Skocz do zawartości

T-34/76 1:72 UM

GeraltofPoland

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

U ciebie rdza to po prostu rdzawe plamy farby... pooglądaj galerię, zobacz jak robi się odrapania/obicia.

Niestety rdza kompletnie skopana, a właściwie brązowe plamy. Jeżeli uczysz się na tym modelu, to tym bardziej trzeba to zamalować i zrobić od nowa. Gąski lewitują na kołach, a o uchwytach nie wspomnę. Popracuj nad nim jeszcze trochę, dasz radę coś więcej z niego wycisnąć.

Chciałem uzyskać efekt mocno zużytego pojazdu, w którym większość obitych\wytartych z farby miejsc zdążyła zardzewieć. Czytałem bowiem na jakimś innym forum, że wszelkie pozbawione farby miejsca rdzewieją w ciągu paru godzin. Gąsek i kół już nie da się naprawić. Mogę jedynie poprawić coś na poziomie efektów zużycia. W których konkretnie miejscach mam coś poprawić? Boję się, że gdybym zaczął zamalowywać rdzę na zielono mógłbym jeszcze bardziej zepsuć model, bo kolor byłby trochę iny od tego już położonego (przyciemnionego washem). Jeśli uważacie, że teraz źle mi wyszło, zobaczcie próby robienia rdzy na sklejonej przeze mnie wcześniej Panterze.

Też mogę powiedzieć że mój model jest super wypasiony w porównaniu do np. Twojego. Trzeba porównywać się do lepszych...Co do obić: zapoznaj się z TYM

A może zamiast od razu ciapać po kolei washe, rdzę i czort wie co jeszcze... skup się na czystym i poprawnym sklejeniu modelu. Potem czystym pomalowaniu modelu cienką wartwą farby. Wszystko po kolei i bez pośpiechu a efekty przyjdą w swoim czasie.

Powodzenia

Z tym to już pretensje do tych, którzy polecali mi Um.

Jeśli tak mówisz, to trzeba też powiedzieć, że pretensje należą się najpierw temu, co zadał pytanie, zamiast poszukać, poczytać recenzje i opinie modeli, co trudne nie jest do znalezienia.

Z co do modelu, trochę razi w oczko model, ale pracuj dalej, a będzie wychodziło coraz lepiej

Powiem tak. Modele z UM nie są trudnymi modelami, ty po prostu robisz to niedokładnie i niechlujnie. Połamane poręcze, nieopiłowane elementy modelu i na dodatek krzywo poprzyklejane. Co do kleju, używaj albo "Pudziana" albo Kropelki, to ciągnące za sobą włosy cudo wywal w diabły, nie wiem kto ci polecił ten klej, ale po pierwszym użyciu wywaliłbym go na zbitą twarz.

Bardzo wam wszystkim dziękuję za konstruktywną krytykę i przede wszystkim za cenne rady. Z pewnością je wykorzystam przy budowie kolejnych modeli. Wiem, że doświadczenie przychodzi wraz z praktyką, więc nie zrażając się niepowodzeniami będę ćwiczył i starał się, aby moje kolejne modele wyglądały coraz lepiej.

Ja bym sugerował po prostu poświęcić więcej czasu na jeden model.

Dokładniej obrobić części, zawsze kilka razy przymierzyć przed przyklejeniem.

Delektować się modelem a nie gnać do przodu

Na lepszym malowaniu też możesz sporo zyskać, nie mówie tu o "efektach specjalnym" a o samej bazie.

Więcej cieńszych warst i sam zobaczysz różnicę (zakładam, że malujesz pędzlem).

Spoko oko trzeci model będzie lepszy. Ja pierwsze dwa wywaliłem do kosza ale trzeci już dumnie stoi na półce

Ja swoje dwa pierwsze (ogulnie jedyne do tej pory modele w 1:35) używam jako pochłaniacze farby i eksperymentów malarskich

skala72 kropelką kleję części fototrawione.

MrDyzio Z tym to już pretensje do tych, którzy polecali mi Um. Gdybyś był na moim miejscu zapewne też wybrałbyś to, co poleca większość osób, niż to, co poleca jeden czy dwóch.

Witaj! Akurat trafiłeś jeden z najlepszych modeli UM i Dragon przy tym się po prostu nie opłaca.

Witaj! Akurat trafiłeś jeden z najlepszych modeli UM i Dragon przy tym się po prostu nie opłaca.

Kwestia osobistych preferencji... Zależy co kto lubi i na co może sobie pozwolić...