szarymouse Napisano 25 Maja 2011 Autor Share Napisano 25 Maja 2011 Zostanie taki. Nie umiem odtwarzać lini podziału, pozatym chcę go prosto z lini produkcyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Nie myl pojęć ;) Prosto z linii czy nie, linie podzału blach zawsze są widoczne, bo wynikają z technologicznego podzału konstrukcji płatowca. Model ma duzo płaskich powierzchni, nie powinieneś się bać rucia linii. Przykładaj kawałek cienkiej sprężystej blachy jako liniał, od niego delikatnie i na kilka razy igłą albo ostrym nozykiem trasuj linie. Wcześniej tylko znajdź rysunki techniczne swojej maszyny, nie powinno być wiele z tym problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szarymouse Napisano 25 Maja 2011 Autor Share Napisano 25 Maja 2011 Dzięki! Spróbuje na jakimś złomie. Jednak jak pisałem nie chce robić washa, ale jeśli model ma być bardziej realistyczny to pokombinuje. W samej instrukcji mam pięknie pokazane linie podziału(zrób to sam ) Nic nie gwarantuje, że to się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 W takim razie trzeba było zostawić wypukłe. Washa i tak nie chciałeś robić, więc w czym przeszkadzały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 A ja myślę, że na współczesnym samolocie, w skali 1:72, grubość 90% linii podziałowych powinna być pomijalnie mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maslav Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Zgadzam się z szarymmausem i LucasemHS. Oto fotka kuzyna 27-ki czyli SU-30, maszyna jest gładka jak wyszlifowany model szaregomausa. Linie podziału czasem szkodzą, jak np. w bardzo dobrym modelu MIG-15 Hobby Bossa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 A jednak zaszpachlowanie szczelin przy ruchomych elementach skrzydeł, nie zawsze dodaje modelowi autentyczności. Jeśli były zbyt grube to mogłeś spróbować wcisnąć płytki polistyrenowe z np. pudełek po serkach czy coś w tym rodzaju, aby je pocienić. Podobno można symulować linie podziału twardym ołówkiem, po pomalowaniu. Nawet na zdjęciu maslava , nie wszystkie linie są niewidoczne. Pozostaje jakieś 10%, o których pisał LucasHS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maslav Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 A jednak zaszpachlowanie szczelin przy ruchomych elementach skrzydeł, nie zawsze dodaje modelowi autentyczności. Masz rację, linie oddzielenia elementów ruchomych od nieruchomych są zawsze widoczne, (ja pisałem o liniach podziału blach) i tu szarymaus wg mnie przesadził bo wystarczyło przeszlifować lekko szczeliny które służą do wpasowania tych elementów ruchomych do płata. Poza tym jedyną zaletą tego modelu ZVEZDY jest to, że te elementy można było zrobić pod dowolnym kątem-to dodałoby autentyczności. Niewielka strata bo jeszcze teraz szarymaus może bardzo łatwo wyryć w szpachli rowki. Szarymaus, pamiętaj żeby stateczniki pionowe (cz. 16 i 17) najpierw przykleić do ich podstaw (cz. 20 i 21) umożliwi ci to wygodne zaszpachlowanie i wszlifowanie szczelin między tymi częściami a dopiero potem całość przykleić do kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szarymouse Napisano 29 Maja 2011 Autor Share Napisano 29 Maja 2011 Długo nie pisałem, bo walczyłem z malowaniem. spokojnie silniki jeszcze będę poprawiać Powycinałem w kawałkach cieńkiej oprawy z zeszytów ząbki, ale i tak właziła pod nie farba i zrobiłem całość od ręki. Jutro może przykleje nosek i stateczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 No no, pędzel. Nieźle. Przy takim wzorze plam bym się załamał ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szarymouse Napisano 30 Maja 2011 Autor Share Napisano 30 Maja 2011 Nie pędzel. Malowałem to zapałką i kawałkiem kartonika:D Pędzle mam, ale bardzo rzadko ich używam bo są zaschnięte. Może kiedyś kupie nowe, półki co tak dobrze mi się maluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szarymouse Napisano 3 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2011 Miałem już nie wrzucać zdjęć i uznać siebie za pokonanego ale jednak pokaże co narazie wyskrobałem jutro zamierzam podoczepiać drobizny i wykończyć podwozie. W niedziele jadę na pokazy więc dopiero w poniedziałek/wtorek skończę całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maslav Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 Nie pędzel. Malowałem to zapałką i kawałkiem kartonika:D Pędzle mam, ale bardzo rzadko ich używam bo są zaschnięte. Może kiedyś kupie nowe, półki co tak dobrze mi się maluje Szarymaus-załamałeś mnie całkowicie-zainwestuj 3zł 50gr i kup butelkę rozcieńczalnika NITRO w markecie albo sklepie budowlanym i wykąp w nim pędzle a odkryjesz nowe oblicze modelarstwa. Bez wysiłku wyczyścisz nim nawet najbardziej zaschnięte pędzle. Ta butelka starczy ci na rok mycia pędzli i do innych rzeczy w modelarstwie. Pamiętaj żeby po myciu pędzli rozcieńczalnikiem NITRO odczekać (5-10 minut) aż całkowicie wyparuje z włosia bo jest dla plastiku silnie żrący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 No i jak tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szarymouse Napisano 22 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2011 A stoi sobie zrobiony juz trochę czasu. Nie obchodzi mnie ile zrobiłem w nim błędów(poza kupnem)i ciesze się że udało mi się coś wykonać w stanie oglądalności. Zdjęcie specjalnie dla Ciebie(nie miałem ochoty go wstawiać ze względu na krytyke) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 Wcale nie jest tak zle. Za bardzo sie boisz tzw. krytyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 Jest elegancko. Ciężko mi uwierzyć, że malowałeś kartonem a nie pędzlem Brak linii nie specjalnie rzuca się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 23 Czerwca 2011 Share Napisano 23 Czerwca 2011 Wyszło bardzo fajnie . Weź zrób galerię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szarymouse Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2011 Dziękuje za miłe słowa. Pomyśle nad galerią. Postaram się zrobić coś"ciekawego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maslav Napisano 25 Czerwca 2011 Share Napisano 25 Czerwca 2011 A stoi sobie zrobiony juz trochę czasu. Nie obchodzi mnie ile zrobiłem w nim błędów(poza kupnem)i ciesze się że udało mi się coś wykonać w stanie oglądalności. Zdjęcie specjalnie dla Ciebie(nie miałem ochoty go wstawiać ze względu na krytyke) Szarymaus cieszę się że masz dystans do swoich prac a co do błędów to większość modelarzy na tym forum popełnia ich dużo nawet ci którzy uważają się za wyrocznie modelarskie i atakują innych. Widziałeś mojego SU 24 i dostrzegłeś tam zapewne masę błędów nie tylko merytorycznych ale też wynikających ze zwykłego niedbalstwa i pośpiechu. Dla mnie modelarstwo to jednak przede wszystkim zabawa a słów moich i kolegów nie traktuj jako krytykę tylko jako rady do których możesz się zastosować lub nie-twój wybór. Od kilku dni jestem już w domu w Polsce więc w najbliższym czasie wystawię "na krytykę" kilka moich bardziej lub mniej udanych dzieł. Ten Su37 wygląda całkiem ładnie ale wydaje mi się że w stosunku do twojego wcześniejszego SU24 jest chyba gorzej. Pod wpływem twojej walki z tym modelem, kupiłem sobie SU 30KN Zvezdy-ta sama słaba jakość. Cudów z niego nie będzie ale zapłaciłem za niego 14zł więc poćwiczę warsztat. Pozdrawiam i czekam na galerię 37-ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi