karambolis8 Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 Witam. Leniwie dłubię sobie od pewnego czasu wymieniony modelik. Ma być to prezent dla osoby niekoniecznie znającej się na lotnictwie, ale potrafiącej docenić taki model. Zaznaczam to, żeby z góry określić, że nie będę zbytnio ingerował w bryłę modelu pod kątem zgodności z oryginałem. Stąd dopisek SF w tytule ;) Tyle wstępu. Postanowiłem w nim zainstalować kokpit Airesa. Jest już w sumie pomalowany: Mam problem z zainstalowaniem części znajdującej się pod wiatrochronem. Nie bardzo chce ona tam pasować. W instrukcja to zagadnienie zostało olane. Teraz występują takie problemy: Zegary są za bardzo wsunięte do wnętrza kokpitu: Między żywicą a plastikiem jest łukowata szpara: Generalnie nie wiem, czy ta żywica ma być naklejona na plastik, czy stanowić z nim jeden poziom: Jak Wy sobie z tym radziliście? Ponieważ żywice czekają jeszcze drobne poprawki malarskie, chętnie wysłucham ewentualnych sugestii odnośnie kolorów. Oczywiście będzie jeszcze wash i obicia, ale to potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 Co do wklejenia pulpitu - sądzę, że jak go przykleisz na plastik to będzie ok. ramę wiatrochronu i tak trzeba pomalować, więc poziom finalnie powinien wyjść ok. Co do kolorów - fotokarabin pomaluj metalizerem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 Zegary są za bardzo wsunięte do wnętrza kokpitu: Akurat w tej kwestii to radziłbym chyba jednak dokładnie wszystko spasować najpierw na sucho.Wydaje mi się że jednak cała przednia tablica przyrządów powinna być lekko cofnięta w głąb i schowana pod krawędzią wiatrochronu.Może poniższe zdjęcia pomogą w zrozumieniu jak ja to widzę . Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Zdjęcia MF,MFN, Bisa-wszędzie przedni pulpit jest cofnięty w głąb. Dopiero dolna część [ "obejmowana "nogami pilota ] zaczyna iść w kierunku fotela .Jak wysuniesz całą częśc górną , dolna też będzie musiała iść dalej.Przesuniesz dolną , przesuniesz drążek , i w końcu mogą być problemy z umiejscowieniem fotela .Odnośnie przyklejenia żywicy do płaskiej półki- jesli mieści się wszystko pod wiatrochronem , to chyba tak może być , jak jeszcze dodasz trochę elementów z boku i za celownikiem [ a widze ze ładnie Ci idzie detalowanie ] to kto zaskoczy jak to jest zrobione .Przecież ktoś kiedyś powiedział że modelarstwo to sztuka oszukiwania oglądających .Sorry za słabą jakość tych fotek . Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Odnośnie kolorów -konkrety to na pewno podadzą Ci Fachowcy od numeracji farb .Zobacz na zdjęcia , co fotka to inny odcień . Słońce , użytkowanie , zakład przeprowadzający remont , odcień farby,to wszystko miało wpływ na kolor .A jak dodasz jeszcze obicia , wash itp .cuda to kto się przyczepi ? Ma być "radziecki odcień kabinowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Maja 2011 Autor Share Napisano 29 Maja 2011 Wydaje mi się że jednak cała przednia tablica przyrządów powinna być lekko cofnięta w głąb i schowana pod krawędzią wiatrochronu. Dokładnie tak samo ja to widzę. Chodzi o to, że ten kawałek żywicy jest za długi i wystaje "w głąb kokpitu" czyli poza wiatrochron. Może nieprecyzyjnie się wyraziłem. W każdym razie, wychodzi na to, że będę musiał jakoś wydłubać ten plastik, jednak da mi to co najwyżej 1mm poprawy, a to wydaje się za mało. Zobaczymy jak to będzie. Dzięki za fotki, są świetne. Niektórych jeszcze nie miałem. Czy to twoje prywatne zbiory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Na moje oko powinienes wyciac [ja tak zrobilem w swoim modelu****] miejsce * gdzie wkleisz cale ze tak to nazwe "przedszybie" ** z celownikiem itp duperelami znajdujacymi sie pod wiatrochronem dzieki temu zabiegowi zejdze to nizej i do przodu. To samo zrob z tylna scianka kabiny *** Trzymam kciuki i powodzenia w dalszej budowie. * foto 1 ** foto 2 *** foto 3 **** foto 4 1 2 3 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Zawsze mozna liczyć na Fachową podpowiedż.Tutaj link do zdjęc kabin , róznych , trochę posegregowanych roboczo , ale może się przyda następnym Miłośnikom 21. http://www.megaupload.com/?d=UEV7D7FZ . Wrzucę też na stronę o 21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Maja 2011 Autor Share Napisano 30 Maja 2011 Super. Zdjęć kabin nigdy za dużo. Pod koniec tygodnia postaram się pokazać, co udało się zdziałać z upartą żywicą ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Na razie wygląda na prawdę fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Maja 2011 Autor Share Napisano 30 Maja 2011 Dzięki Planuję dodać troszkę bebechów do "przedszybia", bo jest trochę łyse w porównaniu do zdjęć oryginału i wprowadzę jeszcze troszkę poprawek malarskich zgodnie z sugestiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Lipca 2011 Autor Share Napisano 20 Lipca 2011 Niby wakacje a czasu całkiem nie ma i stąd brak aktualizacji. Pogrzebałem trochę ostatnio. Z ciekawszych rzeczy, to poprawiłem troszkę otwór przed wiatrochronem. Pocieniłem ściankę i podkleiłem białym polistyrenem. Jak było wcześniej widać na fotkach powyżej. Kolega z forum zaproponował swój odcień kokpitu. Płytka pokryta jest jego mieszanką, mała plamka to Model Master 2135 Interior Blue Green, którym pomalowałem swój kokpit. Wszystkie zdjęcia przy tym samym oświetleniu z tym samym balansem bieli. Następny model maluje jego kolorem W między czasie zlepiam jeszcze takie coś ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Jeśli można wiedzieć to jakiego koloru użyjesz na kokpit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Lipca 2011 Autor Share Napisano 21 Lipca 2011 Rozumiem, że nie pytasz o MFa, bo widać na zdjęciach, że już pomalowany MM 2135. W Su-27 kolor musiałem dopasować do blaszek Eduarda. Taki śmieszny niebieskofioletoworóżowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 No tak chodzi mi o SU, myślę że ten będzie bliższy temu którego szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Powoli ale do przodu. Dokleiłem parę blaszek, prysnąłem całość Mr. Base White 1000 i potem czarnym cienko po liniach podziału. Rozwierciłem golenie podwozia głównego i wpuściłem tam stalowe ośki z silniczków elektrycznych. Już widać koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Jak chcesz robić szare malowania to preshading ok, ale jeśli chcesz w naturlanej barwie duralu to daj czarny podkład i jasny preshading. W moim MiG-21MF własnie z powodu cieniowania linie podziałowe wyszły jasniejsze od całego malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 A ja właśnie przetestowałem na Bisie z Fujimi czarny podkład i szajding z surfacera/jasny szary/po nałożeniu metalika Gunze Aluminium linie podziału wyszły jaśniejsze od reszt Kolega robi Miecznika więc szajding ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Dokładnie, mój ma być taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Września 2011 Autor Share Napisano 7 Września 2011 W ciągu tych dwóch tygodni udało mi się położyć pierwszy kolor. Po wyschnięciu farby przeszlifowałem cały model na mokro papierem 2500. Teraz muszę wszystko zamaskować i psiknąć zielonym. Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 Ładnie Ci idzie, coraz większą mam ochotę na "dużego" Miga z Eduarda Jakiej farby użyłeś i kaim aerkiem malujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Września 2011 Autor Share Napisano 7 Września 2011 Gdybym się troszkę wstrzymał z zakupem, to też bym robił Edka W pudle mają takie fajne kamo. Może kiedyś UMa zrobię w takich kolorkach? Farba to Humbrol 127, a aerograf AD-7790 z dyszą 0.3. Dlaczego pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 Pytam o aerograf bo fajnie wyszedł Ci preszaiding i ładna powierzchnia po położeniu koloru myślałem ,że malujesz jakimś markowym sprzętem Na jakich nastawach malowałeś i rozcieńczeniu /czym w jakich proporcjach/tym humbrolem bo ja mimo ,że maluję aerkiem kilka ładnych lat zawsze z humbrolami mam problemy dlatego zalega ich kilkadziesiat puszek w pudełku/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Września 2011 Autor Share Napisano 7 Września 2011 Rozcieńczalnik Model Master Airbrush Thinner. Leję dosyć sporo, farba jest bardzo rzadka i dosyć słabo kryje. Psikam chyba w zasadzie na pełnym spuście, z większej odległości. Czasem jak trzeba prysnąć bardziej precyzyjnie i z bliska to przymykam. Matowych Humbroli jeszcze nie ogarnąłem - zawsze mi się piasek wytrąca. Z satynowymi jest całkiem dobrze. A ten model dodatkowo przetarłem papierem 2500, nie wiem czy zwróciłeś uwagę? Kolor bazowy kładłem na dwa razy, bo mokra trochę oszukuje i dopiero na suchej powierzchni mogę ocenić czy dobrze pokryłem preshading. Z resztą przy tak rozcieńczonej farbie porobiłyby się zacieki, gdybym chciał pokryć na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Września 2011 Autor Share Napisano 15 Września 2011 Witam. Drobne postępy. Kończę już z kalkami, potem sidolux i brudzenie. Muszę jeszcze pomalować golenie podwozia i części metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Ładnie. Bardzo ładnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Września 2011 Autor Share Napisano 19 Września 2011 Dzisiaj skończyłem wash. Posmarowałem po liniach czernią kostną prosto z tubki, a potem wycierałem papierem wzdłuż osi modelu. Dzięki temu jeśli się przyjrzeć, to widać delikatne smugi na powierzchni. Sposób bardzo przypadł mi do gustu. Mam kontrolę nad zabrudzeniem i jeśli chcę, to mogę zróżnicować kolor washa i zrobić całkiem usyfiony model. Na zdjęciach można zobaczyć jeszcze kłaczki po chusteczkach ;) Przy okazji widać też, że Microscale SOL nie dał rady w trudniejszych miejscach i kalki są pomarszczone. Czy to prawda, że płyny Gunze są mocniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi