okonek Napisano 12 Lutego 2014 Autor Share Napisano 12 Lutego 2014 Nowa funkcja na forum i coś dla klubowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 12 Lutego 2014 Share Napisano 12 Lutego 2014 Nonono niezła prezentacja... Szczególnie podłódki:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 okonek - bardzo fajny filmik Bardzo dynamiczny, ale chyba sporo ujęć mocno archiwalnych.... W 0:54 i 1:39 widać TK-17 Archangielsk, a on przecież już przeznaczony do utylizacji i chyba nie ma żadnej wartości bojowej. Z tego co pamiętam to od 2006 roku cumuje nieustannie w Siewierodwińsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Lipca 2014 Share Napisano 16 Lipca 2014 głupio wyszło że tak post pod postem, ale już się nie dało edytować.... wyszedł numer specjalny OW poświęcony flocie ros-radz : http://www.okretywojenne.pl/ow/katalog/?aid=17&ctid=136 w numerze m.in: - Rosjanie na Morzu Śródziemnym - Krążownik I klasy Swietłana - Tajemniczy krążownik „X” - Pierwsze desanty morskie Wielkiej Wojny Ojczyźnianej - Włoskie niszczyciele we flocie radzieckiej - Morskie i rzeczne artyleryjskie kutry pancerne budowy powojennej (1945-1972) - Śmierć Malutkiej - Atomowe okręty podwodne proj. 705/705K (Lira, kod NATO Alfa) - Artyleryjskie i rakietowe Bujany - okręty projektów 21630 i 21631 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 17 Lipca 2014 Share Napisano 17 Lipca 2014 ... - Tajemniczy krążownik „X” ... Zaintrygowałeś mnie tym. Czas zacząć poszukiwania o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Stycznia 2015 Share Napisano 11 Stycznia 2015 Kilka nastrojowych fotek... Flota Pacyfiku w "eskorcie" lodołamaczy przechodzi w szyku torowym z Kamczatki do Władywostoku: źródło: englishrussia.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 11 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2015 Pewnie z Pietropawłowska. Fajne foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Stycznia 2015 Share Napisano 12 Stycznia 2015 Jeszcze kilka fotek z Floty Pacyfiku - walka ze sztormem na Morzu Japońskim. Niestety za "cienki bolek" jestem w nawodnych by stwierdzić co to za jednostka, ale pewnie jakaś fregata. źródło: englishrussia.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 17 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2015 Niestety za "cienki bolek" jestem w nawodnych by stwierdzić co to za jednostka Большой противолодочный корабль пр. 1155 "Адмирал Пантелеев" Taki sztorm fajna sprawa. Przeżyłem podobny mając 7 lat i do dzisiaj to wspominam a szczególnie chorobę z tym związaną a tu jeden z sovremennych w podobnej sytuacji : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Stycznia 2015 Share Napisano 20 Stycznia 2015 no tak... Udałoj Teraz to wydaje się oczywiste, ale wstyd pozostanie PS: taki sztormik to lepszy niż rollercoster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 Dzień dobry, mam pytanie co do malowania floty rosyjskiej podczas wojny z Japonia (początku XX w) w niektórych opracowaniach spotykam informacje o tym iż np Varyag był cały zielony? I teraz pytania, 1 czy faktycznie zastosowano takie malowanie 2 czy ktoś ma sugestie jaki kolor stosować z palety Valleyo? Dziękuję i pozdrawiam pozytywnie zakręconych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 30 Stycznia 2016 Share Napisano 30 Stycznia 2016 Tak, Varyag został przemalowany na ciemną zieleń przed swoją ostatnią bitwą, pod Czemulpo Stawiałbym na ten,poparty czarnym łoszem http://www.mojehobby.pl/products/Mutation-Green.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Stycznia 2016 Share Napisano 30 Stycznia 2016 Dzięki za info A rozszerzają pytanie Czy to była ogólna tendencja, czy tylko 2 okręty z tej bitwy uzyskały takie malowanie, precyzyjnie chodzi mi także o cezarewicza pzdr dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 Raczej nie. "Varyag" został przemalowany w celu maskowania. Ciężko mi powiedzieć, czy kanonierka "Koriejec" również. Podejrzewam, że "Cesariewicz" pozostał w pokojowym malowaniu z bliskiego wschodu (biało-żółte), pamiętajmy, że Japonia zaatakowała nagle, jak to u nich. Ew. mogło być tak, że zdążyli go przemalować już wcześniej na jasnoszary, choć nie sądzę. Tutaj jeszcze fotka wykonana w niemieckim Qingdao (dawniej Cingtao/Tsingtao/Tsingtau, do wyboru) po jego ostatniej bitwie w tej wojnie, na Morzu Żółtym, sugerująca jasne kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 kanonierce na pewno ucięto część topową masztów, co do malowania to spotkałem sie z informacją (znajdę gdzie ) ze także byl malowany na zdjęciach ja tego nie widzę ale u mnie słabo z czytaniem cz/b jeśli chodzi o zdjęcie które pokazałeś to jak to jest malowane - część podwodna czerwona, potem biały pas a co to za kolor na wysokości dziobowej wyrzutni torped ? bo rozumie ze ten powyżej to szary ? dzieki pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Lutego 2016 Share Napisano 1 Lutego 2016 Podepnę się pod dyskusję laskonogi - jak ci się uda skombinować taką pozycję to polecam (ja niestety jej nie posiadam) : http://www.knigi.pl/index.php?p10992,koriejec-w-promieniach-slawy-wariaga-wszystko-o-legendarnej-kanonierce Na okładce (można powiększyć) jest zobrazowany Wariag na oliwkowo - właśnie z okresu tej bitwy. Pytanie czy odcień jest prawidłowy, bo wiadomo że takie "malarstwo" jest czasem mocno wymyślne gdy brak danych. Jeszcze jeden link tak na szybko: http://battleships.spb.ru/RusCr/varyag.html Przed okresem starcia pod Czemulpo (1904) Wariag miał również w pewnym stopniu zielonkawe malowanie (na pewno 1900-1901) : zielona była część podwodna (uwaga: zielona nie oliwkowa). Niestety kiedy dokładnie okręt został przemalowany nie posiadam informacji - musiałbym pogrzebać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 2 Lutego 2016 Share Napisano 2 Lutego 2016 co ciekawe Koriejec jest szary , idzie do mnie ten sugerowany przez Forest-a kolorek zielony jak dojdzie zrobię testy i wrzucę fotki to będzie można podyskutować nad odcieniem i jaskrawością M.A.V. dzięki za link książkę zamówiłem, mam model żywiczny Koriejec i leży bo nie miałem dokumentacji może ta książka coś rozjaśni. Boże trzeba będzie przypomnieć sobie bukwy ... aaa .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Lutego 2016 Share Napisano 2 Lutego 2016 Ogólnie to te serie z Эксмо polecam - mimo że po rusku to zamieszczają sporo ciekawych fotek ze swoich archiwów, choć czasem niektóre wydania pokrywają się w 90% z tym co wypuszcza Morska Kolekcja (ta od Modelist-Konstruktor Моделлист-конструктор) Jeszcze w temacie floty rosyjsko-radzieckiej: wyszedł po Nowym Roku poświęcony jej numer specjalny Okrętów Wojennych (nr 55) a w środku: - brytyjskie kutry torpedowe Thornycroft w służbie radzieckiej - historia krążownika Komintern (ex carski Pamiat Merkurija) - trałowce p.264 i 264A (+ historia przebudowy kilku jednostek na okręty ratownicze okrętów podwodnych) - okręty desantowe p.1171 Tapir (NATO: Alligator) - okręt podwodny p.685 Plawnik (NATO: Mike) - fregaty rakietowe p.22350 - historia pierwszych sowieckich superzbiornikowców typu Krym - operacja desantowego opanowania Pińska w lipcu 1944 ----> b.ciekawy i obszerny z duża ilością rzadkich fotek - wizyta eskadry sowieckiej w Gdyni we wrzesniu 1934 - działania floty rosyjskiej podczas konfliktu w Syrii 2013-2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 3 Lutego 2016 Share Napisano 3 Lutego 2016 Aja ze swojej strony polecam jeszcze "Cuszimę" pióra Aleksego Nowikowa-Priboja, uczestnika walk z "Orioła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Lutego 2016 Share Napisano 3 Lutego 2016 laskonogi - trochę trwało ale dogrzebałem się do "twardych konkretów" 1. Ten kolor oliwkowy to była mieszanka czerni, zieleni i ochry w proporcji 1:2:3 2. Pisemny rozkaz o zmianie barwy okrętów Eskadry Oceanu Spokojnego wydał wiceadm. O.W.Stark (Оскар Викторович Старк) 28 marca 1903 roku. 3. Wariag został jednak dopiero przemalowany po ukończeniu remontu w Port Artur, który trwał od czerwca do października 1903. Wcześniej w uwagi na ciągłe awarie kotłów systemu Niclausse okręt był w "rezerwie bojowej" (mógł osiągnąć max prędkość 12-14w.). 4. Okręt został ponownie wcielony do floty jako pełnowartościowa jednostka 5 października 1903 r (czyli musiał już być wtedy przemalowany). 5. Przed bitwą z Japończykami Wariag zawijał wcześniej do Czemulpo dwa razy - jako wsparcie rosyjskiego poselstwa w Korei: - październik 1902 (dow: kpt I rangi W.I.Ber) - 16-22 grudzień 1903 (dow: kpt I rangi W.F.Rudniew) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 3 Lutego 2016 Share Napisano 3 Lutego 2016 nono dzieki - jesli ten rozkaz obowiązywał od marca '03 to teoretycznie Koriejec powinien być także oliwkowo zielony bardzo ciekawe te proporcje - ciekawy co to za zielony bo ochre i czarny w miarę łatwo zdiagnozować dziś dotarło do mnie Kagero "3D Varyag" a tam jest podane: "na przełomie września i października Varyag był w suchym doku gdzie został przemalowany na oliwkowozielony na wszystkich pionowych powierzchniach" Tłumaczenie własne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Lutego 2016 Share Napisano 3 Lutego 2016 nono dzieki - jesli ten rozkaz obowiązywał od marca '03 to teoretycznie Koriejec powinien być także oliwkowo zielony No właśnie niekoniecznie, bo z tego co doczytałem była to już wtedy jednostka przestarzała (przypominam że budowana jeszcze jako żaglowiec - maszty ucięto dopiero później). Mimo że miał działa 203mm to były one jeszcze z XIXw. - nijak nie przystawały do porównywalnych dział japońskich z czasu potyczki pod Czemulpo. Od przełomu wieków był to tylko okręt szkolny, nie w służby liniowej. Zapewne dlatego nie został przemalowany - ale to już tylko moje domysły. ciekawy co to za zielony bo ochre i czarny w miarę łatwo zdiagnozować Myślę że to mógł być ten zielony, którym Wariag miał pomalowaną wcześniej część podwodną kadłuba - ale to też tylko moje domysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Almirante Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 To i ja się podłączę Czy Cesariewicz nie był czarny+żółte kominy, gdy walczył na Morzu Żółtym i w Qingdao? Jest sporo zdjęć po bitwie, i w zależności od światła okręt zdaje się być raczej czarny, szary (biały?). Jedyne co nie budzi wątpliwości to że jest mocno spracowany z wikipedii: poniższe z Tsushima.su: I czy mnie oko nie myli, na zdjęciu wyżej nie ma drugiego komina? poniżej zdaje się być czarny, jeszcze przed bitwą. Natomiast na zdjęciu, które zamieścił Forest ewidentnie widać ciemne zacieki, odpryski. Hm, przemalowanie? Wyblakłby tak mocno ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Odgrzewam temat. Ciekawe są te zdjęcia. Mam nowego Cesarzewicza w wersji 1904 roku ( w pudle wygląda wspaniale ) i mam zamiar się za niego wziąć niedługo. W innym temacie napisałem, że mam rozwiązany ten problem, jednak jakimś cudem te zdjęcia umknęły mej uwadze. Trumpeter podaje takie schematy malowania ( niepodpisane jaki dokładnie okres przedstawiają ) : Jedna rzecz mi w tym nie pasuje chociaż w sumie zdjęcia nie pozostawiają wątpliwości. Dlaczego pomimo przemalowania innych pancerników I Eskadry akurat Cesarzewicz miałby wyglądać inaczej? Z punktu widzenia taktyki nie jest to najlepsze rozwiązanie. Czarna była II i III Eskadra, może jednak postąpiono tak jak w przypadku Pobiedy ( i Piereswieta ): Przemalowanie do pewnego poziomu, a z jakichś powodów marsy bojowe i kominy pozostawiono w innym kolorze. Tak, podobno w Tsingtau z jakichś powodów miał mieć tylko jeden komin. Warunki rozbrojenia? ( Nie da się korzystać z maszynowni itd. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Almirante Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 Hm, skłaniam się do wersji trumpeterowskiej, marsy wydają się być jaśniejsze (a w każdym razie w kwestii gustu, to ona najbardziej mi się podoba ). Patrzyłem jeszcze na zdjęcia w Qingdao i myślę, że ten drugi komin zaczęli po prostu wymieniać - na zdjęciach widać, że był w opłakanym stanie - same dziury. Nota bene piękny temat na dioramę A to malowanie Pobiedy ciekawe, chyba na nowo muszę się wziąć za historię wojny rosyjsko-japońskiej ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi