie chcę wyjść na czepialskiego, tym bardziej że model mi się ogólnie podoba. Malowanie jest jak najbardziej OK, wash i postarzanie całkiem całkiem. Moje "zarzuty" nie dotyczą generalnie tej sfery, tylko typowych podstaw modelarskich. Przyklejenie równo tego czy tamtego elementu to nie jest kwestia umiejętności, chyba że na poziomie 10-latka... Stąd te moje rozczarowanie i nieco kąśliwe uwagi, bo nawet najlepiej pomalowany model, jeśli będzie miał np krzywo wklejone kółka czy niewłaściwie umiejscowione kalki traci bardzo dużo w odbiorze. Co do koloru anten, to nie twierdze że się taka biało-czerwona zebra nie zdarzała, ale na fotkach archiwalnych "9-ki" (także na blizniaczej "11") widać że anteny były pomalowane jednolicie na ciemny kolor, stąd moja uwaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 OK, wiem że się nie obrazisz za krytykę! Podobają mi się twoje malarskie i wykonczeniowe eksperymenty, nie boisz się tego i efekty są coraz lepsze. Ja chyba jestem bardziej ostrożny i zachowawczy przy swoich modelach. Nie zamierzam się kreować na modelarskiego eksperta, bo nie jestem. Moim modelom i umiejętnościom także brakuje wiele do doskonałości i liczę że mi sie ostro zrewanżujesz haha. Moją Foke mógłbym już pokazać i poddać surowej krytyce, ale zdecydowałem się dorobić podszkrzydłowe zbiorniki paliwa, także parę dni to jeszcze zajmie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 21 Maja 2011 Share Napisano 21 Maja 2011 witam, podglądam od początku i stwierdzam że model wyszedł całkiem ładnie , jak do tego dodać że niedawno były pierwsze malowania aero to wogóle świetnie nie widziałem żeby to było gdzieś wspomniane - jeden z podstawowych smaczków przy oszkleniu fok to zagłówek i mechanizm anteny przechodzącej przez odsuwaną część, ta płyta z zagłówkiem jak i mechanizm były elementem osłony i odjeżdżały razem z nią, a modelu są pozostawione jakby dla oszklenie połowicznie odsuniętego (na takich rzeczach jak przekłdanie oszklenia między zestawami niestety wychodzą różnice i niedokładności), wyrzutniki łusek pasowało by zapuścić czarną farbą - przecież to były dziury którymi wypadały łuski poza tym serio podoba mi się brudzenie pastelami ! pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi