Skocz do zawartości

Staghound Mk. I Pułk Ułanów Karpackich - Bronco 1:35

kamil83

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 89
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dziś trochę podłubałem. Zacząłem malować szczegóły, czyli wszystkie narzędzia, lampy, tłumiki. Narazie nałożyłem czarną farbę, oprócz lamp. Jak wyschnie zacznę działać suchym pędzlem na drobnicy. Dziś wgrywam normalnej wielkości zdjęcia:

img0831by.th.jpg img0834v.th.jpg img0837ne.th.jpg

img0835r.th.jpg img0845q.th.jpg

Ortodoksyjny co do odcieni kolorów nie jestem, ale gdzie znalazłeś we wzorze malowania ten brązowy kolor we Włoszech 44-45?

(...) April 1943 - G.O 1650 is cancelled by a new G.O with standardised drawings for certain type and classes of AFV and vehicles are decreed by the Camouflage Directorate including new colours for Tunisia , Sicily and Italy . Basic shade is ‘Light Mud’ with Black in standardised bold disruptive patterns for camouflage. Green seems to have been used too. There are indications that Light Mud was used as early as March 1943 in Tunisia . All ‘desert’ colours to be overpainted. Lend Lease vehicles used ‘Light Mud’ over US Olive Drab as an alternative. By late 1943 European colours are common. In May 1944 S.C.C. 15 Olive drab is introduced to replace all earlier schemes. (...)

Na środkowej rozkładówce nie ma takiego kamuflażu w tej książce!

Na pierwszej stronie "artystyczne malowanie" ma raczej nieustalone kolory. Polecam jednak źródła brytyjskie. Regulaminy malowań są ogólnie dostępne. Nasi autorzy plansz nie zaglądają raczej do nich.

Tu masz link do opisu brytyjskich kamuflażu w II Ś:

http://www.mafva.net/other%20pages/Starmer%20camo.htm

Najnowsza publikacja S. Zalogi z Ospreya o Staghoundzie pokazuje malowanie mud + czary (czasami jest zamiennie pokazywana zieleń):

http://www.militarymodelling.com/news/article.asp?a=5426

Witam!

Model przemalowany. Plamy brązowe zmieniły kolor na czarny. Model wymaga paru poprawek, zanim przystąpie do łosza. Trzeci raz go nie przemaluję. Teraz wygląda tak:

img0971hx.th.jpg img0972rl.th.jpg img0973zf.th.jpg

img0975ab.th.jpg img0976xi.th.jpg

Dziś pomalowałem narzędzia:

img0981ko.th.jpg img0982bh.th.jpg

I wziąłem się za figurantów. Nie wiem, czy dobrałam dobry kolor mundurów:

img0983z.th.jpg img0984ep.th.jpg img0985t.th.jpg

Wszelka pomoc przy figurkach mile widziana.

Z malowaniem figurek nie śpiesz się. Poszukaj w Internecie plansz naszego umundurowania z "Gazety wojenne". Kolor mundurów polowych (battledress) był inny od tropikalnych. We Włoszech nasi używali jednych i drugich. Cały battledress nosili raczej w zimie, tropik (spodnie i koszulę) reszta roku. Ten siedzący gość jeśli ma nawet zimowe spodnie to koszula raczej powinna być (tropik) jasnopiaskowa.

(...)

Umundurowanie Żołnierzy II Korpusu Polskiego 1943-45

Żołnierze II Korpusu Polskiego we Włoszech byli umundurowani w mundury brytyjskie. W rejonie śródziemnomorskim w lecie noszono mundur bawłniany "Khaki Drill" (KD) w kolorze jasnym khaki. W innych porach roku, ale też w lecie popularny był wełniany mundur "Battle Dress" (BD) w kolorze brązowo-zielonym khaki. W czasie wojny noszono dwie jego wersje - "1937 pattern" (od 1939) z zasłoniętymi guzikami bluzy i "1940 pattern" (od 1942) z guzikami na wierzchu. W warunkach wojennych stosowano podwarianty wersji BD, żołnierze mogli nosić mieszankę różnych sortów mundurowych, w tym KD/BD. (...)

Tu masz wygląd obu mundurów:

http://www.comradeivan.com/acatalog/cop ... _sets.html

Edytowane przez Gość

Jeśli ma być PUK to kalki totalnie nie takie!

PUK był pułkiem rozpoznawczym 2 korpusu (godło syrenka) a nie 3 DSK ( godło jodełka)!

Numer identyfikacyjny 3517 a nie 41. Od września 1943 do lipca 1945 godło i numer były scalone w jedna tarczę. Rozdzielone tablice ( jak u Brytyjczyków) wprowadzono już po wojnie (lipiec-sierpień 1945).

Szkoda, że się pośpieszyłeś. W Internecie jest sporo zdjęć Staghoundów z PUK.

ospreystaghound203.jpg

Teraz najbardziej jest to oznakowanie zbliżone do 7 pułku ułanów lubelskich (sierpień 1945) ale ... kalkomania "jedełki" też jest zła! Ma być kwadrat a nie tarcza. Z "jodełką" powinien być numer 77 a nie 41. (Romb) znaki plutonów powinny być na drzwiach a nie wieży.

Te kalki to totalna babol!

Wpatrywałem się w to zdjęcie godzinami.Teraz mnie dobiłeś tym zdjęciem, tym bardziej że je znam. Posłuchałem instrukcji Bronco, a nie zdjęć. Ach taka pomyłka I co ja mam teraz zrobić??? Nie uśmiecha mi się malować go od nowa.