kamit Napisano 12 Czerwca 2011 Share Napisano 12 Czerwca 2011 Witam ponownie ;) Zaczynam kolejny wątek warsztatowy. Przeglądając nowości oraz jeden z In-Boxów postanowiłem spróbować zbudować kolejny ciekawy projekt w oparciu o nową Imprezę WRX STi - model firmy Aoshima. Jak zwykle projekt będzie ewoluował w trakcie budowy - może wpadnę na jakiś pomysł z malowaniem i motywem przewodnim dla tego modelu. Póki co wertuję internet w poszukiwaniu natchnienia. Jednym z pomysłów jest ten pojazd: http://www.superstreetonline.com/featur ... index.html Kolejnym wzorcem jest auto Kena Blocka używane do Gymkhany 2 ;) W między czasie zacząłem szukać kół do Imprezki. Przeglądając prawdziwe auta myślę, że 19" to największy rozmiar jaki można w niej zastosować. Poszukując odpowiednich chciałbym zakupić jeden z modeli kół jaki oferuje Aoshima: Czy ma ktoś do odsprzedania jeden z tych kompletów kół?? W sklepach internetowych niestety są braki magazynowe.. Postępy w budowie modelu zaprezentuję jak tylko ruszę na dobre z projektem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 No proszę uprzedziłeś mnie z tym projektem Ale to nic nie szkodzi jak będą dwa takie same tyle, że ja czekam jeszcze na model, i na wydrukowanie kalek bo już opracowałem cały zestaw na Kena Block'a, wydrukuję jak tylko zdejmę odpowiednie wymiary z modelu. A wracając do felg to proponuję zakupić model Silvia S15 to w zestawie masz odpowiednie felgi...heheja już mam powodzenia w budowie Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 13 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2011 Na pewno Cię nie uprzedziłem Gdyż nie zamierzam budować auta Kena Blocka a tylko projektowo na nim się wzorować ;) tak więc trzymam kciuki za Twój projekt ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Na pewno Cię nie uprzedziłem Gdyż nie zamierzam budować auta Kena Blocka a tylko projektowo na nim się wzorować ;) tak więc trzymam kciuki za Twój projekt ;) Tak czy siak ja również 3mam kciuki za Twój projekt bo w sumie ta marka to jedna z moich ulubionych, tak więc będę bacznie się przyglądał i często odwiedzał ten wątek. Już z niecierpliwością czekam na początek prac nad ta bryką. pozwodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2011 Powoli coś zaczynam dłubać przy nowej Imprezie - jak to zwykle bywa zacząłem od podwozia - no i wstępnie padł wybór na dominujący kolor nadwozia - to TS-51 (Racing Blue) - pochodna TS-50 Mica Blue Poszukując zdjęć podwozia natknąłem się na tą stronkę: http://www.cars101.com/subaru/impreza/wrxsti2008photos3.html Utwierdziło mnie w przekonaniu że podwozie Imprezy jest w kolorze nadwozia a nie jak w instrukcji Flat Black. Zamówiłem także na próbę felgi 20 calowe - zobaczymy czy będą pasować... jeśli nie - będę szukał dalej. Ciekawostką jest że model nie posiada tylnych amortyzatorów i sprężyn!! - to pierwszy zgrzyt odkryty przy studiowaniu modelu!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 19 Czerwca 2011 Share Napisano 19 Czerwca 2011 No jak to mówi pan Miłosz Brzeziński (Reviev Territory) - kolor czochra mosznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 Ciekawostką jest że model nie posiada tylnych amortyzatorów i sprężyn!! - to pierwszy zgrzyt odkryty przy studiowaniu modelu!! Fajnie, że ruszyłeś z budową będzie powoli co oglądać. Natomiast Aoshima nas nie rozpieszcza bo zawieszenie jest na prawdę ubogie w elementy. Ja podobnie przy budowie Miśka EVO X tez nie miałem amorków i sprężyn z tyłu i podłoga jest w prawie w jednym kawału odlana czyli dużo maskowania. 3mam kciuki i powodzenia pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2011 Znowu weekend i chwilka dla Imprezy Po wyschnięciu podłogi zacząłem "ubarwiać" ją w podstawowe elementy. Tak jak pawerpablo pisał prawie cała podłoga jest w jednym kawałku. Starałem się by nie było zabardzo widać że tak jest faktycznie. Czekając na felgi postanowiłem przymierzyć felgi z Tamiya pochodzące z zestawu Lancera Evo6 do wersji asfaltowej I tak mi się spodobały że zostaną one na stałe w Imprezie Skompletowałem tylne zawieszenie... chyba nie wyszło najgorzej: i dołożyłem końcowy tłumik: Następnie zabrałem się za układ hamulcowy. Wykorzystałem elementy Abera oraz "pomęczyłem się" z zaadaptowaniem felg Tamiya do konstrukcji Aoshima: Gdy podwozie stanąło na kołach przymierzyłem z karoserią. Fajną opcją w modelu jest przy montażu wybór wysokości nadwozia poprzez zastosowanie odpowiednich tylnych tarcz oraz "dystansów" na przednie kolumny McPhersona. Oczywiście wybrałem opcję "low" c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 Teraz tulko bude na niebiesko, i będzie prawdziwe Subaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dinsdeyl Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 Ładnie idzie ci ten Subaru Lanos :P . Będąc super dokładnym to felgi powinny mieć pięć śrub, a nie cztery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2011 Wiem, właśnie się zastanawiałem, czy ktoś się "kapnie" powiedzmy, że piasty są przezbrojone z modelu WRC wcześniejszej generacji Felgi bardzo mi przypasowały ale błąd merytoryczny nie powinien aż tak bardzo wpłynąć na efekt końcowy W końcu w tuningu wszystko jest możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 Na tłumiku końcowym z boku masz taki ładny szew do usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 No bardzo ładnie i czysto Ci to wychodzi. Przy maskowaniu płyty podłogowej chyba musiałeś mieć dużo cierpliwości Oby tak dalej 3mam kciuki. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 6 Lipca 2011 Autor Share Napisano 6 Lipca 2011 Cienko z czasem ale "ułamek time'u" znalazłem by zająć się karoserią. Trysnąłem podkładem, wcześniej zaszpachlowałem otwory pod przednią rejestrację... Następnie dałem dwie warstwy właściwego lakieru... Pozostało jeszcze pociągnąć bezbarwnym ale chwilowy brak funduszy lekko mnie powstrzymał przed zakupem takowego lakieru... c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 Kozacko wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 7 Lipca 2011 Share Napisano 7 Lipca 2011 Bardzo fajnie się to prezentuje Pamiętaj tylko, żeby poświęcić trochę więcej czasu na polerkę. Może na koniec potraktowałbyś go woskiem? Powodzenia przy wykończeniówce! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 7 Lipca 2011 Share Napisano 7 Lipca 2011 Bardzo ładnie. Czy elementy karoserii przykleiłeś na stałe podczas malowania chodzi mi o zderzaki oraz maskę, czy może tylko jakoś podkleiłeś by położyć równo lakier? Wyglądają jak by były dobrze spasowane. pozdrawiam i czekam na postępy prac Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 7 Lipca 2011 Autor Share Napisano 7 Lipca 2011 Bardzo ładnie.Czy elementy karoserii przykleiłeś na stałe podczas malowania chodzi mi o zderzaki oraz maskę, czy może tylko jakoś podkleiłeś by położyć równo lakier? Wyglądają jak by były dobrze spasowane. pozdrawiam i czekam na postępy prac Paweł Hej, podklejałem taśmą Tamiya, chciałem by lakier był jednolity, po za tym z instrukcji wynika że przed przyklejeniem przedniego zderzaka trzeba zamontować pas z reflektorami i grillem. Mam pomysł by karoseria była przyozdobiona pewnymi znanymi "winylami" nawiązując do historycznych sukcesów Subaru na arenie sportowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 7 Lipca 2011 Share Napisano 7 Lipca 2011 Mam pomysł by karoseria była przyozdobiona pewnymi znanymi "winylami" nawiązując do historycznych sukcesów Subaru na arenie sportowej Oooo no proszę no to będzie na co popatrzeć, tym bardziej czekam z niecierpliwością bo Twoje projekty są na prawdę fajne i ambitne. Kalki zapewne sam będziesz robił i drukował 3mam kciuki za powodzenie Z modelarskimi pozdrowieniami Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 10 Lipca 2011 Autor Share Napisano 10 Lipca 2011 Ciąg dalszy zmagań z Imprezą Tym razem wykorzystałem chwilę na oklejenie, ale najpierw odwiedziłem Tora Tora Tora: Okleiłem auto wedle własnej wizji: W ten weekend za dużo wolnego czasu nie miałem ale może w tygodniu coś podgonię... Pozostało pociągnąć bezbarwnym i spróbować spolerować całość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 19 Lipca 2011 Share Napisano 19 Lipca 2011 Co raz bardziej podoba mi się ta Subarynka, już nie mogę się doczekać kiedy przyjdzie mój egzemplarz by przy niej podłubać A Twoje Subaru nabiera kolorów, czekam na kolejne postępy prac. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s.szymon Napisano 19 Lipca 2011 Share Napisano 19 Lipca 2011 Zakochałem się w kolorze lakieru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 19 Lipca 2011 Autor Share Napisano 19 Lipca 2011 Cieszę się, że choć trochę się podoba Małymi krokami zbliżam się do finału ale jeszcze trochę czasu trzeba Imprezce poświęcić... Zabrałem się za elementy oświetlenia, oraz ogólne uzbrajanie karoserii. Na pewno będzie to się odbywać etapami gdyż jak zwykle krucho z czasem. Na pierwszy ogień poszedł przód nadwozia i tylne lampy... Następny krok to oszklenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 19 Lipca 2011 Share Napisano 19 Lipca 2011 Liczyłem na większe szaleństwo, ale całkiem niezle Ci wyszło. Zwas:bip: chłodnicę i powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 19 Lipca 2011 Share Napisano 19 Lipca 2011 Wow pięknie. Na prawdę kawał dobrej roboty, bez większych wodotrysków tak delikatnie z gustem. Znaczek Subaru to kalka czy metalsticer? powodzenia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi