bigmodel Napisano 12 Czerwca 2011 Share Napisano 12 Czerwca 2011 Witam. Stałem się posiadaczem limitowanego zestawu do Jagdpanzera IV L/48 w skali 1/15 z żywicy, opracowywanego przez Andrzeja vel Bigtank a. Tu można oglądać postępy z opracowywania wzorców i odlewów http://www.forum.modelarstwo.org.pl/vie ... 83&t=46850 Będzie dostępne kilka limitowanych zestawów. Ja mam zestaw nr 2 Jako że dawno nic tu nie pokazywałem, więc postanowiłem sobie podłubać Jagdpanzera w przerwach między pracami nad King Tigerem. Co by się odstresować od Trumpeterowego zła "Łupdejty" nie będą częste, ale zapraszam do oglądania. Na razie odlewy kadłuba. Elementy wanny kadłuba Koła napędowe i ich mocowanie Dla porównania koło napinające, szary odlew to odlewy Andrzeja, a jasne to odlewy z Jagdpanzera L/70 z Panzer Master Production. Elementy zawieszenia Zewnętrzne koła jezdne Detale zawieszenia Lufa + saukopf Gąsienice, na razie 1 taśma Oczyszczone koła napędowe + mocowania A "Jaga" będzie w takiej malujce. Zdjęcie pochodzi z książki W.Trojcy - Panzerjäger Technical and Operational History vol.2 I to by było na tyle w tym odcinku Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Witam! Skala robi wrażenie! Na samą myśl o ogromie pracy przy tym "modeliku", skóra na plecach się marszczy . Będę tu zaglądał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 14 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2011 Witam. Wanienka kadłuba częściowo sklejona. Mocowania wahaczy włożone na sucho. Szpary mają być, w nich będą robione spawy. Cdn... Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2011 Witam. W przerwie między montażem włazów do KT. Nałożyłem na jeden bok jagdpanzera zimmerit. Cdn... Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 18 Czerwca 2011 Share Napisano 18 Czerwca 2011 Buduj, modeluj, bo jestem ciekaw jak Ci ten olbrzym wyjdzie. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 18 Czerwca 2011 Share Napisano 18 Czerwca 2011 Jak duże to jest?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2011 Mniej więcej takie. Od dołu widać: maleństwo, zwane Shermanem M4A4 w 1/35 z Tasca, następnie Jagdpanzer IV i Kicia z Trumpetera w 1/16. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejooo Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2011 Witam. Prace powoli posuwają się do przodu. Zrobiłem zimmerit na przodzie. Po analizie zdjęć wyszło że nie zawsze cały przód był pokryty zimmeritem. Na niektórych zdjęciach widać że dolna część przodu nie była pokryta zimmeritem. Więc u siebie zostawię ją bez zimmeritu. Zimmerit na tylniej płycie Do mojego zestawu dostałem "special limited" - tłumik wydechu I to by było na razie na tyle w tym odcinku Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Mam pytanie odnośnie żywicy , czy to jest żywica epoksydowa z siatką w większych elementach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bigtank Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Kombinacja mała, najpierw forma wypędzlowana żywicą heh modelarską dłużej żyjącą , potem siata z firanki, drutki coby się toto nie wyginało za bardzo i zalane wsio epoksydem.Niefajnie odlew wygląda kolorystycznie, ale ręczę że po pomalowaniu wygląda mniodziowo i jest toto niezbyt łamliwe. Lepsza żywica idzie najpierw po to, coby nie było kontaktu epoxydu z formą. Epoksydowa zywica bardzo żre silikon, kilka odlewów i forma do wywalenia. Żywica poliuretanowa również chrupie silikon i na dokładkę ma dość spory skurcz na dłuższych detalach. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Tak myślałem, też używałem kiedyś żywicy epoksydowej faktycznie -źre silikon jak .... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 2 Lipca 2011 Autor Share Napisano 2 Lipca 2011 Witam. Kolejna część, zawieszenie Całość po złożeniu wygląda mniej więcej tak. I z kółkami ( kółka są do oczyszczenia ) Cdn... Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 2 Lipca 2011 Autor Share Napisano 2 Lipca 2011 No i Jagdpanzer stoi już na kółkach. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 2 Lipca 2011 Share Napisano 2 Lipca 2011 Na tych zdjęciach wygląda jakby jechał z ładunkiem gigantycznych płyt CD :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 4 Lipca 2011 Autor Share Napisano 4 Lipca 2011 Witam. W między czasie nałożyłem zimmerit na jarzmo armaty Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 11 Lipca 2011 Autor Share Napisano 11 Lipca 2011 Witam. Jak zwykle publiczność oraz wroga agentura w jednym, bacznie podgląda Publiczność wykazała krótkie zainteresowanie jagą i przeniosła swe zainteresowania na szkolące się w locie jaskółki Dziś dotarła nadbudówka do jagi Górne klapy, peryskopy i zawiasy do klap Klapy od zewnątrz oraz od wewnątrz I pierwsza przymiarka góry do wanny. Na razie to by było, na tyle. Cdn, niedługo Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Powoli do przodu, ale za to konsekwentnie. Chciałem podejżeć link z pierwszego postu, ale coś nie działa. Masz jakieś problemy ze spaowaniem części? Jak dla mnie to trochę skala za duża, miejsca nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 11 Lipca 2011 Autor Share Napisano 11 Lipca 2011 Powoli do przodu, ale za to konsekwentnie. Chciałem podejżeć link z pierwszego postu, ale coś nie działa. Masz jakieś problemy ze spaowaniem części?. Niestety zauważyłem że po pewnym czasie, linki w postach się psują. Nie wiem o co chodzi, nie mam nerwów i sił poprawiać enty raz linka. Wejdź na Kartonwork - http://www.kartonwork.pl/forum/index.php Następnie w dział - New technology i manufaktura i znajdź post o tytule - Jakiś new panzer w 1:15 .. : ) autorstwa - Bigtank. Ze spasowaniem części nie ma najmniejszych problemów, wszytko pasuje idealnie. Trzeba tylko pamietać, żeby dobrze oczyścić części z nadlewek z żywicy. Kończę robić ruchome klapy po stronie dowódcy. Pierwsza, mniejsza połówka klapki już działa Zmontowałem drugą połówkę włazu dowódcy, sprężynka, drut, zawiasy. I na sucho przyłożony do nadbudówki, muszę jeszcze spasować i przykleić wewnętrzne mocowania zawiasów. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Trzeba korzystać ze znaczników , żeby linki zachowywały się w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 13 Lipca 2011 Autor Share Napisano 13 Lipca 2011 Witam. Na początku moja publiczność była mocno rozdrażniona, bo jakieś wrogie serpenty jadowite zakłócały cisze kosiarkami do trawy. I agentura była zła Poleciały jakieś kocie *&^%$% i nastała cisza A teraz Wy, do roboty, bo kotek się nudzi i nie ma czego podglądać, do roboty. Co miałem robić, zrobiłem zimmerit na boku Dokończyłem montować włazy Zrobiłem ruchomą zaślepkę na mg, oraz w między czasie pomalowałem jarzmo i lufę. I zamknięta zaślepka. I tak z ciekawości obułem jadzie w tymczasowe gąski, co by zobaczyć jak pasują na zawieszeniu I to by było, na razie na tyle Cdn... Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 13 Lipca 2011 Share Napisano 13 Lipca 2011 Świetnie to wygląda !!! ...kurka wodna , kiedy zacznę swojego szturmowca składać !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 13 Lipca 2011 Autor Share Napisano 13 Lipca 2011 ...kurka wodna , kiedy zacznę swojego szturmowca składać !? Jeżeli o mnie chodzi, to jak najszybciej Choć pewnie jak znam życie to Ty zaczniesz swojego szturmowca, a ja dalej będę się męczył ze swoim Kingiem Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 14 Lipca 2011 Autor Share Napisano 14 Lipca 2011 Witam Zrobiłem zimmerit z przodu. I zrobiły się rysy na elemencie jarzma armaty. Co to niby się porysowało podczas obrotu działa, tu i tam Cdn... Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam. Trochę mnie nie było. Wygrałem wycieczkę służbową i przez 9 dni przebywałem w " Zagrodzie Powroty" znajdującej się na pograniczu Kaszub, Kociewia i Borów Tucholskich. Ale co dobre to się szybko kończy, więc trza było wrócić. A teraz trzeba nadrobić zaległości. Dziś zrobiłem zimmerit na drugim boku nadbudówki. I to by było na tyle w tym odcinku Cdn... Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi