Robert Ostrowski Napisano 19 Września 2011 Share Napisano 19 Września 2011 Kamil jaja sobie robisz z tymi fotami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 19 Września 2011 Autor Share Napisano 19 Września 2011 Trochę za małe zdjęcia wgrałem. Zauważyłem to teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 23 Września 2011 Autor Share Napisano 23 Września 2011 Dziś trochę podłubałem. Zacząłem malować szczegóły, czyli wszystkie narzędzia, lampy, tłumiki. Narazie nałożyłem czarną farbę, oprócz lamp. Jak wyschnie zacznę działać suchym pędzlem na drobnicy. Dziś wgrywam normalnej wielkości zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 Ortodoksyjny co do odcieni kolorów nie jestem, ale gdzie znalazłeś we wzorze malowania ten brązowy kolor we Włoszech 44-45? (...) April 1943 - G.O 1650 is cancelled by a new G.O with standardised drawings for certain type and classes of AFV and vehicles are decreed by the Camouflage Directorate including new colours for Tunisia , Sicily and Italy . Basic shade is ‘Light Mud’ with Black in standardised bold disruptive patterns for camouflage. Green seems to have been used too. There are indications that Light Mud was used as early as March 1943 in Tunisia . All ‘desert’ colours to be overpainted. Lend Lease vehicles used ‘Light Mud’ over US Olive Drab as an alternative. By late 1943 European colours are common. In May 1944 S.C.C. 15 Olive drab is introduced to replace all earlier schemes. (...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 23 Września 2011 Autor Share Napisano 23 Września 2011 Znalazłem to w książeczce "Samochód pancerny Staghound" - Janusz Magnuski. Wydawnictwo Bellona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Na środkowej rozkładówce nie ma takiego kamuflażu w tej książce! Na pierwszej stronie "artystyczne malowanie" ma raczej nieustalone kolory. Polecam jednak źródła brytyjskie. Regulaminy malowań są ogólnie dostępne. Nasi autorzy plansz nie zaglądają raczej do nich. Tu masz link do opisu brytyjskich kamuflażu w II Ś: http://www.mafva.net/other%20pages/Starmer%20camo.htm Najnowsza publikacja S. Zalogi z Ospreya o Staghoundzie pokazuje malowanie mud + czary (czasami jest zamiennie pokazywana zieleń): http://www.militarymodelling.com/news/article.asp?a=5426 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 Dzięki za podpowiedź. Cała praca poszła na marne. Czas przemalować pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Może nie cała. Piaskowy kolor może uda Ci się wyciągnąć fitrami do tego mud-u (brudny, szary piasek). We Włoszech słońce jest takie mocne, że kolory szybko pewnie traciły barwę pierwotną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 To tylko przemaluję te brązowe plamy, a wash zrobi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 27 Września 2011 Autor Share Napisano 27 Września 2011 Witam! Model przemalowany. Plamy brązowe zmieniły kolor na czarny. Model wymaga paru poprawek, zanim przystąpie do łosza. Trzeci raz go nie przemaluję. Teraz wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 Jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 27 Września 2011 Autor Share Napisano 27 Września 2011 Cieszę się, że się podoba. Teraz pomaluję łopaty, kilofy, i całą resztę. I czas na łosze, filtry, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 28 Września 2011 Autor Share Napisano 28 Września 2011 Dziś pomalowałem narzędzia: I wziąłem się za figurantów. Nie wiem, czy dobrałam dobry kolor mundurów: Wszelka pomoc przy figurkach mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 Nad figurkami pracuję dalej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Działaj dalej. Ciekawe jak ci wyjdą figuranci - bo mnie to zawsze jakoś tak średnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 To moje drugie figurki, więc też nie liczę na cuda. Zamierzam również wykonać jakąś podstawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 (edytowane) Z malowaniem figurek nie śpiesz się. Poszukaj w Internecie plansz naszego umundurowania z "Gazety wojenne". Kolor mundurów polowych (battledress) był inny od tropikalnych. We Włoszech nasi używali jednych i drugich. Cały battledress nosili raczej w zimie, tropik (spodnie i koszulę) reszta roku. Ten siedzący gość jeśli ma nawet zimowe spodnie to koszula raczej powinna być (tropik) jasnopiaskowa. (...) Umundurowanie Żołnierzy II Korpusu Polskiego 1943-45 Żołnierze II Korpusu Polskiego we Włoszech byli umundurowani w mundury brytyjskie. W rejonie śródziemnomorskim w lecie noszono mundur bawłniany "Khaki Drill" (KD) w kolorze jasnym khaki. W innych porach roku, ale też w lecie popularny był wełniany mundur "Battle Dress" (BD) w kolorze brązowo-zielonym khaki. W czasie wojny noszono dwie jego wersje - "1937 pattern" (od 1939) z zasłoniętymi guzikami bluzy i "1940 pattern" (od 1942) z guzikami na wierzchu. W warunkach wojennych stosowano podwarianty wersji BD, żołnierze mogli nosić mieszankę różnych sortów mundurowych, w tym KD/BD. (...) Tu masz wygląd obu mundurów: http://www.comradeivan.com/acatalog/cop ... _sets.html Edytowane 1 Października 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 To mam kupę roboty z tymi figurantami. Dzięki za pomoc. Jak zwykle Jarku zaskakujesz mnie swą ogromną wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Raczej wiedzą gdzie trzeba szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 4 Października 2011 Autor Share Napisano 4 Października 2011 Witam! Model został załoszowany: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Października 2011 Share Napisano 4 Października 2011 Jeśli ma być PUK to kalki totalnie nie takie! PUK był pułkiem rozpoznawczym 2 korpusu (godło syrenka) a nie 3 DSK ( godło jodełka)! Numer identyfikacyjny 3517 a nie 41. Od września 1943 do lipca 1945 godło i numer były scalone w jedna tarczę. Rozdzielone tablice ( jak u Brytyjczyków) wprowadzono już po wojnie (lipiec-sierpień 1945). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 4 Października 2011 Autor Share Napisano 4 Października 2011 Teraz to już kalek nie zmienię, za późno. Zostanie tak jak jest, trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Października 2011 Share Napisano 4 Października 2011 Szkoda, że się pośpieszyłeś. W Internecie jest sporo zdjęć Staghoundów z PUK. Teraz najbardziej jest to oznakowanie zbliżone do 7 pułku ułanów lubelskich (sierpień 1945) ale ... kalkomania "jedełki" też jest zła! Ma być kwadrat a nie tarcza. Z "jodełką" powinien być numer 77 a nie 41. (Romb) znaki plutonów powinny być na drzwiach a nie wieży. Te kalki to totalna babol! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 4 Października 2011 Autor Share Napisano 4 Października 2011 Wpatrywałem się w to zdjęcie godzinami.Teraz mnie dobiłeś tym zdjęciem, tym bardziej że je znam. Posłuchałem instrukcji Bronco, a nie zdjęć. Ach taka pomyłka I co ja mam teraz zrobić??? Nie uśmiecha mi się malować go od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Października 2011 Share Napisano 4 Października 2011 Zakryć stare kalki nowymi! A wieża - trudno, plecak wiszący może zasłonić go chociaż z jeden strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi