Konrad C Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 こんにちは Nazwa zestawu: Japanese 4x4 Light vehlicle Type 95 Kurogane Firma: Tamiya Skala: 1:48 Nr katalogowy: 32558 Mały in-box. Przemyślenia... Coby was przyzwyczaić do tego punktu coś w siebie wyduszę.... Model tego lekkiego pojazdu produkowanego w Japonii musi stać na półce u każdego zbieracz i fana pojazdów japońskiej armii pancernej - czyli u mnie tym bardziej. Samochód ma piękną sylwetkę, jest zgrabny oraz jeszcze raz ma piękną sylwetkę. To właśnie decyduje każdego nad jego kupnem. Pojazd występował w służbie japońskiej armii [iJA] oraz w służbie japońskiej navy [iJN]. Mój model będzie przedstawiał pierwszy wariant. Ponadto będą małe poprawki i przeróbki tegoż zestawu. Początkowy zamysł skupiał się na budowie silnika ale jako, że bez porządnej chirurgi maski by się nie obeszło - zrezygnowałem. Jakie przeróbki - na pewno drobne detale które firma pominęła, wykluczając koła i w/w silnik. Dach będzie w dwóch wariantach - nie będzie przyklejony na stałe. Opis zestawu Z wyżej pisanego tekstu można wywnioskować, iż model taki doskonały nie jest. Owszem spasowanie jak i jakość odlewu - rewelacja przez duże "r" lecz drobne detale a czasem ich brak pozostawiają pewien nie dosyt, jeśli dołożymy do tego bieżnik kół, brak silnika, i gołe drzwi od strony pasażerów to już lepiej wybrać się do lodówki ... Ślady po wypychaczach też dokładają roboty. Jak wspomniałem wyżej spawanie jest super. Od reszty nie odbiega też podział technologiczny który daje ogromne możliwości malowania bez nerwów. W miarę postępów będę opisywał błędy które firma popełniła oraz pokazywał jak dorabiać detale. Opinia Jest krótka i na temat. Chcesz mieć średni i łatwy model - bierz Tamiye lub Hasegawne jeśli lubisz dużo detali. Postęp Na razie poram się ze śladami po wypychaczach oraz częściowo polepiłem bryłę ogólną. Oczywiście 50% ulepku trzyma się dzięki grawitacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 Witam! Z tego co pamiętam to chyba drugie podejście do tego tematu? Za pierwszą razą wygądało to niezle. Teraz bardziej powinieneś dołożyć do pieca! W końcu masz już jakieś doświadczenie z tym modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Czerwca 2011 Share Napisano 7 Czerwca 2011 Trzymam kciuki, wiem, że się na niego napalił jak szczerbaty na suchary, ale musisz dać ognia. Powoli, nie leć na wariata i jak będziesz miał jakiś dylemat (vel. problem) to pisz. Jest tu kupa loodzików i każdy wrzuci swoje 5 gr. i będzie gitara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 7 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2011 nooo ba! Witam! Zgodnie z tymi zdjęciami znalezionymi w jakiejś galerii rozpoczynam przeróbki. Nawiercanie otworów do wentylów. Haki z przodu zamienione. Te zrobiłem z puszki po piwie. Kabel zasilający lampę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejooo Napisano 7 Czerwca 2011 Share Napisano 7 Czerwca 2011 ale ten kabel idzie troszeczke nizej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2011 ale ten kabel idzie troszeczke nizej Tak wiem ale lampa nie jest jeszcze przymocowana na stałe. To się poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 7 Lipca 2011 Autor Share Napisano 7 Lipca 2011 Witam! Trzeba odkurzyć ten wątek. Od czasu zrobienia galerii Crusaderowi moje zamysły na temat Kurogane się troszkę pozmieniały. Przede wszystkim potraktowałem go jako model relaksacyjny czyli kwestie niektórych przeróbek przemilczałem, chodź model i tak został dosyć dobrze zwaloryzowany. Teraz wygląda o wiele lepiej od modelu prosto z pudła. Dach postanowiłem zrobić tylko złożony przyklejony na stałe. Oto fotki: Model gotowy do odtłuszczania. Po odtłuszczeniu: Pierwsza farba pod pre. Jest to mój taki standard czyli czarna, błyszcząca Pactra. Dopiero na fotkach zauważyłem, że nie jest pomalowany dokładnie. Myślę, że pędzlowanie to załatwi. Powierzchnia jest super, gładka, spójna i błyszcząca. Nie sugerujcie się fotkami ponieważ każde zdjęcie wyostrzam w Picassie i wygląda to jakby powierzchnia malarska była chropowata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 8 Lipca 2011 Autor Share Napisano 8 Lipca 2011 Witam! Melduję iż model został pomalowany farbą bazową czyli Pactra Polish khaki II. Następnie malowanie detali. I olejny wash. Niestety okazało się, że dysza którą kupiłem z aerografem jest pęknięta i przez to aero mi ciągle pluje. 14 dni już minęło od zakupu i nie mogę zgłosić reklamacji :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 8 Lipca 2011 Autor Share Napisano 8 Lipca 2011 Nikt nie pocieszy żuczka? :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni44 Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 witam i pocieszam ,super modelik ,fajnie wygląda mnie się podoba arni44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Mnie również bardzo się podoba Malowanie ok, ale ten zaciek na błotniku nie bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 9 Lipca 2011 Autor Share Napisano 9 Lipca 2011 Mnie również bardzo się podoba Malowanie ok, ale ten zaciek na błotniku nie bardzo... Ale ja mu jeszcze zacieków nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Chodzi o to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 10 Lipca 2011 Autor Share Napisano 10 Lipca 2011 To nie zaciek ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 10 Lipca 2011 Autor Share Napisano 10 Lipca 2011 Kolejny etap. Brakuje mu tylko kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi